Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pralka WW80T954ASH/S6 i niekończące się pranie

(Temat utworzony: 09-02-2021 07:56 PM)
28915 Wyświetlenia
mwrevo
Explorer
Opcje

Witam,

W listopadzie 2020 zakupiłem pralkę Samsung WW80T954ASH/S6.

Problem jaki z nią mam to, że czas prania przy każdym praniu jest wydłużany z nieznanych mi przyczyn. Nawet podczas jednego prania wydłuża ten czas kilka razy.

Pralka ma pojemność 8KG, włączając pranie 4KG ważone "na sucho" przed włożeniem w bęben wstawiam na program "bawełna" z jednym płukaniem, czyli pranie powinno się prać 1 godz. i 10 min. Włączyłem pralkę o godz. 17:00 pisząc to jest godz. 19:50 a pralka nadal rzeźbi to pranie i aplikacja pokazuje, że skończy o godz. 20:20 - czyli pierze się 3 godz. i 20 min - o co z tym chodzi? W instrukcji nie mam informacji na ten temat. Mam dosyć, każde pranie które włączam pralka pierze grubo ponad 3 godziny - przecież można oszaleć. Za pomoc z góry dziękuję.

pozdrawiam,
Marcin.

Iga2004
First Poster
Opcje

Przeczytałam konwersację i mam ten sam problem przez 12 godzin wyprałam trzy pralki jestem załamana nie wiem co robić

0 Like
PrzemysławK
Voyager
Opcje

Cześć @Iga2004,

z jakiego korzystasz programu? Używasz opcji Quick Drive?

mwrevo
Explorer
Opcje

@Iga2004  Najgorsze jest to, że przez prawie rok czasu jak posiadam tą pralkę nie znalazłem sposobu jak rozwiązać ten problem. Sprzedawca razem z serwisem twierdzą, że wszystko jest ok i nic więcej dla mnie nie mogą zrobić ponieważ przedłużanie pranie leży w naturze tej pralki. Jesteśmy w bardzo trudnej sytuacji, ponieważ pralka niby nie jest zepsuta - wymiana części nie naprawiła problemu - jest to raczej wada projektowa samego urządzenia. A jak takie coś udowodnić? Te 4000 zł które zapłaciłem za tą bardzo źle działającą pralkę nie jest warte tego cyrku. Jednak uważam, że Samsung powinien wziąć odpowiedzialność za ten bubel, powinni przyjechać, zabrać pralkę i oddać pieniądze i przeprosić - ale żyjemy w Polsce i to się nie wydarzy.

0 Like
Bart81
Navigator
Opcje

Witam, podepnę się pod temat.

Tyle problemów co ja miałem to chyba jeszcze nikt. Moje posty także tutaj widnieją ale nie będę się rozpisywał na ten temat.  Chodzi o to że w mojej pralko suszarce zostało już wymienione prawie wszystko: moduły(x2), termostat, grzałka, wentylator od suszarki, drzwiczki, zamek od drzwiczek a przy ostatniej może 12 już wizycie została wymieniona cała wiązka kabli...

Także jak u kolegi "mwrevo" losowo wydłuża się pranie i to o 2 lub 3 godziny ! Problem nie do ogarnięcia i samsung z tym nic nie robi! Teraz wrzuciłem pranie ma program Bawełna i po zważeniu czas prania 1:10 minut natomiast po około 15 minutach prania wskakuje czas 2:50 minut!

Tak jak kolega wyżej pisze.  Nie kupię Pralki z tej firmy skoro nikt nie potrafi rozwiązać problemu i nie o chodzi o to co pisze w instrukcji. Urządzenie robi se co chce i nie mamy na to wpływu!

0 Like
Woloszczak
First Poster
Opcje

Pojawił mi się również ten problem. Na tą chwilę pomogło usunięcie elementu z filtra  choć podejrzewam, że w przewodzie (rurce) do filtra coś jeszcze zalega i wkrótce błąd może powrócić. Jeśli będzie się powtarzać błąd to wezwe serwis (w mojej okolicy akurat mam sensowny więc może zrobią poprawna diagnozę) 

0 Like
Woloszczak
First Poster
Opcje

Z powodu braku możliwości edycji kolejny post.

Dla osób z podanym problemem.

Wg serwisu w mojej okolicy błąd występuje w przypadku problemu z odpływem. Może być zatkany przewód między kołnierzem a filtrem. Serwisant nie polecał samodzielnej próby przepychania. 

0 Like
Przemek N
First Poster
Opcje

Ja po miesiącu użytkowania doznałem podobnego problemu. Zazwyczaj jak pisali poprzednicy pauza i ponowny start pomagały, czasami kilka razy trzeba było tak zrobić. Zanim trafiłem na forum zacząłem od sprawdzenia filtra wody i rzeczywiście znalazłem w nim dwie chusteczki wyłapujące kolor (taki dodatek który moja żona uwielbia stosować). Po ich usunięciu kolejne dwa prania bez problemu i dzisiaj ponownie problem - wyłączyłem pralkę i ponownie weryfikacja.. Kolejne chusteczki się pojawiły więc widać że pralka je wypluwa z tego przewodu.
Puściłem teraz samo płukanie z wirowaniem aby zobaczyć czy jeszcze czegoś tam nie wypłucze mi z instalacji i zobaczymy jaki będzie efekt.

Ogólnie w poprzedniej pralce LG nie było problemu z pożeraniem chusteczek i innych drobnych rzeczy, a tutaj nawet jak wrzucane są "podwójnie" bez rozdzielania na mniejsze to i tak je zjada, ale nie zawsze przy każdym praniu. Także wygląda że trzeba zainwestować w siateczki do prania małych rzeczy (jak z resztą zasugerowano w instrukcji).

Mam nadzieję że to jest rozwiązanie problemu i nie skończy się serwisem.

0 Like
Members_ZnwhFLN
First Poster
Opcje

Witam chcialabym sie dowiedziec jaki byl finalmtej sprawy bo mam taki sam problem. 16 pranie a juz w 3 praniach pralka staje 19 min przed koncem prania i ten sam komunikat co u Pana. Wyczyscilam szuflade i.nadalmto samo. Prosze o info jak to u Pana sie skonczylo. Pozdrawiam 

0 Like
mwrevo
Explorer
Opcje

Witam,

Nie udało mi się rozwiązać tego problemu. Serwis wymienił elektronikę i twierdzi, że pralka jest sprawna i że na przedłużanie cyklów prania nic nie poradzą a sprzedawca (RTV Euro AGD) twierdzi, że pralka może przedłużać pranie i nie jest to wada ani usterka a producent nas olał i się nie wypowiada na tym forum bo pewnie nie wie co napisać. Mówiąc krótko każdy z nas został oszukany na cztery kafle i nie zanosi się na to żebyśmy byli wstanie coś z tym zrobić. Jedyny wniosek do jakiego sam doszedłem to, że ten problem najprawdopodobniej znajduje się w oprogramowaniu pralki i dopóki Samsung nie wypuści nowego firmwaru korygującego ten błąd to nic się nie zmieni. Problem w tym, że Samsung nie ma woli by nam pomóc.

Bart81
Navigator
Opcje

@mwrevo  dokładnie tak jak piszesz.  Nic sami z tym nie zrobimy...

0 Like