12-05-2018
02:55 PM
– ostatnio edytowany
16-10-2023
11:32 AM
przez
JustynaM
W dzisiejszym poście chciałbym przekazać Wam informacje na temat odgłosów, które może wydawać lodówka podczas swojej pracy. Dla jednych odgłosy pracy są rzeczą normalną, inni się nimi niepokoją i szukają pomocy w tym temacie.
Przejdźmy do rzeczy; lodówka to urządzenie, które ma za zadanie schładzać nasze produkty z temperatury pokojowej tj: ok. 24 stopnie Celsjusza do wybranej przez nas na panelu sterowania temperatury docelowej np: 5 stopni Celsjusza. Różnica temperatur to 19 stopni, a więc sporo. W tym czasie lodówka musi wykonać sporo pracy, aby we wnętrzu nasze produkty się nie zepsuły. Wielu z Was zadaje sobie pewnie teraz pytanie - co robi lodówka, aby w środku było chłodno? I jakie dźwięki tej pracy towarzyszą?
Na wstępnie pokażę Wam jak wygląda układ chłodniczy wraz z kompresorem którego nie widać, ponieważ znajduje się pod obudową lodówki.
W rurkach układu chłodniczego krąży czynnik R-600a, który jest roprężany, aby schłodzić komory a sprężając się, oddaje ciepło na zewnątrz lodówki. Teoretycznie brzmi przystępnie, ale podczas całego procesu wszystkie elementy układu chłodniczego mogą wydawać dźwięki, które nie będą oznaczały awarii naszego urządzenia, a są po prostu oznaką prawidłowego działania lodówki. Poniżej opiszę jakie dźwięki mogą występować podczas pracy lodówki:
Bzyczenie/szum: Za tylną ścianą znajduje się wentylator, który w określonych momentach jest uruchamiany, aby wspomóc proces chłodzenia. Dlatego możecie usłyszeć jego pracę. Dodatkowo cichy szum może być słyszalny, gdy zamykacie lub otwieracie drzwi lodówki, a sprzęt musi wyrównać ciśnienie w środku.
Syk: Lodówki wyposażone w system No Frost mają za zadanie uniemożliwienie osadzania się lodu i szronu. Odprowadzona wilgoć musi być odparowana, więc uruchamiany jest podgrzewacz, który pomoże w tym procesie. I w tym momencie możecie usłyszeć syczenie.
Bulgotanie: Tak jak pisałem wyżej, lodówka aby chłodziła wymaga wymuszenia przez kompresor obiegu gazu w rurkach układu chłodniczego, przez co możecie usłyszeć bulgotanie.
Trzaskanie: Podczas pracy lodówki temperatura w środku spada i wzrasta na zasadzie amplitudy, w związku z tym plastikowe wykończenie komór kurczy się i rozszerza, dlatego może występować trzaskanie podczas pracy.
Mam nadzieję że dość jasno opisałem temat, jeżeli macie więcej pytań to zapraszam do dyskusji na forum.
08-08-2022 02:14 PM
Hej @Dejmieen, lodówka nie powinna pracować w ten sposób. Skontaktuj się z najbliższym serwisem, który sprawdzi urządzenie:
https://www.samsung.com/pl/support/service-center/
15-09-2022 09:14 PM — edytowano 15-09-2022 09:15 PM
15-09-2022 09:23 PM — edytowano 15-09-2022 09:26 PM
@CARBOMER Dzień dobry
Jeżeli to możliwe to prosimy o przesłanie nagrania tego dźwięku
Proszę również zapoznać się z tymi tematami:
15-09-2022 09:48 PM
Zapoznałem się już wcześniej z tymi tematami, nie znalazłem rozwiązania. Gdzie i jak przesłać nagranie?
15-09-2022 09:53 PM
16-09-2022 04:35 AM
16-09-2022 08:08 AM
16-09-2022 01:37 PM
@CARBOMER, możesz też od razu podesłać nagranie do Samsunga, doradzą, co można zrobić w Twoim przypadku. Formularz masz tu (klik).
20-09-2022 09:40 PM — edytowano 21-09-2022 11:04 PM
16-12-2022 07:45 PM
Sprężarka (kompresor) nie pracuje cały czas, jest okresowo wyłączany. Moja chłodziarko-zamrażarka jest podłączona do zasilania przez licznik mocy i zużycia prądu. Czasami pokazuje pobór prądu równy zero. Czyli sprężarka nie pracuje. Również przy rozmrażaniu parownika sprężarka jest wyłączana. Zresztą nawet na maksymalnych obrotach sprężarka jest niezbyt głośna. Źródłem szumu (jak w marketach) jest wentylator. Jego obroty są regulowane przez sterownik lodówki. Czasami ten szum jest uciążliwy, ale rzadko. Przeważnie sterownik ustawia w miarę niskie obroty, czyli nieuciążliwy szum. Z moich obserwacji wynika, że sterownik ma adaptywny algorytm, czyli "zachowanie się lodówki" ulega zmianie w trakcie eksploatacji ("uczenia się"). U mnie, po miesiącu lodówka stała się mniej hałaśliwa i bardziej energooszczędna. Na dziś zużycie energii elektrycznej jest nieco powyżej deklarowanej prze Samsunga w karcie energetycznej.