13-03-2023 02:22 PM
Dzień dobry,
Dzisiaj rano po przebudzeniu usłyszałem alarm dochodzący z lodówki. Na wyswietlaczu były tylko poziome migające kreski. Zamrażarka była rozmrożona (1 stopień Celsjusza). Drzwi były zamknięte na noc. Musiałem ją wyłączyć i włączyć ponownie aby zaczęła normalnie funkcjonować. Poszedłem do pracy i dopiero za godzinie będę wiedział czy działa dobrze. Poniżej jest filmik który nagrałem rano. Czy ktoś z was wie może o co chodzi?
Pozdrawiam
Dariusz
09-04-2023 06:00 PM
Witam
Problem z alarmem mógł być spowodowany pozostawieniem pianki transportowej owiniętej na magnesie w górnych drzwiach który prawdopodobnie informuje lodówkę czy drzwi są zamknięte lub nie (musicie pilnować montażystów od mebli i to bardzo.... W instrukcji jest wyraźnie zaznaczone, że tą piankę trzeba ściągnąć aby lodówka działała prawidłowo. Nie wiem czy moja teoria jest prawidłowa, należałoby spytać techników od lodówek.
Korzystając z okazji chciałbym przestrzec innych, że lodówka moim zdaniem nie nadaje się do salonu z aneksem kuchennym. Wentylatory są głośne i kręcą się bardzo często i bardzo długo. Nigdy nie miałem salonu z aneksem ani lodówki z pełnym no Frost więc ciężko mi porównać ale szczerze mówiąc ten szum jest bardzo irytujący. Mam wrażenie jakby to była jakaś lodówka przemysłowa. Relaks w salonie będzie dla mnie już niemożliwy do osiągnięcia bez zagłuszenia tego dźwięku telewizorem lub czymś innym. Na ten moment jestem już spłukany z pieniędzy więc muszę z tym żyć natomiast w najbliższym możliwym czasie zastanowię się czy nie sprzedać tej lodówki ze stratą i czy nie kupić czegoś z innej firmy.
Pozdrawiam
Dariusz
14-04-2023 12:07 AM
Witam. Posiadam lodówkę side by side Samsung RS50N3913BC. Od kilku dni w różnych odstępach czasowych, wydaje sygnał dźwiękowy i sama zmienia temperaturę lodówki. W czym jest problem? Proszę o pomoc.
14-04-2023 09:56 AM
Sprawdź, czy dźwięk minie po ponownym ustawieniu temperatury. Jeśli nie, to skontaktuj się z serwisem:
14-04-2023 02:18 PM
Zmienia się temperatura wyświetlana, czy rzeczywista temperatura zmierzona przez Ciebie w komorach lodówki i zamrażarki?
14-04-2023 07:09 PM
Zmienia się temperatura wyświetlana.
14-04-2023 08:01 PM
Nie wiem czy ten typ lodówki wyświetla temperaturę rzeczywistą w komorach czy temperaturę zadaną, a od tego zależy gdzie szukać usterki.
21-09-2023 11:55 AM
@Dariusz J1 I jak wyszło z tym tematem? Bo widzę, że też mam tak zrobione jak u Ciebie
26-09-2023 08:44 AM
Lodówka działa normalnie. Alarm włączył się chyba z powodu pozostawionej pianki transportowej na takim małym plastikowym słupku na drzwiach który prawdopodobnie informuje lodówkę czy drzwi są zamknięte. Problem już się nie powtórzył. Jeżeli chodzi o kulturę pracy lodówki to już się przyzwyczaiłem do szumu wiatraków, sytem no-frost po prostu tak działa. Ogólnie jest OK. Myślę, że lepiej kupić lodówkę wolnostojącą niż w zabudowie bo płyta meblowa tak dobrze nie wygłuszy wentylatorów w lodówce.
18-02-2024 02:24 AM — edytowano 18-02-2024 02:26 AM
Cześć,
czy to jest ten element jak na zdjęciu? Czy tą piąnkę należy całkowicie usunąć?
U mnie wyżej wymieniony problem pojawił się poraz pierwszy po 3 miesiącach od zakupu lodówki (10.2022) i cyklicznie powtarza się co około kwartał. W okresie lata 2023, kilka razy wystąpił ten problem. Nie wiem czym to jest spowodowane bo spadków napięcia generalnie nie mam (miałem tylko 3 przypadki o których byłem świadomy i widziałem, że były braki w dostawach prądu), a problem też pojawia się chłodniejsze pory roku tak jak dzisiaj, tj. 02.2024 gdzie w nocy lodówka zaczęła piszczeć i musiałem ją ponownie zaprogramować. Nie mierzyłem wew temp.
Rozmawiałem kiedyś z serwisem i polecił mi hard reset lodóki, czyli wyłączenie jej na około 30 min i ponowne włączenie. Po tej akcji lodówka wracała do normy (podczas lata) Na serwisie otrzymałem też informację, że wystarczy minimalny spadek napięcia, a lodówka może zacząć 'wariować'.
Poniżej zdjęcie
18-02-2024 06:29 PM — edytowano 18-02-2024 06:39 PM
Cześć,
tak to jest ten element. W moim przypadku ten alarm włączył się tylko raz i po usunięciu pianki z tego słupka problem już się nigdy nie powtórzył. Muszę zaznaczyć że ta diagnoza z pianką na tej plastikowej części to są tylko moje domysły i prawdziwy powód mógł być zupełnie inny. W instrukcji jest zaznaczone że tą piankę trzeba ściągnąć. Taki słupek jest na górnych drzwiach i na dolnych od zamrażarki.
Gdy pojawił się u mnie ten problem to rzeczywiście zdarzały się wyłączenia prądu i może to był powód. Nie mam pojęcia.