Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Piekarnik Samsung Dual Cook BQ1D6G144 problem podczas pieczenia

(Temat utworzony: 04-12-2018 08:21 AM)
69196 Wyświetlenia
sad1717
First Poster
Opcje

Witam
Posiadam ten piekarnik już około 3 lat, nie jest nadmiernie używany czasami kilka razy w tygodniu, a czasami kilka razy w miesiącu. Nigdy nie miałam z nim problemów, dopiero teraz. Po ustawieniu programu oraz temperatury zdarza się, że piekarnik wyłącza się i z powrotem trzeba wybrać program i temperaturę. Czasami jest tak po kilkunastu sekundach, a czasami po kilkudziesięciu minutach. Jest to bardzo denerwujące, gdyż większość potraw potrzebuję stałej temperatury, a przecież nie jestem w stanie siedzieć przy piekarniku w trakcie całego procesu pieczenia. Być może trzeba poprostu coś zresetować? Przy ostatnim pieczeniu w ciągu 20 minut potrafil zresetować się z 10 razy (!) Na wyświetlaczu nie ma kodu błędu ale czasami miga, jakby było jakieś spięcie ( pokazuje na przemian czas do alarmu oraz startowy obrazek jaki jest przy wybieraniu temp i funkcji ). Może ma ktoś pomysł co mogło się stać?

0 Like
75 Odpowiedzi
Andre2910
First Poster
Opcje

Problem jest w pokrętle sterującym funkcjami. Po czasie luzuje się mocowanie i nie ma dobrego połączenia między stykami. Wystarczy  docisnąć blaszki mocujące i wszystko wróci do normy. Tak było u mnie. Samsung zadbał o to żeby piekarnik długo nie był sprawny bo następny problem wystąpił prawdopodobnie z głównym modułem. Po nagrzaniu się górnej części załącza się dolna. Piekarnik nie reaguje na żadne komendy dopiero No pozycji 0 wyłącza się po czasie. Nasza radość z piekarnika duo cook długi nie potrwała. 

Members_5nUWf78
First Poster
Opcje

Też po 3 latach dzieje się u mnie to samo. Mało go używam. A włączę to szuka programów czyli sam przeskakuje na inne wybrane opcje. Jak wyłączę nadal działa

HubertK
Expert
Opcje

@Members_5nUWf78 Cześć, jeśli urządzenie potrafi się samoczynnie uruchamiać, to skontaktuj się z działem wsparcia klienta. Tam otrzymasz dalsze wsparcie. Kontakt -> https://www.samsung.com/pl/support/contact/#contactinfo

DzieX
Apprentice
Opcje

Urządzenie wyłącza się po nagrzaniu do zadanej temperatury. Piekarnik w 2021 był serwisowany i zostały wymienione:

DE92-03379P ASSY PCB MAIN;MARK2 MAIN,NQF700,240X110,
DE91-70083A ASSY THERMISTOR;AURORA,PTM-K312-S5,-20?

Opis serwisu: "Piekarnik ładuje temperaturę powyżej zadanej. Wymieniony czujnik plus main". Niestety urządzenie jest już po gwarancji. Miał ktoś taki problem i sobie poradził? Boję się, że znów to samo i tak co dwa lata będę sobie dokładał parę stów do piekarnika.

0 Like
HubertK
Expert
Opcje

@DzieX Cześć!

W zasadzie to jest coś takiego, jak gwarancja na wymienioną część. Pamiętasz kiedy była realizowana ostatnia naprawa? Być może jeszcze nie minęło pełne dwa lata. Jeśli nie, to wówczas możesz się zgłosić do działu obsługi klienta. Jeśli awarii uległy te same dwa podzespoły, to istnieje możliwość zrobienia takiego zgłoszenia na ponowną usterkę. Czy był jakiś komunikat błędu na panelu sterowania?

DzieX
Apprentice
Opcje

Hmm, dlaczego te wątki są połączone - to zupełnie inne urządzenie?

12-04-2021 był serwis

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@DzieX, model inny, ale objawy podobne, a jeśli na forum będzie 1000 wątków z tym samym problemem, to zrobi się bałagan. A powiedz, czy obecnie piekarnik działa poprawnie, czy nie?

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

DzieX
Apprentice
Opcje

Z tym 1000 wątków to jest tak, że ja trafiłem na ten wątek zanim napisałem, ale właśnie ze względu na inny model podany w temacie zacząłem szukać dalej.

Poprawnie działa tylko mikrofala. Przy grillu się wyłącza a przy normalnym pieczeniu przypala. Objaw przypalania był też poprzednim razem. Poprzednio też mikrofala działała. Jeszcze odpowiadając na poprzednie pytanie - nie pojawia się jakiś błąd, a niestety nie mam interfejsu diagnostycznego takiego jak serwis, żeby połączyć się bezpośrednio i odczytać parametry pracy 😕

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@DzieX, w takim razie można spokojnie dołączać się do wątku z tym samym objawem, po prostu warto zaznaczać, jaki dokładnie model posiadasz.

Co do samej sytuacji, to obawiam się, że pozostaje tylko odpłatne serwisowanie, na własną rękę będzie ciężko coś zdziałać.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

DzieX
Apprentice
Opcje

Pomyślę. Mam drugi piekarnik. Może ten zostanie jako mikrofala, bo widać, że do innych rzeczy się nie nadaje.

0 Like