Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Piekarnik Samsung Dual Cook BQ1D6G144 problem podczas pieczenia

(Temat utworzony: 04-12-2018 08:21 AM)
68932 Wyświetlenia
sad1717
First Poster
Opcje

Witam
Posiadam ten piekarnik już około 3 lat, nie jest nadmiernie używany czasami kilka razy w tygodniu, a czasami kilka razy w miesiącu. Nigdy nie miałam z nim problemów, dopiero teraz. Po ustawieniu programu oraz temperatury zdarza się, że piekarnik wyłącza się i z powrotem trzeba wybrać program i temperaturę. Czasami jest tak po kilkunastu sekundach, a czasami po kilkudziesięciu minutach. Jest to bardzo denerwujące, gdyż większość potraw potrzebuję stałej temperatury, a przecież nie jestem w stanie siedzieć przy piekarniku w trakcie całego procesu pieczenia. Być może trzeba poprostu coś zresetować? Przy ostatnim pieczeniu w ciągu 20 minut potrafil zresetować się z 10 razy (!) Na wyświetlaczu nie ma kodu błędu ale czasami miga, jakby było jakieś spięcie ( pokazuje na przemian czas do alarmu oraz startowy obrazek jaki jest przy wybieraniu temp i funkcji ). Może ma ktoś pomysł co mogło się stać?

0 Like
75 Odpowiedzi
IVEN
Journeyman
Opcje

Piekarnik działa poprawnie i to od dłuższego czasu. Niemniej jednak płytka zasilania pozostaje w pozycji naprężonej, bo nie znalazłem zimnego lutu.

0 Like
Tomasz7
Journeyman
Opcje

Witam. Posiadam Samsung Dual Fan NV70K2340RS zakupiony w 2017 czyli już dawno dawno po gwarancji. U mnie występuje problem tego typu że piekarnik potrafi się sam włączyć i zacząć grzać. Jest to naprawdę poważna usterka ponieważ wiadomo że zagraża życiu. Kiedyś jak rano wstaliśmy był naprawdę mocno rozgrzany. Aż cud że nie zdążył się zapalić blat lub szafka w który jest wmontowany. Od tej pory mamy wyłączony bezpiecznik od gniazdka pod który jest podłączony i włączamy jedynie w momencie chęci skorzystania z niego. Pytanie mam do ekspertów. Czy pomimo wygaśnięcia gwarancji firma Samsung nie powinna wziąć odpowiedzialności za swój produkt ? Czy zostaje mi jedynie w własnym odpłatnym zakresie naprawa tej usterki ? 

0 Like
GrzegorzM
Pathfinder
Opcje

@Tomasz7  
1. odłącz piekarnik od prądu.
2. przygotuj Model i Numer seryjny.
3. dzwoń na infolinię.
SERIO.

Tomasz7
Journeyman
Opcje

Szczerze wątpię aby się tym zainteresowali ale spróbuję. Dzięki.

0 Like
Ajax1970
First Poster
Opcje
Witam Samsung dual Cook piekarnik. Pomimo ustawień ",wylaczony " sam się włącza. Reset ( wyłączenie z sieci na kwadrans) nie przyniosło rezultatu. Zabawa mało bezpieczna, bo może się włączać w czasie nieobecności domowników. Jakieś rady ,? Co z tym.zrobic ?
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Ajax1970  Koniecznie skontaktuj się z najbliższym autoryzowanym serwisem lub infolinią Samsung

https://www.samsung.com/pl/support/service-center/ 

0 Like
IVEN
Journeyman
Opcje

Byłbym wdzięczny za informacje, jak rozwiązałeś ten problem. Moim zdaniem należałoby poinformować na social mediach o takim niebezpieczeństwie.

0 Like
Tomasz7
Journeyman
Opcje

Ja zgłosiłem to tydzień temu przez infolinię. Zgłoszenie zostało przyjęte i przekazane do serwisu. Teraz czekam na kontakt kogoś z serwisu by się umówić na wizytę. Dopytywałem się podczas zgłoszenia na infolinii i poinformowano mnie że pomimo już utraty okresu gwarancyjnego naprawa będzie z mojej strony nieodpłatna ponieważ jest to faktycznie niebezpieczna awaria. Jak będzie to na prawdę wyglądało zobaczymy. Na pewno dam wam znać.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Tomasz7  Bardzo dobrze że awaria zostanie naprawiona nieodpłatnie, czekamy na dalsze informacje.

0 Like
Tomasz7
Journeyman
Opcje

Dziś w końcu po paru telefonach przypominających się był u mnie technik z serwisu samsunga. Nieodpłatnie wymienił oba całe mechanizmy gałek/przełączników i całą płytkę z wyświetlaczem. To ponoć komplet który powinien być wymieniony przy takiej awarii. Na całość przysługuje 2 lata gwarancji o czym poinformował mnie serwisant. Zobaczymy podczas użytkowania czy obejdzie się już bez awarii, ale jak na razie jestem bardzo zadowolony. 

0 Like