Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odgłosy lodówki - normalne? Czy jest się czym martwić?

(Temat utworzony: 12-05-2018 02:55 PM)
110987 Wyświetlenia
Michał_J
Voyager
Opcje

W dzisiejszym poście chciałbym przekazać Wam informacje na temat odgłosów, które może wydawać lodówka podczas swojej pracy. Dla jednych odgłosy pracy są rzeczą normalną, inni się nimi niepokoją i szukają pomocy w tym temacie

Przejdźmy do rzeczy; lodówka to urządzenie, które ma za zadanie schładzać nasze produkty z temperatury pokojowej tj: ok. 24 stopnie Celsjusza do wybranej przez nas na panelu sterowania temperatury docelowej np: 5 stopni Celsjusza. Różnica temperatur to 19 stopni, a więc sporo. W tym czasie lodówka musi wykonać sporo pracy, aby we wnętrzu nasze produkty się nie zepsuły. Wielu z Was zadaje sobie pewnie teraz pytanie - co robi lodówka, aby w środku było chłodno? I jakie dźwięki tej pracy towarzyszą?

Na wstępnie pokażę Wam jak wygląda układ chłodniczy wraz z kompresorem którego nie widać, ponieważ znajduje się pod obudową lodówki.

układchłodniczy.JPG

W rurkach układu chłodniczego krąży czynnik R-600a, który jest roprężany, aby schłodzić komory a sprężając się, oddaje ciepło na zewnątrz lodówki. Teoretycznie brzmi przystępnie, ale podczas całego procesu wszystkie elementy układu chłodniczego mogą wydawać dźwięki, które nie będą oznaczały awarii naszego urządzenia, a są po prostu oznaką prawidłowego działania lodówki. Poniżej opiszę jakie dźwięki mogą występować podczas pracy lodówki:

• Cykanie/huczenie: w momencie, kiedy kompresor lodówki rozpoczyna swoją pracę lub ją kończy może wydawać dźwięk przypominający rozruch silnika w samochodzie. Gdy kompresor ustabilizuje swoją pracę siłą rzeczy odgłosy ucichną.

stukaniecykanie.JPG

• Bzyczenie/szum: Za tylną ścianą znajduje się wentylator, który w określonych momentach jest uruchamiany, aby wspomóc proces chłodzenia. Dlatego możecie usłyszeć jego pracę. Dodatkowo cichy szum może być słyszalny, gdy zamykacie lub otwieracie drzwi lodówki, a sprzęt musi wyrównać ciśnienie w środku.

bzyczenie.JPG
  • Syk: Lodówki wyposażone w system No Frost mają za zadanie uniemożliwienie osadzania się lodu i szronu. Odprowadzona wilgoć musi być odparowana, więc uruchamiany jest podgrzewacz, który pomoże w tym procesie. I w tym momencie możecie usłyszeć syczenie.

syk.JPG
  • Bulgotanie: Tak jak pisałem wyżej, lodówka aby chłodziła wymaga wymuszenia przez  kompresor obiegu gazu w rurkach układu chłodniczego, przez co możecie usłyszeć bulgotanie.

bulgotanie.JPG
  • Trzaskanie: Podczas pracy lodówki temperatura w środku spada i wzrasta na zasadzie amplitudy, w związku z tym plastikowe wykończenie komór kurczy się i rozszerza, dlatego może występować trzaskanie podczas pracy.

trzask.JPG

Mam nadzieję że dość jasno opisałem temat, jeżeli macie więcej pytań to zapraszam do dyskusji na forum.

