07-02-2020
10:52 AM
– ostatnio edytowany
16-10-2023
11:31 AM
przez
JustynaM
Witajcie!
Dzisiaj szybka przypominajka, co możemy zrobić w przypadku, gdy nasz powerbot napotka jakieś trudności w działaniu i pokaże na wyświetlaczu kod błędu. Ma on dość sporo czujników, a każdy z nich przypisany do siebie kod. Nie są to specjalnie wymagające czynności, które każdy może wykonać, a mam nadzieję, że pomogą
Przed każdą czynnością oczywiście trzeba wyłączyć odkurzacz czerwonym przyciskiem zasilania – pod spodem urządzenia.
Startujemy z C 01 – odkurzacz sygnalizuje, że coś mogło utknąć w szczotce do sierści. Wtedy wystarczy zdjąć pokrywkę szczotki do sierści, a samą szczotkę wyczyścić. Warto też zajrzeć, czy po bokach, w miejscach, gdzie samą szczotkę się montuje, coś się nie wplątało. Na zdjęciu widać, które elementy trzeba zdjąć – dodałem też fotki z „reala”.
Może to być też sygnalizowane w poniższy sposób:
C 02/C 03 – coś wkręciło się/zablokowało lewe/prawe koło napędowe. Tutaj trzeba sprawdzić, czy samo koło normalnie się kręci – powinno się dać nim normalnie kręcić przy użyciu małej siły. Szczególnie polecam sprawdzić otwory, które znajdziemy po wewnętrznej stronie koła – czy coś w nich nie utknęło:
Sygnalizacja dla koła lewego wygląda tak:
Natomiast prawego jak niżej:
C 05 – czujnik odbijaka. Wygląda on jak na zdjęciu poniżej - jest to element dość ruchomy, więc trzeba sprawdzić, czy coś go nie blokuje.
Opcjonalnie sygnalizacja błędu wygląda jak tutaj:
C 06 – czujnik przeszkód. Blokowanie tych elementów jest zazwyczaj związane ze zwykłymi zabrudzeniami lub, w skrajnych przypadkach, uszkodzeniami powierzchni czujnika. Zazwyczaj wystarczy zwykłe czyszczenie.
Błąd zobaczyć możemy również pod poniższą postacią:
C 07 – czujnik wysokości. Tutaj trzeba spojrzeć na spodnią stronę urządzenia i, podobnie, jak powyżej, wyczyścić dwa miejsca:
Opcjonalnie błąd może wyglądać jak niżej:
C 11 – kontrola płyty głównej. Tutaj możemy jedynie zresetować urządzenie poprzez wyłączenie na parę minut czerwonego włącznika pod spodem korpusu. Sygnalizacja błędu może wyglądać również jak niżej:
Mam nadzieję, że któraś z powyższych czynności pomoże
Miłego!
23-08-2021 11:54 PM — edytowano 24-08-2021 12:03 AM
Witam.. W moim dodatkowo wyskoczył kod C 09 ( tylko co on oznacza). Czy to może być problemem, że nie chce się ładować ? Pozdrawiam
24-08-2021 05:29 AM
@Speedg82 Witam
Sprawdź szczotki, czy nie dostało się tam żadne większe ciało obce i zablokowało szczotki.
Najlepiej jest go wyczyścić całego czyli filtry szczotki itd.
Jak go wyczyścisz wyłącz go przyciskiem pod spodem na około 15 minut...
Następnie załącz i zobacz, czy pomogło...
24-08-2021 07:39 PM — edytowano 24-08-2021 08:43 PM
Witam.
Wyczyściłem i znikome standardowe syfki ( kłąbki kurzu) były. Rolke ze szczotkami wyciągnąłem i jakąś tam nitkę znalazłem zaplątaną. O dziwo wcześniej się uruchomił i pracował. Był problem, że jak odczepiłem go od stacji to się całkowicie wyłączał. Nawet go rozkręciłem do połowy bo chciałem się dostać do płyty głównej i sprawdzić taki błąd na ścieżce ( zimny lut) jak na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=VwDW8jkM3wc
Niestety są gdzieś zaczepy i śrubki do których nie doszedłem i żeby nie zniszczyć skręciłem go. Przycisk o którym piszesz coś nie zawsze załapywał. Może dlatego, że ten sprzęt trochę " długooo stał", bo o nim zapomniałem jak to się pierwszy raz stało. Jak go zabiore ze stacji to gaśnie i przycisk ON/OFF nie reaguje. Nie chce się włączyć bez stacji dokującej. Ps. Jak raz załapał to działał jak powinien i nawet reagował z pilota. Błąd C 02 niby kółko ale nic nie znalazłem. C 08 to już wiem, że pojemnik ( brak lub nie domknięt) ale C 09 nadal nie wiem co to za bład.Pozdrawiam.
Edit. Człowiek szuka problemów w necie, a nie popatrzy do instucji obsługi którą widział ostatnio 10 lat temu. A tu prosze w formie elektronicznej gdzie są podane kody usterek
Aż sam się z siebie śmieje. To nie auto, że kody się w necie szukało ale dzisiaj mi servis z Wrocławia odpisał iż nie posiadają takich kodów i zaprosili mnie do siebie ze sprzętem. Ciekawe
Jak narazie to chyba ten przycisk ON/OFF szwankuje ale będę testować jak już go wyciągnąłem " z pod szafy" i zaciekawiło dlaczego nie działał, Zaczął działać więc oprócz telefonu Samsung to odkurzacz tej samej firmy niby się reanimuje
Pozdrawiam
14-03-2022 08:47 PM
Witam,
Posiadasz może informacje co oznacza kod 50 0?
Nie mogę nic zrobić z odkurzaczem, nie chce się ładować w stacji dokujacej, nie chce się połączyć z WiFi a co dopiero odkurzać...
Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi co z nim mogę zrobić (poza wyrzuceniem 😅).
Pozdrawiam!
15-03-2022 01:04 PM
Cześć, @Sledcza! Jaki jest model Twojego odkurzacza?
15-03-2022 04:22 PM
Cześć😉
R7040
16-03-2022 01:49 PM
Hej, @Sledcza! W Twoim przypadku może chodzić o błąd związany z odbijakiem - C 05. Sprawdź, czy coś go nie blokuje Z kolei w przypadku kłopotów z ładowaniem oraz połączeniem wi-fi - spróbuj wyłączyć odkurzacz na dłuższą chwilę guzikiem pod spodem. Jeżeli problem z wi-fi występuje od niedawna, możesz spróbować przeinstalować aplikację Smart Things i na nowo dodać urządzenie
19-10-2022 08:41 PM
20-10-2022 02:48 PM
@KINGHESS, a jaki posiadasz model odkurzacza i czy już próbowałeś sparować go z aplikacją?