Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Plamy na ubraniach po praniu.

(Temat utworzony: 06-10-2018 09:54 AM)
41866 Wyświetlenia
Michał_J
Voyager
Opcje

Cześć Forumowicze!
Dzisiaj chciałbym się z Wami podzielić kilkoma wskazówkami odnośnie plamienia ubrań przez pralkę.
Docierają do nas sygnały, że czasami zdarzają się przypadki, w których informujecie, że pralka robi plamy na ubraniach.
Postanowiłem przyjrzeć się temu problemowi i zgłębić jego genezę. Więc od początku, przyczyną problemu jest pranie w niskich temperaturach na krótkich cyklach, powoduje to odkładanie się detergentów w instalacji pralki oraz w całym zespole piorącym, zalegające detergenty pleśnieją i zamieniają się w ciemną maź. Skutkiem tego są właśnie plamy na ubraniach. Przykład macie na tym zdjęciu:

hpaktkqTURBXy8zOWM1ZTI3Njk2Y2JiNmU1NjU4NTM0MGQ3YjlkMTQ0OC5qcGVnk5UDFQDNAirNATiTBc0DFM0BvJUH2TIvcHVsc2Ntcy9NREFfLzE0MGIxY2ZlN2YwYWM1MmVkYzAxMGQ3MDk3OGU4NGJlLnBuZwDCAA.jpg

Przyznacie, że niezbyt ciekawie to wygląda.
Drugą potencjalną przyczyną jest to, że wąż odpływowy zainstalowany jest za nisko lub za wysoko (właściwa wysokość to przedział od 60 do 90 cm), przez co brudna woda z prania cofa się do pralki potęgując powstawanie plam.
Ciekawostka!
Jeżeli korzystacie z bardzo popularnych w ostatnim czasie kapsułek do prania to trzeba mieć na uwadze, że kapsułka do całkowitego rozpuszczenia i wypłukania z pralki potrzebuje minimum godzinnego cyklu w temperaturze najmniej 40 stopni, jeżeli używacie kapsułek na cyklu, który trwa 15min to można sobie wyobrazić co będzie się znajdowało w środku pralki po kilku takich cyklach.
Co zrobić, aby pozbyć się problemu?
Zasadniczo w wyczyszczeniu pralki powinien pomóc program eko czyszczenia bębna, jeżeli go nie ma w danym modelu to można wykorzystać program bawełna na temperaturze 95 stopni. Dlaczego napisałem, że zasadniczo eko czyszczenie powinno pomóc?
Z tego względu, że wszystko zależy od tego, na jakich programach praliście najczęściej, jaki detergent używacie i jak często robicie eko czyszczenie bębna, najprościej mówiąc trzeba zrobić krótki rachunek sumienia. Jeżeli pralka jest używana np. od roku w większości przypadków korzystacie z krótkich cykli to jedno bądź dwa eko czyszczenia mogą tylko trochę zminimalizować przyczynę dlatego bardzo ważne jest, aby o pralkę dbać od samego początku. Regularnie wykonujmy eko czyszczenie oraz korzystamy z krótkich programów najrzadziej jak to możliwe.
Uchroni Was to potem od mozolnego czyszczenia pralki a pralka odwdzięczy się nienaganną pracą przez długi czas.
Jesli macie pytania na temat to standardowo zapraszam do dyskusji  :smiling-face:

60 Odpowiedzi
Malgos96
First Poster
Opcje
Puste prania nic nie dają. U mnie w ciągu dwóch miesięcy była tak pralka nastawiana ponad 20 razy i nic... a to też chyba nie o to chodzi żeby sprzęt ciągle pracował na pusto prawda ? Bo po pierwsze zapłacimy więcej za prąd i wodę za puste prania niż rzeczywiste a po drugie jak się sprzęt popsuje gwarancja też nie zostanie uwzględniona, bo przecież mogliśmy jej na pustonie włączać. Jeśli chodzi o te pralki to ewidentnie coś poszło nie tak. Totalny bubel. Jest w ogóle jakaś szansa na to, żeby zwrócić sprzęt i odzyskać pieniądze, bądź wymiana na nowy skoro wizyty serwisu pomagaja tylko na chwile i problem cały czas wraca ? Bo tak naprawdę sprzęt nadaje się tylko do wyrzucenia, bo nie ma sensu w nim prać bo jest to loteria, albo będą rzeczy czyste albo nie...
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Malgos96  Rozumiem że zastosowała Pani wszystkie podane wcześniej wskazówki.

