07-02-2020
10:52 AM
– ostatnio edytowany
16-10-2023
11:31 AM
przez
JustynaM
Witajcie!
Dzisiaj szybka przypominajka, co możemy zrobić w przypadku, gdy nasz powerbot napotka jakieś trudności w działaniu i pokaże na wyświetlaczu kod błędu. Ma on dość sporo czujników, a każdy z nich przypisany do siebie kod. Nie są to specjalnie wymagające czynności, które każdy może wykonać, a mam nadzieję, że pomogą
Przed każdą czynnością oczywiście trzeba wyłączyć odkurzacz czerwonym przyciskiem zasilania – pod spodem urządzenia.
Startujemy z C 01 – odkurzacz sygnalizuje, że coś mogło utknąć w szczotce do sierści. Wtedy wystarczy zdjąć pokrywkę szczotki do sierści, a samą szczotkę wyczyścić. Warto też zajrzeć, czy po bokach, w miejscach, gdzie samą szczotkę się montuje, coś się nie wplątało. Na zdjęciu widać, które elementy trzeba zdjąć – dodałem też fotki z „reala”.
Może to być też sygnalizowane w poniższy sposób:
C 02/C 03 – coś wkręciło się/zablokowało lewe/prawe koło napędowe. Tutaj trzeba sprawdzić, czy samo koło normalnie się kręci – powinno się dać nim normalnie kręcić przy użyciu małej siły. Szczególnie polecam sprawdzić otwory, które znajdziemy po wewnętrznej stronie koła – czy coś w nich nie utknęło:
Sygnalizacja dla koła lewego wygląda tak:
Natomiast prawego jak niżej:
C 05 – czujnik odbijaka. Wygląda on jak na zdjęciu poniżej - jest to element dość ruchomy, więc trzeba sprawdzić, czy coś go nie blokuje.
Opcjonalnie sygnalizacja błędu wygląda jak tutaj:
C 06 – czujnik przeszkód. Blokowanie tych elementów jest zazwyczaj związane ze zwykłymi zabrudzeniami lub, w skrajnych przypadkach, uszkodzeniami powierzchni czujnika. Zazwyczaj wystarczy zwykłe czyszczenie.
Błąd zobaczyć możemy również pod poniższą postacią:
C 07 – czujnik wysokości. Tutaj trzeba spojrzeć na spodnią stronę urządzenia i, podobnie, jak powyżej, wyczyścić dwa miejsca:
Opcjonalnie błąd może wyglądać jak niżej:
C 11 – kontrola płyty głównej. Tutaj możemy jedynie zresetować urządzenie poprzez wyłączenie na parę minut czerwonego włącznika pod spodem korpusu. Sygnalizacja błędu może wyglądać również jak niżej:
Mam nadzieję, że któraś z powyższych czynności pomoże
Miłego!
20-10-2022 04:54 PM
21-10-2022 02:36 PM
Cześć @KINGHESS
Ten kod dotyczy funkcji automatycznego czyszczenia krawędzi migawki. Polecam dokładne wyczyszczenie i usuniecie ciał obcych🙂
25-04-2023 10:36 AM
25-04-2023 10:59 AM
@Mateoas Cześć!
Raczej nie wygląda to jak jakiś błąd. Co to za model dokładnie? W jakich okolicznościach się to pojawiło?
01-10-2023 05:54 PM
02-10-2023 01:10 PM
@szczur987 Możesz podać model odkurzacza? Akumulator jest przełożony z innego sprzętu, tak?
22-08-2024 05:41 PM
23-08-2024 09:57 AM
Cześć @ursularz!
Możesz dokładnie sprawdzić, czy na pewno nie wkręciły się włosy ani nic co mogłoby powodować błąd od wewnętrznej strony otworów. Jeśli masz możliwość, spróbuj też rozładować odkurzacz i podłączyć go do ładowania ponownie. Jeżeli kod dalej będzie widniał, to musi sprawdzić go serwis.
21-11-2024 08:36 AM
Mam model VR20R7250WC i z racji generowanego hałasu uruchamia się on tylko podczas naszej nieobecności, ostatnio zauważyłem że nie sprząta dokładnie. Uruchomiłem go i okazało się że dziwnie się porusza tzn. nie dojeżdża do ściany i szaf tylko zatrzymuje się w odległości ok 15 cm i nawraca, często się rozgląda po okolicy i kręci w kółko. Błędów brak. Wyczyściłem go, zresetowałem, przetarłem czujniki i nic. Sprzęt jest jeszcze na gwarancji. Czy to może być uszkodzenie modułu zbliżeniowego ?
21-11-2024 10:06 AM