Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odgłosy lodówki - normalne? Czy jest się czym martwić?

(Temat utworzony: 12-05-2018 02:55 PM)
110680 Wyświetlenia
Michał_J
Voyager
Opcje

W dzisiejszym poście chciałbym przekazać Wam informacje na temat odgłosów, które może wydawać lodówka podczas swojej pracy. Dla jednych odgłosy pracy są rzeczą normalną, inni się nimi niepokoją i szukają pomocy w tym temacie

Przejdźmy do rzeczy; lodówka to urządzenie, które ma za zadanie schładzać nasze produkty z temperatury pokojowej tj: ok. 24 stopnie Celsjusza do wybranej przez nas na panelu sterowania temperatury docelowej np: 5 stopni Celsjusza. Różnica temperatur to 19 stopni, a więc sporo. W tym czasie lodówka musi wykonać sporo pracy, aby we wnętrzu nasze produkty się nie zepsuły. Wielu z Was zadaje sobie pewnie teraz pytanie - co robi lodówka, aby w środku było chłodno? I jakie dźwięki tej pracy towarzyszą?

Na wstępnie pokażę Wam jak wygląda układ chłodniczy wraz z kompresorem którego nie widać, ponieważ znajduje się pod obudową lodówki.

układchłodniczy.JPG

W rurkach układu chłodniczego krąży czynnik R-600a, który jest roprężany, aby schłodzić komory a sprężając się, oddaje ciepło na zewnątrz lodówki. Teoretycznie brzmi przystępnie, ale podczas całego procesu wszystkie elementy układu chłodniczego mogą wydawać dźwięki, które nie będą oznaczały awarii naszego urządzenia, a są po prostu oznaką prawidłowego działania lodówki. Poniżej opiszę jakie dźwięki mogą występować podczas pracy lodówki:

• Cykanie/huczenie: w momencie, kiedy kompresor lodówki rozpoczyna swoją pracę lub ją kończy może wydawać dźwięk przypominający rozruch silnika w samochodzie. Gdy kompresor ustabilizuje swoją pracę siłą rzeczy odgłosy ucichną.

stukaniecykanie.JPG

• Bzyczenie/szum: Za tylną ścianą znajduje się wentylator, który w określonych momentach jest uruchamiany, aby wspomóc proces chłodzenia. Dlatego możecie usłyszeć jego pracę. Dodatkowo cichy szum może być słyszalny, gdy zamykacie lub otwieracie drzwi lodówki, a sprzęt musi wyrównać ciśnienie w środku.

bzyczenie.JPG
  • Syk: Lodówki wyposażone w system No Frost mają za zadanie uniemożliwienie osadzania się lodu i szronu. Odprowadzona wilgoć musi być odparowana, więc uruchamiany jest podgrzewacz, który pomoże w tym procesie. I w tym momencie możecie usłyszeć syczenie.

syk.JPG
  • Bulgotanie: Tak jak pisałem wyżej, lodówka aby chłodziła wymaga wymuszenia przez  kompresor obiegu gazu w rurkach układu chłodniczego, przez co możecie usłyszeć bulgotanie.

bulgotanie.JPG
  • Trzaskanie: Podczas pracy lodówki temperatura w środku spada i wzrasta na zasadzie amplitudy, w związku z tym plastikowe wykończenie komór kurczy się i rozszerza, dlatego może występować trzaskanie podczas pracy.

trzask.JPG

Mam nadzieję że dość jasno opisałem temat, jeżeli macie więcej pytań to zapraszam do dyskusji na forum.

199 Odpowiedzi
GosiaZ
Navigator
Opcje

Hej @Dejmieen, lodówka nie powinna pracować w ten sposób. Skontaktuj się z najbliższym serwisem, który sprawdzi urządzenie:

https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

0 Like
CARBOMER
First Poster
Opcje
  • Lodówka Samsung RS68A8820B1 hałasuje, jest to jednostajny odgłos chrobotania w okolicach pod płytą sterującą z tyłu lodówki. Lodówka jest wypoziomowana pracuje już ponad dwa tygodnie. 
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje
CARBOMER
First Poster
Opcje

Zapoznałem się już wcześniej z tymi tematami, nie znalazłem rozwiązania. Gdzie i jak przesłać nagranie?

