Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odkurzacze powerbot - kody błędów

(Temat utworzony: 07-02-2020 10:52 AM)
11233 Wyświetlenia
MarcinL
Voyager
Opcje

Witajcie!

Dzisiaj szybka przypominajka, co możemy zrobić w przypadku, gdy nasz powerbot napotka jakieś trudności w działaniu i pokaże na wyświetlaczu kod błędu. Ma on dość sporo czujników, a każdy z nich przypisany do siebie kod. Nie są to specjalnie wymagające czynności, które każdy może wykonać, a mam nadzieję, że pomogą :winking-face:

Przed każdą czynnością oczywiście trzeba wyłączyć odkurzacz czerwonym przyciskiem zasilania – pod spodem urządzenia.

Startujemy z C 01 – odkurzacz sygnalizuje, że coś mogło utknąć w szczotce do sierści. Wtedy wystarczy zdjąć pokrywkę szczotki do sierści, a samą szczotkę wyczyścić. Warto też zajrzeć, czy po bokach, w miejscach, gdzie samą szczotkę się montuje, coś się nie wplątało. Na zdjęciu widać, które elementy trzeba zdjąć – dodałem też fotki z „reala”.dół.PNG

Może to być też sygnalizowane w poniższy sposób:c01.png

C 02/C 03 – coś wkręciło się/zablokowało lewe/prawe koło napędowe. Tutaj trzeba sprawdzić, czy samo koło normalnie się kręci – powinno się dać nim normalnie kręcić przy użyciu małej siły. Szczególnie polecam sprawdzić otwory, które znajdziemy po wewnętrznej stronie koła – czy coś w nich nie utknęło:IMG_20200206_133808 - Copy.jpg

Sygnalizacja dla koła lewego wygląda tak:lewe kolo.png

Natomiast prawego jak niżej:prawe kolo.png

C 05 – czujnik odbijaka. Wygląda on jak na zdjęciu poniżej  - jest to element dość ruchomy, więc trzeba sprawdzić, czy coś go nie blokuje.c05.jpg

Opcjonalnie sygnalizacja błędu wygląda jak tutaj:c05.png

C 06 – czujnik przeszkód. Blokowanie tych elementów jest zazwyczaj związane ze zwykłymi zabrudzeniami lub, w skrajnych przypadkach, uszkodzeniami powierzchni czujnika. Zazwyczaj wystarczy zwykłe czyszczenie.IMG_20200206_133740.jpg

Błąd zobaczyć możemy również pod poniższą postacią:c06.png

C 07 – czujnik wysokości. Tutaj trzeba spojrzeć na spodnią stronę urządzenia i, podobnie, jak powyżej, wyczyścić dwa miejsca:IMG_20200206_133808.jpg

Opcjonalnie błąd może wyglądać jak niżej:c07.png

C 11 – kontrola płyty głównej. Tutaj możemy jedynie zresetować urządzenie poprzez wyłączenie na parę minut czerwonego włącznika pod spodem korpusu. Sygnalizacja błędu może wyglądać również jak niżej:c11.png

Mam nadzieję, że któraś z powyższych czynności pomoże :winking-face:

Miłego!

22 Odpowiedzi
Speedg82
Apprentice
Opcje

Witam.. W moim dodatkowo wyskoczył kod C 09 ( tylko co on oznacza).  Czy to może być problemem, że nie chce się ładować ? Pozdrawiam

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Speedg82  Witam 

Sprawdź szczotki, czy nie dostało się tam żadne większe ciało obce i zablokowało szczotki.

Najlepiej jest go wyczyścić całego czyli filtry szczotki itd. 

Jak go wyczyścisz wyłącz go przyciskiem pod spodem na około 15 minut... 

Następnie załącz i zobacz, czy pomogło... 

Speedg82
Apprentice
Opcje

Witam.

Wyczyściłem i znikome standardowe syfki ( kłąbki kurzu) były. Rolke ze szczotkami wyciągnąłem i jakąś tam nitkę znalazłem zaplątaną. O dziwo wcześniej się uruchomił i pracował. Był problem, że jak odczepiłem go od stacji to się całkowicie wyłączał. Nawet go rozkręciłem do połowy bo chciałem się dostać do płyty głównej i sprawdzić taki błąd na ścieżce ( zimny lut) jak na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=VwDW8jkM3wc 

Niestety są gdzieś zaczepy  i śrubki do których nie doszedłem i żeby nie zniszczyć skręciłem go. Przycisk o którym piszesz coś nie zawsze załapywał. Może dlatego, że ten sprzęt trochę " długooo stał", bo o nim zapomniałem jak to się pierwszy raz stało. Jak go zabiore ze stacji to gaśnie i przycisk ON/OFF nie reaguje. Nie chce się włączyć bez stacji dokującej. Ps. Jak raz załapał to działał jak powinien i nawet reagował z pilota. Błąd C 02 niby kółko ale nic nie znalazłem. C 08 to już wiem, że pojemnik ( brak lub nie domknięt) ale C 09 nadal nie wiem co to za bład.Pozdrawiam.

Edit. Człowiek szuka problemów w necie, a nie popatrzy do instucji obsługi którą widział ostatnio 10 lat temu. :face-with-tears-of-joy: A tu prosze w formie elektronicznej gdzie są podane kody usterek :face-with-tears-of-joy: Aż sam się z siebie śmieje. To nie auto, że kody się w necie szukało ale dzisiaj mi servis z Wrocławia odpisał iż nie posiadają takich kodów i zaprosili mnie do siebie ze sprzętem. Ciekawe :smiling-face: Jak narazie to chyba ten przycisk ON/OFF szwankuje ale będę testować jak już go wyciągnąłem " z pod szafy" i zaciekawiło dlaczego nie działał, Zaczął działać więc oprócz telefonu Samsung to odkurzacz tej samej firmy niby się reanimuje :face-with-tears-of-joy: Pozdrawiam

0 Like
Sledcza
Student
Opcje

Witam, 

Posiadasz może informacje co oznacza kod 50 0?

Nie mogę nic zrobić z odkurzaczem, nie chce się ładować w stacji dokujacej, nie chce się połączyć z WiFi a co dopiero odkurzać...

Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi co z nim mogę zrobić (poza wyrzuceniem 😅).

Pozdrawiam! 

0 Like
GosiaZ
Navigator
Opcje

Cześć, @Sledcza! Jaki jest model Twojego odkurzacza?

0 Like
Sledcza
Student
Opcje

Cześć😉

R7040 

IMG_20220314_202255.jpg

0 Like
GosiaZ
Navigator
Opcje

Hej, @Sledcza! W Twoim przypadku może chodzić o błąd związany z odbijakiem - C 05. Sprawdź, czy coś go nie blokuje :winking-face: Z kolei w przypadku kłopotów z ładowaniem oraz połączeniem wi-fi - spróbuj wyłączyć odkurzacz na dłuższą chwilę guzikiem pod spodem. Jeżeli problem z wi-fi występuje od niedawna, możesz spróbować przeinstalować aplikację Smart Things i na nowo dodać urządzenie :smiling-face:

KINGHESS
First Poster
Opcje
Jak połączyć z wifi
0 Like
GosiaZ
Navigator
Opcje

@KINGHESS, a jaki posiadasz model odkurzacza i czy już próbowałeś sparować go z aplikacją?