Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Piekarnik Samsung Dual Cook BQ1D6G144 problem podczas pieczenia

(Temat utworzony: 04-12-2018 08:21 AM)
68947 Wyświetlenia
sad1717
First Poster
Opcje

Witam
Posiadam ten piekarnik już około 3 lat, nie jest nadmiernie używany czasami kilka razy w tygodniu, a czasami kilka razy w miesiącu. Nigdy nie miałam z nim problemów, dopiero teraz. Po ustawieniu programu oraz temperatury zdarza się, że piekarnik wyłącza się i z powrotem trzeba wybrać program i temperaturę. Czasami jest tak po kilkunastu sekundach, a czasami po kilkudziesięciu minutach. Jest to bardzo denerwujące, gdyż większość potraw potrzebuję stałej temperatury, a przecież nie jestem w stanie siedzieć przy piekarniku w trakcie całego procesu pieczenia. Być może trzeba poprostu coś zresetować? Przy ostatnim pieczeniu w ciągu 20 minut potrafil zresetować się z 10 razy (!) Na wyświetlaczu nie ma kodu błędu ale czasami miga, jakby było jakieś spięcie ( pokazuje na przemian czas do alarmu oraz startowy obrazek jaki jest przy wybieraniu temp i funkcji ). Może ma ktoś pomysł co mogło się stać?

0 Like
75 Odpowiedzi
Ripleydc
Apprentice
Opcje

Ta z prądu całkowicie...słownik zamienił słowo w poprzednim poście

0 Like
EwaK
Hotshot
Opcje

@KamilaP jak rozwiązanie @Ripleydc nie pomoże, sprawdź jeszcze działanie piekarnika na inny gniazdku. Może być to kwestia zasilania.

0 Like
hiron
Student
Opcje

Witam.

Mam ten sam piekarnik, już po okresie gwarancji. Błąd "UP" pojawiał się od samego początku. Serwisy autoryzowane SAMSUNGa (zresztą bardzo marne w obsłudze Klienta) uparcie poszukują winy po stronie wad instalacji elektrycznej lub zrzucają winę na niestabilne zasilanie, sugerując właśnie podłączanie piekarnika do innych gniazd. Czytam, że moderator tego forum również sugeruje podobne rozwiązania.

W tym konkretnym modelu problem występuje jednak po stronie wadliwego modułu zasilania. To wada fabryczna urządzenia. Moduły nie są dostosowane do pracy w polskich warunkach zasilania. Dostawcy energii gwarantują stabilność zasilania 230V z pewną tolerancją (ok. 10%). W moim domu konkretnym przypadku napięcie mam dość płaskie w zakresie 238-240V, ale to wystarczy, aby urządzenie wyrzucało błąd podczas pracy. Zdarza się, że wytrwałym (czyt. upartym) Klientom serwisy wymieniają moduły zasilania, nie mam jednak informacji, czy to przynosi jakieś pozytywne rezultaty.

W jednym z autoryzowanych serwisów usłyszałem sugestię, aby podłączyć piekarnik do sieci zwiniętym w kłębek przedłużaczem. Oczywiście wykonałem takie testy, wypadły poprawnie. Osoby  znające się na elektryce wiedzą jednak, że spłaszczymy napięcie , ale jest to rozwiązanie bardzo niebezpieczne (cewka, nagrzewanie się przewodu, etc.), przedłużacze nie powinny pracować zwinięte. Nie stosujcie się do takich sugestii! To bardzo niebezpieczne. Piekarnik ma pracować poprawnie na oryginalnym przewodzie dostarczanym z urządzeniem, a nie na przedłużaczu.

Podsumowując - ten model ma wadę fabryczną. Swój model spisałem już na straty, to bardzo ładny prawie nie używany mebel, nic poza tym. Koszt modułu zasilania to ok. 350-400zł. Nie ma pewności, czy te dostępne na rynku są wolne od wad. Ja osobiście pracuję już na innym piekarniku. Tamten pokazuję innym ku przestrodze.

Dla osób, które gwarancję posiadają sugeruję kierować żądanie o wymianę sprzętu w całości na wolny od wad, na inny model lub o wymianę modułu na zgodny... tutaj mam nadzieję, że SAMSUNG zdobędzie się kiedyś na uczciwość i wysiłek i wzorem producentów np. samochodów zleci jakąś akcję wymiany modułów na nowe we wszystkich urządzeniach, które trafiły na rynek z wadliwymi modułami. SAMSUNG mógłby podreperować tym swój wizerunek.