Jeżeli problem dalej występuje to pozostaje wezwać serwis, natomiast jak to jest kolejna naprawa można złożyć reklamacje naprawy i dokładnie opisać sytuacje poprzez formularz:

Reklamacja naprawy 

Trzeba wyraźnie zaznaczyć, że jest to reklamacja, podać wszystkie niezbędne dane, dokładnie opisać sprawę, załączyć kod modelu, numer seryjny i zdjęcie lub skan dowodu zakupu. Wtedy trafi ona do Działu Reklamacji, który następnie z Panią się skontaktuje.

Może Pani też skorzystać z rękojmi u sprzedawcy z żądaniem zwrotu pieniędzy lub wymiany sprzętu na nowy. 

0 Like
Malgos96
First Poster
Opcje
Rozumiem. Dziękuję za pomoc
0 Like
kosciol1906
First Poster
Opcje
Czy udało się komuś zażegnać ten problem? Znam kilka osob co ma pralki samsunga i mają ten sam problem. Pralka brudzi nam ubrania od nowości, wszystkie metody już próbowaliśmy opisane na różnych forach, serwis był kilka razy. Marzymy o tym aby ta pralka się zepsuła i żeby zmienić na inną markę.
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@kosciol1906  Wszystkiekroki jakie należy wykonać zostały opisane w t temacie🙂

0 Like
hetm4n
First Poster
Opcje

Ja widze ze od 2018r wszystcy maja probkem z pralkami samsung odnosnie tych plam. Serwis stwierdza ze wszystko jest dobre a pralka niszczy ubrania.  Pewnego dnia wpienila mnie jak mi droga noea koszule uplamiła... Wywaliłem przez okno w salonie, pojechalem po najtansza amice za 900zl i od 2 lat 0 problemu. Prosze nie wmawiać ludziom ze zle piora. Samsung wypuścił buble za ktore niechce  oddac kasy.

0 Like
pioterswiss
Student
Opcje
A ja mam wszystko jak trzeba wąz wysoko bęben czysty programy mam na 2 godziny używałem tabletek i proszku i powiem wam jedno.....Nie kupować pralek samsung miałem już 2 więc wiem co mówię
0 Like
lukej_
First Poster
Opcje

U mnie to samo. Pralkę mam od jakichś 5 lat ale problemy zaczęły się dopiero z pół roku temu i to też nie zawsze. Czasami kilka tygodni upływa przed kolejnymi plamami. Pralka czyszczona regularnie. Zawsze program 30 lub 40 stopni, z czasem prania powyżej 1.5 godz i 3 płukaniami.

Jedyna dobra rzecz to to, że niektóre plamy schodzą po kilku ponownych praniach. Nie wiem czy Wy próbowaliście. Może nie warto od razu ubrań wyrzucać.

Już nigdy więcej nie kupię żadnego sprzętu Samsunga... Niestety z sentymentu kupiłem cały sprzęt do domu Samsunga i jestem bardzo nie zadowolony. Suszarka do ubrań przestała grzać, pralka plami, zmywarka przecieka, telewizor zamula. Ta firma to jakaś porażka.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@lukej_  Dzień Dobry

Rzeczywiście nieciekawa sytuacja ze sprzętami, nie wiem jak to inaczej nazwać jak nie pech. Również mam sporo sprzętów Samsung i żadnych problemów do tej pory nie było w tym 6 letnią już pralkę.

Pozostaje dokładnie zapoznać się z tym tematem i propozycjami rozwiązania problemu, nie będę po prostu powielał tych samych informacji które są tutaj już zawartę.

Proszę zastosować wszystkie wskazówki tutaj udzielone, natomiast jak dalej będzie problem to może potrzebne będzie jakieś głębsze wyczyszczenie pralki lub wezwanie serwisu.

A w jaki sposób do tej pory wykonywał Pan czyszczenie pralki?

mamadwójkiurwisów
First Poster
Opcje
Dzień dobry, miałam problem z plamami na ubraniach szczególnie jasnych dziecięcych , aż wyczaiłam że to banki mydlane. Jak ubranko zostało zalane tym płynem od baniek to zawsze po praniu zostawała w tym miejscu plama