09-02-2021 07:56 PM
Witam,
W listopadzie 2020 zakupiłem pralkę Samsung WW80T954ASH/S6.
Problem jaki z nią mam to, że czas prania przy każdym praniu jest wydłużany z nieznanych mi przyczyn. Nawet podczas jednego prania wydłuża ten czas kilka razy.
Pralka ma pojemność 8KG, włączając pranie 4KG ważone "na sucho" przed włożeniem w bęben wstawiam na program "bawełna" z jednym płukaniem, czyli pranie powinno się prać 1 godz. i 10 min. Włączyłem pralkę o godz. 17:00 pisząc to jest godz. 19:50 a pralka nadal rzeźbi to pranie i aplikacja pokazuje, że skończy o godz. 20:20 - czyli pierze się 3 godz. i 20 min - o co z tym chodzi? W instrukcji nie mam informacji na ten temat. Mam dosyć, każde pranie które włączam pralka pierze grubo ponad 3 godziny - przecież można oszaleć. Za pomoc z góry dziękuję.
pozdrawiam,
Marcin.
09-12-2021 09:42 AM — edytowano 09-12-2021 09:45 AM
@mwrevo w pewnym stopniu to że pralka przedłuża lub skraca czas prania jest rzeczywiście normalne, wszystko zależy od ilości prania - właśnie tak się dzieje w trybie Bawełna ponieważ jest to tryb "inteligentny".
09-12-2021 09:51 AM
@PrzemekM Panie Przemku, wszyscy trzymają się tej wersji co Pan, że pralka może przedłużać pranie - tak twierdzi serwis, sprzedawca i producent a ja i kilka innych osób zostajemy z problemem. Żeby było zabawniej nikt nie jest wstanie powiedzieć czy przedłużanie prania z 1,5 godziny do 4,5 godziny to norma czy usterka, a Pan potrafi mi na to pytanie odpowiedzieć? Trzeba jeszcze dopowiedzieć, że jakbym wiedział, że z pralką Samsung mnie taki cyrk czeka to bym jej nigdy nie kupił, bo za 3800 zł które za nią zapłaciłem większość pralek na rynku była w moim budżecie. Uważam, że zostałem oszukany i został mi sprzedany bubel.
09-12-2021 09:52 AM
@mwrevo Kontaktował się Pan z firmą Samsung telefonicznie lub emailowo w tej sprawie opisując dokładnie problem? Również dostał Pan odpowiedź że jest to normalne?
09-12-2021 10:01 AM
U mnie serwis był już 5 do 8 razy. Jednak miałem wiele innych problemów z tą pralką, dlatego też za każdym razem zostawały wymieniane poszczególne elementy powiedzmy metodą prób i błędów. Natomiast jeżeli pralka potrafi wrzucić czas prania w momencie gdy zostaje już tylko np. 20 minut do końca to chyba jest coś jednak nie tak....tak jak kolega wyżej pisał, został nam sprzedany bubel.
09-12-2021 10:04 AM
@PrzemekM Jak się Panu chce może się Pan przekopać przez 5 stron tego wątku i walki z tematem, ja nie mam siły opisywać po raz kolejny wszystkich podjętych działań. Wystarczająco zdrowia i nerwów na to zmarnowałem. W skrócie: na infolinii Smsunga mi powiedzieli, że mam zgłosić się do Sprzedawcy. Sprzedawca i Serwis twierdzi, że pralka może przedłużać pranie i że jest to w jej naturze i poza wymianą elektroniki którą wymienili nic nie mogą zrobić. Bo skoro wymiana elektroniki nie naprawiła problemu to kolejna wymiana elektroniki też nie pomoże - tak twierdzą. Ale nikt nie wie, czy przedłużanie prania z 1,5 godziny do 4,5 godziny to usterka czy norma. Nigdzie nie ma takiej informacji. Bo jeżeli to usterka to nie fizyczna tylko w oprogramowaniu a jeżeli to normalne dla tego modelu to go zwyczajnie nie chcę bo nie było o tym mowy przy kupnie pralki. I niech mi Pan powie: jak mam zareklamować niby działającą pralkę? Bo te opisywane w tym wątku pralki niby są sprawne, ale tego tak do końca nikt nie wie, ale faktem jest, że przedłużają pranie z 1,5 do 4,5 godziny. To co z czymś takim zrobić? Typy z serwisu po tym jak czwarty raz byli u mnie patrzyli na mnie jakbym był psychicznie chory. Myśli Pan, że to faje uczucie sobie takie rozrywki za swoje pieniądze fundować? Dlatego po 6 miesiącach temat olałem i prędzej czy później zutylizuję to urządzenie.
09-12-2021 10:17 AM — edytowano 09-12-2021 12:38 PM
@mwrevo I to przedłużanie prania jest tylko w praniu Bawełna?
Może sie też cos podobnego pojawić przy niektórych praniach przy 40 stopniach.
przedłużanie prania z 1,5 godziny do 4,5 godziny jest normalne i zależy od różnych czynników w trakcie prania.
09-12-2021 10:29 AM
@PrzemekM Przedłużanie prania nie ogranicza się tylko do programu bawełna, występuje też na innych programach. Dzieje się to tak jak pisałem wcześniej i inni użytkownicy też, około 20 min przed końcem cyklu z pralką dzieją się dziwne rzeczy, dość długo kręci się bęben i po długim kręceniu przedłuża pranie. Można szukać przyczyny przedłużania prania w pieniącym się detergencie, zatkanym odpływie, za dużej ilości prania i podobnych przyczynach - sprawdziłem je wszystkie i problem występował losowo. Obojętnie czy wstawiałem 4 kg prania czy 8 kg a odmierzałem dokładną wagą, obojętnie czy był proszek do prania czy sama woda - nie znalazłem przez rok czasu żadnej prawidłowości, problem przedłużania cyklu prania pojawia się losowo. Nie jestem wstanie zareplikować tej usterki na życzenie.
To, że ta pralka może przedłużyć pranie to wszyscy wiemy, i tego nie kwestionujemy, ale
wracam do pytania kluczowego: o ile ta pralka może przedłużyć pranie? Czy przedłużanie prania z 1,5 do 4,5 godziny jest normalne? Myśląc zdroworozsądkowo raczej nie. I problem nie jest, że przedłuża pranie tylko, że przedłuża pranie o absurdalne godziny. I nikt mi nie potrafi powiedzieć czy tak ma być czy urządzenie jest zepsute.
28-12-2021 12:22 PM
U mnie ostatecznie skończyło się na "wypluciu" kolejnych chusteczek wyłapujących kolor + dziecięcej skarpetki do filtra wody. Po tym jak już wypłukało mi wąż do pompy wody i w filtrze nic się nie zatrzymuje problem zniknął. Zrobione zostało jakieś ponad 50 prań i nadal jest spokój, temat nie powrócił.
Mam nadzieję że pozostałym też uda się pozbyć problemu. Pozdrawiam
25-02-2023 10:13 PM
25-02-2023 10:16 PM