Ripleydc
Apprentice
Opcje

W pełni się zgadzam. Serwisy porażka Samsunga. Nie akceptowalne w dzisiejszych czasach. A problem znany od dłuższego czasu Samsungowi. A sugestie o zmianie gniazdka to już nuda...bo inny sprzęty działają bez problemu. Użytkownik zostaje sam z problemem

0 Like
EwaK
Hotshot
Opcje

Panowie, jeżeli macie zastrzeżenia do pracy serwisów, możecie skontaktować się z Działem Reklamacji. Dokładnie od tego on jest. Nie wiem, skąd bierzecie informacje, że "problem" jest znany od dłuższego czasu, skoro nawet Dział Techniczny nie ma takich informacji :winking-face:

0 Like
Ripleydc
Apprentice
Opcje

Na zagranicznych forach jest też  znany. Tutaj jest opisywany przez dłuższy czas...myślałem że do takiego tematu podejdzie się poważnie przez firmę o tak globalnym zasięgu.  Doractwo z zakresu zmiany gniazdka zasilania jest trochę flustrujace. A reklamacja. Jestem po gwarancji, podejrzewam jak pozostali uzytkownici ....obawiam się że to walka z wiatrakami Niestety. Pozdrawiam

hiron
Student
Opcje

Szanowna Pani Moderator raczy sobie żartować. A raczej używać najbardziej znanej metody wyparcia wiedzy o problemie, podstawy wpajanej na szkoleniach. Nie rozumiem jednak, w jakim celu moderator forum udaje, ze nie ma problem.

Problem jest znany wsrod użytkowników, na forach krajowych i zagranicznych. Wystarczy "wyguglać".

Przeczytalem komentarze powyżej i wykonałem kilka telefonów. Autoryzowane serwisy wiedza o problemie i otwarcie o tym mówią. Zlecenia wymiany modułów zasilania z pewnością sa uzgadniane z producentem. Nawet nie zakładam, ze bez jakichkolwiek uzgodnień z producentem serwisy wymieniają te moduły. Juz wiem, ze nie zawsze wymiana pomaga. I zawsze, w pierwszym kontakcie, jak nauczeni na pamięć, serwisy proponują podpinanie piekarnika do innych gniazd lub kontakt z zakladem energetycznym.

Interesującym jest fakt, że po dociekliwej rozmowie sami serwisanci sugerują wymiane piekarnikow na pochodzące od innych producentów. Domyślam się, ze mogą byc juz zmeczeni tematem.

Pozdrawiam i uczciwosci wobec Klientów życzę. To zawsze wraca wraz z dobrymi opiniami 🙂

Opcje

Cześć @hiron ,

Dzięki za Twoje uwagi. Temat nie był nam wcześniej znany. Na tym forum pojawił się pierwszy raz.

Tym bardziej fajnie, że dzielisz się swoimi uwagami. Przekażemy je do weryfikacji.

0 Like
ZaLeS123
First Poster
Opcje

Podpinam się pod ten sam problem. Dziwnym trafem u wszystkich zgłaszających problem pojawia się po okresie gwarancyjnym, u mnie pojawił się jak sprzęt był eksploatowany przez 3,5 roku z małą intensywnością (średnio ok 5 razy na miesiąc). Widzę również że sam producent nie poczuwa się winnym za usterkę, będę szerokim łukiem omijać produkty Samsung i wśród znajomych również będę wyrażał opinię negatywną. Nie mam zamiaru inwestować w moduł zasilający nie mając pewności że to problem rozwiąże (może znowu za 3 lata by wrócił ? ). Najbardziej zastnawiający jest fakt, że u wszystkich problem pojawia się po 3 latach używalności sprzętu bez względu na częstotliwość eksploatowania. 

Dziękuję i nie pozdrawiam

Klekoter
First Poster
Opcje

Cześć,

mam ten sam piekarnik zainstalowany w domu rodzinnym. 

Model ten sam. Od jakiegoś czasu pojawia się problem z wyłączaniem się piekranika podczas pracy.

Czytałem wątek i widzę, że części z was pojawia się komunikat "UP". W tym przypadku takiego komunikatu nie ma.

Ja obstawiam problem z programatorem (pokrętłem), ponieważ podczas samego kręcenia nim widać, że programy potrafią przeskakiwać z opóźnieniem lub zwyczajnie sie nie zmienić. 

Z tego co dowiadywalem się od rodziców, używają często programu sąsiadującego z pozycją '0' i podjerzewam, że podczas pieczenia po prostu zmienia się program na 0.

Czy spotkaliście się z takim problemem? 

Co do poruszonego wątku na temat jakości sprzętu to niestety, bardzo dużo się zmieniło w Samsungu. Niestety nie na plus. 

Prywatnie kupiłem płytę indukcyjną i piekarnik. W pierwszym miesiącu użytkowania wzywałem serwis do obu urządzeń a z panem z serwisu jestem już na 'ty' :smiling-face: 

0 Like