Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Plamy na ubraniach po praniu.

(Temat utworzony: 06-10-2018 09:54 AM)
41198 Wyświetlenia
Michał_J
Voyager
Opcje

Cześć Forumowicze!
Dzisiaj chciałbym się z Wami podzielić kilkoma wskazówkami odnośnie plamienia ubrań przez pralkę.
Docierają do nas sygnały, że czasami zdarzają się przypadki, w których informujecie, że pralka robi plamy na ubraniach.
Postanowiłem przyjrzeć się temu problemowi i zgłębić jego genezę. Więc od początku, przyczyną problemu jest pranie w niskich temperaturach na krótkich cyklach, powoduje to odkładanie się detergentów w instalacji pralki oraz w całym zespole piorącym, zalegające detergenty pleśnieją i zamieniają się w ciemną maź. Skutkiem tego są właśnie plamy na ubraniach. Przykład macie na tym zdjęciu:

hpaktkqTURBXy8zOWM1ZTI3Njk2Y2JiNmU1NjU4NTM0MGQ3YjlkMTQ0OC5qcGVnk5UDFQDNAirNATiTBc0DFM0BvJUH2TIvcHVsc2Ntcy9NREFfLzE0MGIxY2ZlN2YwYWM1MmVkYzAxMGQ3MDk3OGU4NGJlLnBuZwDCAA.jpg

Przyznacie, że niezbyt ciekawie to wygląda.
Drugą potencjalną przyczyną jest to, że wąż odpływowy zainstalowany jest za nisko lub za wysoko (właściwa wysokość to przedział od 60 do 90 cm), przez co brudna woda z prania cofa się do pralki potęgując powstawanie plam.
Ciekawostka!
Jeżeli korzystacie z bardzo popularnych w ostatnim czasie kapsułek do prania to trzeba mieć na uwadze, że kapsułka do całkowitego rozpuszczenia i wypłukania z pralki potrzebuje minimum godzinnego cyklu w temperaturze najmniej 40 stopni, jeżeli używacie kapsułek na cyklu, który trwa 15min to można sobie wyobrazić co będzie się znajdowało w środku pralki po kilku takich cyklach.
Co zrobić, aby pozbyć się problemu?
Zasadniczo w wyczyszczeniu pralki powinien pomóc program eko czyszczenia bębna, jeżeli go nie ma w danym modelu to można wykorzystać program bawełna na temperaturze 95 stopni. Dlaczego napisałem, że zasadniczo eko czyszczenie powinno pomóc?
Z tego względu, że wszystko zależy od tego, na jakich programach praliście najczęściej, jaki detergent używacie i jak często robicie eko czyszczenie bębna, najprościej mówiąc trzeba zrobić krótki rachunek sumienia. Jeżeli pralka jest używana np. od roku w większości przypadków korzystacie z krótkich cykli to jedno bądź dwa eko czyszczenia mogą tylko trochę zminimalizować przyczynę dlatego bardzo ważne jest, aby o pralkę dbać od samego początku. Regularnie wykonujmy eko czyszczenie oraz korzystamy z krótkich programów najrzadziej jak to możliwe.
Uchroni Was to potem od mozolnego czyszczenia pralki a pralka odwdzięczy się nienaganną pracą przez długi czas.
Jesli macie pytania na temat to standardowo zapraszam do dyskusji  :smiling-face:

m00nis
First Poster
Opcje
Witam. Mam ten sam problem.w sumie od nowości. Czyszczenie regularne i tak robi plamy
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@m00nis  Witam

Jak te plamy wyglądają? Proszę opisać/pokazać zdjęcie..

Jak często robione jest autoczysczenie bębna?

0 Like
Jogizlasu
First Poster
Opcje

Mam identyczny problem… tyle pięknych bluzek zniszczonych. Powyższe rady z góry zastosowane i dalej wszystko zepsute , nigdy więcej takiej pralki 😞

581A22D6-8A29-47EE-B734-2A50EF405A8B.jpeg

0 Like
HubertK
Expert
Opcje

@Jogizlasu Cześć!

Doprecyzuj, na jakich ubraniach pojawiają się plamy (czy na każdych bez wyjątku, czy np. na dziecięcych) oraz na jakim cyklu prania? Jaką temperaturę prania ustawiasz najcześciej?

0 Like
Przemek15
Journeyman
Opcje
Witam.

Mam problem - pralka nie radzi sobie z praniem dziecięcych ubrań. Zwłaszcza skarpetki dzieci po praniu są nadal zabrudzone. Pranie bielizny dzieci wykonywane jest w woreczku. Dodatkowo włączam funkcje namaczania ale efektu nie widać. Może chodzi o jakieś ustawienia albo poprostu zmiana detergentu?
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Przemek15  Witam 

Tak, zawsze warto zmienić detergent oraz dokładnie jak Pan wspomniał, zwiększyć jego dozowanie w ustawieniach.

0 Like
Malgos96
First Poster
Opcje
U mnie niestety ten sam problem z brudzeniem ubrań... był już dwa razy pań serwisant, rozkręcali i czyścili pralkę a po miesiacu problem pojawia się od nowa, jest to bardzo irytujące... uważam że jak na pralki za tyle pieniędzy to jakiś żart... wcześniej miałam o wiele tańszy model z innej firmy i służył i kilka lat a tu sprzęt nawet nie ma roku...
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Malgos96  a serwis przy poprzedniej wizycie stwierdził że pralka jest zabrudzona?

0 Like
Malgos96
First Poster
Opcje
Przy pierwszej wizycie Pan serwisant kazał nastawić pralkę na program bawełna 90° z sodą oczyszczoną i kwaskiem cytrynowym. Pralka w ciągu miesiąca pracowała na tym programie kilkanaście razy, e problem nie ustępował, wiec zgłosiłam to ponownie. Przyjechał inny Pan serwisant i rozkręcił pralkę. Okazało się że w jednym filtrze jest tłusty osad, który mógłby potencjalnie to powodować. I owszem na chwilę problem ustąpił, ale to była kwestia doslownie 3 prań bo za 4 znów zaczęło dziać się to samo.. denergentow używam minimalną ilość, pralka czesto pracuje na wysokich temperaturach a problem ciągle wraca... strach do nie włożyć jakiekolwiek pranie, bo nie jestem już w stanie zliczyć ile rzeczy wyrzuciłam...
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Malgos96  To nie jest normalne żeby w dalszym ciągu brudziła pranie, proponowałbym ponownie skontaktować się z serwisem i powiedzieć że dalej jest problem. Można zareklamować naprawę.

0 Like