Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odkurzacze powerbot - kody błędów

(Temat utworzony: 07-02-2020 10:52 AM)
11278 Wyświetlenia
MarcinL
Voyager
Opcje

Witajcie!

Dzisiaj szybka przypominajka, co możemy zrobić w przypadku, gdy nasz powerbot napotka jakieś trudności w działaniu i pokaże na wyświetlaczu kod błędu. Ma on dość sporo czujników, a każdy z nich przypisany do siebie kod. Nie są to specjalnie wymagające czynności, które każdy może wykonać, a mam nadzieję, że pomogą :winking-face:

Przed każdą czynnością oczywiście trzeba wyłączyć odkurzacz czerwonym przyciskiem zasilania – pod spodem urządzenia.

Startujemy z C 01 – odkurzacz sygnalizuje, że coś mogło utknąć w szczotce do sierści. Wtedy wystarczy zdjąć pokrywkę szczotki do sierści, a samą szczotkę wyczyścić. Warto też zajrzeć, czy po bokach, w miejscach, gdzie samą szczotkę się montuje, coś się nie wplątało. Na zdjęciu widać, które elementy trzeba zdjąć – dodałem też fotki z „reala”.dół.PNG

Może to być też sygnalizowane w poniższy sposób:c01.png

C 02/C 03 – coś wkręciło się/zablokowało lewe/prawe koło napędowe. Tutaj trzeba sprawdzić, czy samo koło normalnie się kręci – powinno się dać nim normalnie kręcić przy użyciu małej siły. Szczególnie polecam sprawdzić otwory, które znajdziemy po wewnętrznej stronie koła – czy coś w nich nie utknęło:IMG_20200206_133808 - Copy.jpg

Sygnalizacja dla koła lewego wygląda tak:lewe kolo.png

Natomiast prawego jak niżej:prawe kolo.png

C 05 – czujnik odbijaka. Wygląda on jak na zdjęciu poniżej  - jest to element dość ruchomy, więc trzeba sprawdzić, czy coś go nie blokuje.c05.jpg

Opcjonalnie sygnalizacja błędu wygląda jak tutaj:c05.png

C 06 – czujnik przeszkód. Blokowanie tych elementów jest zazwyczaj związane ze zwykłymi zabrudzeniami lub, w skrajnych przypadkach, uszkodzeniami powierzchni czujnika. Zazwyczaj wystarczy zwykłe czyszczenie.IMG_20200206_133740.jpg

Błąd zobaczyć możemy również pod poniższą postacią:c06.png

C 07 – czujnik wysokości. Tutaj trzeba spojrzeć na spodnią stronę urządzenia i, podobnie, jak powyżej, wyczyścić dwa miejsca:IMG_20200206_133808.jpg

Opcjonalnie błąd może wyglądać jak niżej:c07.png

C 11 – kontrola płyty głównej. Tutaj możemy jedynie zresetować urządzenie poprzez wyłączenie na parę minut czerwonego włącznika pod spodem korpusu. Sygnalizacja błędu może wyglądać również jak niżej:c11.png

Mam nadzieję, że któraś z powyższych czynności pomoże :winking-face:

Miłego!

KINGHESS
First Poster
Opcje
Co oznacza blad C 04?
0 Like
JolaŁ
Expert
Opcje

Cześć @KINGHESS 

Ten kod dotyczy funkcji automatycznego czyszczenia krawędzi migawki. Polecam dokładne wyczyszczenie i usuniecie ciał obcych🙂

Mateoas
First Poster
Opcje
Dzień doby, mam problem z moim odkurzaczem, wszystko działa a wyrzyca błąd 89 00. O co chodzi?20230425_103450_12301_1682411694.jpg
0 Like
HubertK
Expert
Opcje

@Mateoas Cześć!

Raczej nie wygląda to jak jakiś błąd. Co to za model dokładnie? W jakich okolicznościach się to pojawiło?

0 Like
szczur987
First Poster
Opcje
Witam włożyłem akumulator od innego modelu i wyświetla mi błąd 9000. Działa normalnie tylko nic innego już nie wyświetla tylko ten kod
0 Like
JolaŁ
Expert
Opcje

@szczur987 Możesz podać model odkurzacza? Akumulator jest przełożony z innego sprzętu, tak?

0 Like
ursularz
First Poster
Opcje
C03 - Sprawdziłam. Nie ma żadnych cial obcych, kurzu też nie. Koło się obraca, a kod cały czas się pojawia i uniemożliwia pracę. Co jeszcze można zrobić?
0 Like
OliwiaB
Expert
Opcje

Cześć @ursularz!

Możesz dokładnie sprawdzić, czy na pewno nie wkręciły się włosy ani nic co mogłoby powodować błąd od wewnętrznej strony otworów. Jeśli masz możliwość, spróbuj też rozładować odkurzacz i podłączyć go do ładowania ponownie. Jeżeli kod dalej będzie widniał, to musi sprawdzić go serwis. 

0 Like
jaremak
First Poster
Opcje

Mam model VR20R7250WC i z racji generowanego hałasu uruchamia się on tylko podczas naszej nieobecności, ostatnio zauważyłem że nie sprząta dokładnie. Uruchomiłem go i okazało się że dziwnie się porusza tzn. nie dojeżdża do ściany i szaf tylko zatrzymuje się w odległości ok 15 cm i nawraca, często się rozgląda po okolicy i kręci w kółko. Błędów brak. Wyczyściłem go, zresetowałem, przetarłem czujniki i nic. Sprzęt jest jeszcze na gwarancji. Czy to może być uszkodzenie modułu zbliżeniowego ?

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@jaremak  Witam 

W tym przypadku najlepiej będzie skontaktować się z serwisem