Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Lodówka SAMSUNG Side by Side problem z kostkarką - łamie kostki mimo ustawienia na CUBE

(Temat utworzony: 28-04-2019 07:01 PM)
5083 Wyświetlenia
depeszman
Apprentice
Opcje

Witam,

Proszę o pomoc - kostkarka produkuje prawidłowe połówki / półksiężyce kostek, w pojemniku jest wszystko ok, ale jak dozuję je w ustawieniu CUBE (kostki) to kostarka je łamie i kruszy - nie drobno, ale nie powinna w ogóle  kruszyć, tylko wysypywać w całości. Przy przełączeniu na kruszenie kostkarka kruszy lód.

Co jest nie tak ? Proszę o pomoc,

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
EwaK
Hotshot
Opcje

@depeszman jeżeli urządzenie nieprawidłowo wybiera rodzaj lodu, niewiele możemy zrobić samodzielnie. Na początku trzeba zresetować urządzenie poprzez odłączenie od zasilania, rozmrozić kostkarkę, zresetować jej ustawienia poprzez włączenie ICE OFF i jego wyłączenie i na koniec wykonać test kostkarki. Jeżeli nic to nie da, pozostaje kontakt z serwisem.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

10 Odpowiedzi
PrzemysławK
Voyager
Opcje

Cześć @depeszman,

Napisz proszę, jaki posiadasz model lodówki, w naszych urządzeniach występuje kilka rodzajów kostkarek. Przy ustawieniu dozownika lodu na "CUBED" mogą pojawić się popękane kostki.

0 Like
depeszman
Apprentice
Opcje

Witam,

RSH1UTRS.

Ona łamie większość kostek, a jeszcze kilka miesięcy temu wylatywała 80-90% całych półksiężyców. Może to wina ślimaka w podajniku ?

0 Like
Michał_J
Voyager
Opcje

Cześć depeszman,

Próbowałeś czyścić pojemnik kostkarki?

depeszman
Apprentice
Opcje

Witam,

tak, wysypałem cały lód z pojemnika, 80-90% to półksiężyce, czyli kostki w całości wylatujące z pojemnika. Więc kostkarka sama działa poprawnie. W pojemniku nigdzie nie jest nic zablokowane, bynajmniej tak wygląda, ślimak się kręci, nie jest zablokowany. Wrzuciłem ponownie lód do pojemnika. W ustawieniu CUBED kostarka nadal kruszy kostki, nie wylatują żadne całe. Załączam zdjęcie tego, co wyrzuca kostarka w ustawieniu CUBED i CRUSHED. W mojej ocenie nie działa poprawnie ani CUBED, ani CRUSHED. Kostarka wysypyje taką samą mieszankę kostek lekko imocniej skruszonych - z lewej ustawienie CUBED, z prawej CRUSHED.IMG_20190504_134450.jpg

0 Like
Opcje

Cześć @depeszman ,

Dzięki za zdjęcie.

Czy urządzenie jest na gwarancji?

depeszman
Apprentice
Opcje

Nie. Lodówka ma już 10 lat 🙂

0 Like
RadekK
Hotshot
Opcje
Hej @depeszman, Eksperci od sprzętu AGD będą dostępni na forum jutro. Sprawdź wątek w poniedziałek. Wierzę, że uda się znaleźć rozwiązanie tej usterki :smiling-face:
0 Like
Rozwiązanie
EwaK
Hotshot
Opcje

@depeszman jeżeli urządzenie nieprawidłowo wybiera rodzaj lodu, niewiele możemy zrobić samodzielnie. Na początku trzeba zresetować urządzenie poprzez odłączenie od zasilania, rozmrozić kostkarkę, zresetować jej ustawienia poprzez włączenie ICE OFF i jego wyłączenie i na koniec wykonać test kostkarki. Jeżeli nic to nie da, pozostaje kontakt z serwisem.

Andrzej7904
First Poster
Opcje

Witam 

kupiłem lodówkę side by side z kostkarka ,kruszarką i dystrybutorem wody ,kostkarka i dystrybutor działają bez problemu nie mogę jednak włączyć opcji kruszenia lodu.

Po zmianie ustawień na panelu (włączenie kruszenie lodu ) nic się nie dzieje,resetowanie kostkarki ,wyłączenie lodówki z prądu nic nie pomoglo,wyglada to tak jakby nie działał mechanizm podnoszenia dźwigni która w pojemniku przekierowywuje kostki lodu na młynek do kruszenia.

Czy ktos mial podobny problem ? moze jest jakis inny  sposób na zresetowanie bądź uruchomienie kruszarki?

0 Like