199 Odpowiedzi
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Izkakraska, co do zabudowania tej lodówki nadal jestem sceptycznie nastawiony, ale jak na własne ryzyko się decydujesz, to, oprócz odstępów, pamiętaj, żeby w pobliżu nie było źródeł ciepła typu piekarnik itd. i to chyba tyle z rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę w pierwszej kolejności.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

imrpl
First Poster
Opcje

to i ja swoje wtrącę. Lodówka Samsung BRB260030WW w zabudowie. Podczas pracy agregatu konkuruje głośnością z telewizorem. Przy wieczornym/nocnym przebywaniu w salonie z aneksem nie ma mowy o wypoczynku. Jeżeli to są normalne odgłosy nowoczesnego urządzenia to chylę czoła reklamie. Dla porównania - stary Polar z 1972 roku jest odczuwalnie kilkukrotnie cichszy. Dodatkowo zarządzanie pracą przez sterownik - chodzi przez kilka godzin non stop , wyłącza się na chwilę po czym znowu agregat uruchamia się w stopniowy sposób ; zapewne założeniem miało być mniej zauważalne zwiększanie hałasu niestety nie wyszło i przypomina odgłos spadającej bomby. Do telefonów waszej marki nie miałem zastrzeżeń. Reklama lodówki jako cichej mija się z celem. Czytając to forum i odpowiedzi "ekspertów" skutecznie wyleczyłem się z produktów Samsunga.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@imrpl  A kontaktował się Pan w tej sprawie z infolinią Samsung?

0 Like
imrpl
First Poster
Opcje

w jakim celu ? 

0 Like
GosiaZ
Navigator
Opcje

Cześć, @imrpl! Możesz przesłać nagranie pracy, korzystając z formularza poniżej. Wówczas hałas z Twojej lodówki ocenią technicy i sprawdzą czy są powody do niepokoju, czy też nie :smiling-face:

https://www.samsung.com/pl/support/email-technical-question/

Members_W1kWb5o
First Poster
Opcje

Witam,

Czy to normalne, że przed każdym uruchomieniem kompresora lodówka wydaje 3 krótkie sygnały dźwiękowe (piknięcia)?
Nie są to głośne piknięcia, dużo cichsze niż alarm np. niezamkniętych drzwi, ale mimo to słyszalne. Lodówkę kupiłem koło września 2021 i wydaje mi się, że ma tak od nowości. Model: RB38T635ES9.

Do tej pory myślałem że to normalne, ale rodzice kupili kilka dni temu Samsunga RB33R8737S9 i nie zauważyłem w nim nic takiego.

Nie zauważyłem żadnych problemów z pracą lodówki, oprócz tych piknięć...

0 Like
GosiaZ
Navigator
Opcje

Hej, @Members_W1kWb5o! Lodówka nie powinna wydawać innych dźwięków niż alarm drzwi. Sprawdź, czy to pikanie pojawia się też, kiedy lodówka jest całkowicie odłączona z zasilania. Możesz też skonsultować te dźwięki ze specjalistami, przesyłając nagranie na poniższy formularz:

https://www.samsung.com/pl/support/email-technical-question/

0 Like
bkozar
First Poster
Opcje

Moja lodówka dziwnie tyka od czasu do czasu. Nawet wtedy gdy jest odłączona od zasilania.. co może być przyczyną?

0 Like
GosiaZ
Navigator
Opcje

Cześć, @bkozar! Tykanie lub cykanie pochodzi z kompresora, kiedy zaczyna lub kończy pracę. Kiedy lodówka jest odłączona z zasilania, wówczas kompresor próbuje się załączyć - wtedy też cykanie może być słyszalne. 

Dejmieen
Student
Opcje

Witam.

Posiadam lodówkę Samsung rs68n8340b1.

Lodówka ma około 2 lat. W dniu dzisiejszym zauważyłem że lodówka zaczęła wydawać dziwny dźwięk link poniżej. Co moze być przyczyną tego dziwnego odgłosu? 

Po otwarciu lodówki buczenie/wiercenie ustaje.

Gdy sie zamknie drzwi, po chwili znowu zaczyna buczeć.

https://youtube.com/shorts/rYoZGAQ5Zu8?feature=share

Bardzo proszę o szybką odpowiedź i z góry dziękuję.

Pozdrawiam