0 Like
CARBOMER
First Poster
Opcje

Nagranie dźwięku. @PrzemekM

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje
Najlepiej na jakąś chmurę wysłać plik a tutaj udostępnić link.

Gabarosik
Helping Hand
Opcje
Jezu to wadliwy model
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@CARBOMER, możesz też od razu podesłać nagranie do Samsunga, doradzą, co można zrobić w Twoim przypadku. Formularz masz tu (klik).

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

mariusz-c
First Poster
Opcje
Czytam czytam... Bo dostaje nerwicy od lodowki RB38T605CWW. Juz mam druga - pierwsza po oo 2 tygodniach zaczęła wydawać takie dźwięki że serwisant stwierdził że należy wymienić. Poza tym szumiała jak szalona. Przyjechała nowa, piękna i byłem pewny że będzie ciszej. Nic z tego. Wentylatory w tych lodówkach serio nie potrafia się kreci w kontrolowany sposób? O 5 rano nagle wszystkie wentylatory muszą się włączyć? Po co jak cała noc jest zamknięta... Nie lepiej aby się kręciły 1/4 swojej prędkości ale za to dłużej? Szumi to dość mocno. Ale nie to najgorsze... Wydaje przy tym dźwięk o takiej czestotliwosci że przebija się przez wszystko - ale nie da się go nagrac... To jest kpina, że taka firma pozwala sobie na takie błędy. Tak - kupiłem Samsunga i już więcej nie kupię. Nigdy. Często tu jest pisane o pochyleniu lodówki do tyłu - lekkim pochyleniu... Czyli ile - 5 stopni ... Jak to w domu sprawdzić ile to się już pochyla stopni? Bo ja nie wiem... Ogólnie jestem wściekły... I proszę mi tu nie pisać że to ma silnik inwenterowy i go słychac... Rozrozniam dzwiek silnika od szumu wentylatorów - zresztą jak już sobie szumi na maksa to jak się otworzy zamrażalnik to słychać właśnie ten wentylator. Jak suszarka. To jest masakra. A i jeszcze te pociągłe niskie długie dźwięki przed włączeniem i wyłączeniem chyba kompresora czy tam silnika (albo przy przechodzeniu między tymi niby 7 trybami)... Sluchac to 10 metrów dalej... Oddzielna kuchnia - przedpokój - salon... I słyszę jak to zaczyna działać ... I niby Samsung... Co najciekawsze - wcześniejsze opinie o tych lodówkach mówią że są ciche, teraz już są gorsze ale ogólnie - ciche .. i zachodzie w głowę - na ile te opinie są prawdziwe... 13 letni Indesit był przy tym niesłyszalny. 35 dB to jawne kłamstwo i marketing. Rozumiem że tu chodzi tylko o silnik... A nikt nie mówi jaka jest realna głośność urządzenia maksymalna. 50dB spokojnie. Doszlo do tego że zamykam kuchnie na noc a i tak ten dziwaczny dźwięk przebija się przez wszystko. Otwarcie wieczorem lodówk - szybkie wyjęcie jednej rzeczy - od 2 h zamknięta ponad... Od razu wiatrak... I już 40 minut sobie szumi... Ile może trwać wyrównanie temp... Eh
0 Like
nowa22
Apprentice
Opcje

Sprężarka (kompresor) nie pracuje cały czas, jest okresowo wyłączany. Moja chłodziarko-zamrażarka jest podłączona do zasilania przez licznik mocy i zużycia prądu. Czasami pokazuje pobór prądu równy zero. Czyli sprężarka nie pracuje. Również przy rozmrażaniu parownika sprężarka jest wyłączana. Zresztą nawet na maksymalnych obrotach sprężarka jest niezbyt głośna. Źródłem szumu (jak w marketach) jest wentylator. Jego obroty są regulowane przez sterownik lodówki. Czasami ten szum jest uciążliwy, ale rzadko. Przeważnie sterownik ustawia w miarę niskie obroty, czyli nieuciążliwy szum. Z moich obserwacji wynika, że sterownik ma adaptywny algorytm, czyli "zachowanie się lodówki" ulega zmianie  w trakcie eksploatacji ("uczenia się"). U mnie, po miesiącu lodówka stała się mniej hałaśliwa i bardziej energooszczędna. Na dziś zużycie energii elektrycznej jest nieco powyżej deklarowanej prze Samsunga w karcie energetycznej. 

0 Like