09-02-2021 07:56 PM
Witam,
W listopadzie 2020 zakupiłem pralkę Samsung WW80T954ASH/S6.
Problem jaki z nią mam to, że czas prania przy każdym praniu jest wydłużany z nieznanych mi przyczyn. Nawet podczas jednego prania wydłuża ten czas kilka razy.
Pralka ma pojemność 8KG, włączając pranie 4KG ważone "na sucho" przed włożeniem w bęben wstawiam na program "bawełna" z jednym płukaniem, czyli pranie powinno się prać 1 godz. i 10 min. Włączyłem pralkę o godz. 17:00 pisząc to jest godz. 19:50 a pralka nadal rzeźbi to pranie i aplikacja pokazuje, że skończy o godz. 20:20 - czyli pierze się 3 godz. i 20 min - o co z tym chodzi? W instrukcji nie mam informacji na ten temat. Mam dosyć, każde pranie które włączam pralka pierze grubo ponad 3 godziny - przecież można oszaleć. Za pomoc z góry dziękuję.
pozdrawiam,
Marcin.
11-02-2021 12:51 PM — edytowano 12-02-2021 01:29 PM
@mwrevo Na tą chwilę nie przychodzi mi nic więcej do głowy.
Zobaczymy też jaka wyjdzie sytuacja z reklamacją.
12-02-2021 01:09 PM
@mwrevo Cześć,
Czy na innych cyklach (ze wskazaniem na ilość załadunku dostosowanego do konretnego programu - zgodnie z tabelą z instrukcji) jest podobnie?
12-02-2021 01:48 PM
Program nie ma znaczenia. Jednak ilość prania ma znaczenie. Tzn. absurd polega na tym, że ważę pranie przed włączeniem i nigdy nie przekraczam zalecanej wagi. Wagę mam z pracy, mega precyzyjną jakby się ktoś czepiał, od 0 do 30KG. Wagowo zawsze ładuję mniej prania niż to wynika z programu - dużo mniej. Jeżeli mam program na 8 kg to jest różnica w działaniu pralki jak wrzucę 1,5 kg albo 6 kg, bo jak wrzucę jeden ręcznik to się wypierze na 80% bez wydłużania prania - ale nie zawsze, a przy 6 kg raczej na pewno będzie się pranie wydłużało w nieskończoność. Zacząłem sobie nawet zadawać takie *****yczne pytania czy waga prania "8 kg" to jest suchego prania czy w bębnie jak dostanie wody... no ale jak mam zważyć ile pranie będzie ważyło gdy dostanie wody? Nawet bym się zbytnio nie zdziwił jakby podawali wagę mokrego prania...
12-02-2021 01:52 PM
Należy jeszcze dodać, że ważę pranie od początku grudnia, bo też brałem przeładowanie pod uwagę. Pralkę podłączała ekipa ze sklepu Euro RTV AGD, zrobili to dobrze, bo sprawdzałem sam poziomicą czy jest dobrze wypoziomowana i jest ok - nawet bym powiedział, że chyba nie da rady lepiej wypoziomować. Trzyma poziom z każdej strony i w każdą stronę. Czekam za rozpatrzeniem reklamacji, chyba 14 dni na to mają.
12-02-2021 07:12 PM
W tej sytuacji istotne może być również rozłożenie się wsadu wewnątrz bębna. Doprecyzuj ponadto, jak masz zainstalowany odpływ? Czy mieści się na wysokości 60-90cm? Daj też znać, co wyniknie z reklamacji złożonej w sklepie.
14-02-2021 01:23 PM
Odpływ mam na wysokości 60cm.
15-02-2021 03:17 PM
Bawełna to najdłuższy program, który może zmieniać czas prania w zależności od ilości wsadu i nie jest to wadą. Jeżeli takie wydłużanie ma miejsce niezależnie od tego, co pierzesz, to w pierwszej kolejności spróbuj wykonać kalibrację bębna. Przytrzymaj ikonę rączki z plusem przez ponad 3 sekundy, po czym pokrętłem znajdź pozycję "kalibracja", zatwierdź ikonką kółka.
15-02-2021 04:52 PM
Kalibracja bębna była przeprowadzona ponownie po pierwszych postach na tym forum i nic to nie dało. Jeżeli chodzi i program bawełna, to jeżeli program pokazuje na początku prania czas do końca 1 godz. i 10 min a pierze 3,5 albo 4,5 godziny to w takim przypadku zdrowy rozsądek mówi mi, że coś jest jednak nie tak. Na dodatek to przedłużanie dzieje się na wszystkich programach które próbowałem. Nie da się na tej pralce odpalić prania które by się w 40 min skończyło, co jest chore, bo niby ma program "szybki" który właśnie tyle powinien trwać.
15-02-2021 06:35 PM
W sprawie omawianej pralki pojawił się nowy wątek - z drzwi pralki zaczęła woda cieknąć na podłogę. Z drzwi a nie przez drzwi. Woda kapie nawet jak pralka jest wyłączona. Wygląda na to jakby woda się dostała wewnątrz drzwi i sobie powoli wycieka choć jej nie widać w środku. Dzisiaj dostałem smsa, że serwis się będzie ze mną kontaktował w sprawie reklamacji. Autoryzowanym serwisem przysłanym przez Samsunga na terenie Poznania i okolic jest firma Arko-Dom - jak przeczytałem o nich opinie to mi się słabo zrobiło... 😞 Tyle negatywnych, że aż strach człowieka ogarnia jak pomyśli, że ma takiego serwisanta do domu wpuścić.
Ta pralka kosztowała 3899 zł i jest pasmem niekończących się problemów. 😞
16-02-2021 01:56 PM
Cześć @mwrevo
My mamy 100% zaufania do naszych autoryzowanych serwisów 🙂