13-03-2023 02:22 PM
Dzień dobry,
Dzisiaj rano po przebudzeniu usłyszałem alarm dochodzący z lodówki. Na wyswietlaczu były tylko poziome migające kreski. Zamrażarka była rozmrożona (1 stopień Celsjusza). Drzwi były zamknięte na noc. Musiałem ją wyłączyć i włączyć ponownie aby zaczęła normalnie funkcjonować. Poszedłem do pracy i dopiero za godzinie będę wiedział czy działa dobrze. Poniżej jest filmik który nagrałem rano. Czy ktoś z was wie może o co chodzi?
Pozdrawiam
Dariusz
13-03-2023 03:06 PM
@Dariusz J1 Cześć!
Orientujesz się, czy może była jakaś przerwa w dostawie prądu? Czy np. zegary się zresetowały w innych urządzeniach albo coś podobnego?
13-03-2023 03:51 PM — edytowano 14-03-2023 02:13 PM
@HubertK
W piekarniku wszystkie ustawienia pozostały bez zmian. Według instrukcji piekarnika w przypadku przerwy w zasilaniu wszystkie ustawienia resetują się po kilku minutach braku prądu. Czyli albo nie było przerwy w zasilaniu albo przerwa trwała poniżej kilku minut i nie zresetowało piekarnika.
Aktualnie lodówka działa prawidłowo, nawet ten irytujący wiatrak przestał się kręcić.
A jednak już się kręci.
14-03-2023 11:46 AM — edytowano 15-03-2023 08:21 AM
@HubertK chyba masz racje z brakiem zasilania. W instrukcji znalazłem dokładny opis tej sytuacji. Dziwne, że piekarnik się nie zresetował ale objawy się zgadzają.
KROK 6 Ostrzeżenie o temperaturze (tylko w określonych modelach)
Typ 1
• Jeśli w komorze zamrażarki panuje zbyt wysoka temperatura, na wyświetlaczu lodówki pojawi się migający symbol „- -” i będzie emitowany alarm. Może to nastąpić, gdy temperatura w lodówce jest zbyt wysoka po awarii zasilania.
• W takiej sytuacji naciśnij przycisk Freezer (Zamrażarka) lub Fridge (Lodówka). Przez 5 sekund będzie wyświetlana wyższa z tych temperatur. Następnie pojawi się bieżąca temperatura. Aby wyłączyć alarm, naciśnij przycisk Door Alarm (Ostrzeżenie o otwartych drzwiach).
Korzystając z okazji chciałbym zapytać o wentylatory w tej lodówce. Jaki powinien być prawidłowy czas pracy takich wentylatorów. Czy w ciagu każdej godziny powinien się kręcić 45 minut czy może tylko 10 minut w przedziale jednej godziny czasu. Mam wrażenie, że u mnie się kręci cały czas i nie ukrywam, że jest to bardzo irytujące w salonie z aneksem. Jest to lodówka w zabudowie.
15-03-2023 10:27 AM
Cześć @Dariusz J1
Trudno określić ile czasu powinny pracować wentylatory w danej lodówce. Ma na to wpływ codzienne korzystanie (częstotliwość otwierania drzwi, umieszczone produkty, temperatura otoczenia). Jeśli lodówka utrzymuje właściwą temperaturę, nie ma powodu do niepokoju😊
15-03-2023 10:41 AM
@JolaŁ a tak przy okazji jeszcze chciałbym o coś zapytać. W zabudowie lodówki mam dolną kratkę wentylacyjną ale górnej już nie. Czy to jest prawidłowe i nie wpływa na pracę lodówki? To będzie miało wpływ na uznanie gwarancji? Meble zamówiłem na wymiar i montażysta z tej firmy powiedział że to ciepło idzie za szafki. Ponoć zawsze tak jest i nie mam powodu żeby im nie wierzyć. W załączniku zdjęcie.
15-03-2023 12:00 PM
@Dariusz J1
Samo zdjęcie trudno ocenić. Ważne, aby była zachowana wentylacja jak w instrukcji oraz w nagraniach z montażu sprzętu:
https://eu.community.samsung.com/t5/sprz%C4%99t-agd/zawiasy-w-lod%C3%B3wce-rodzaje/td-p/543746
Poprawna zabudowa lodówki jest niezbędna do skorzystania z gwarancji💪
15-03-2023 12:49 PM
15-03-2023 07:18 PM
Dzień dobry,
Mam podobny problem z 3-letnią lodówką BRB260089WW. Lodówka co ok. 20 godzin zachowuje się tak jak na filmie Dariusza. Na wyświetlaczu wyświetlają się poziome migające kreski i słychać alarm dźwiękowy. Po skasowaniu wyświetlacz pokazuje temperatury wyższe od zadanych (3 / -19) kompresor i wentylator nie pracują. Alarm po kilkunastu minutach powtórzy się, a wskazywane temperatury będą jeszcze wyższe. I tak kilka razy aż do momentu gdy temperatura w lodówce osiągnie 8 st. C, a w zamrażarce 0 st. C. W tym momencie nastąpi start kompresora i po ok. 45 minutach lodówka i zamrażarka osiągają poprzednio zadane temperatury (3 st. C w lodówce i -19 st. C w zamrażarce). I taka temperatura będzie się utrzymywać przez następne ok. 20 godzin. Doszedłem już do tego że wzrost temperatur w lodówce i zamrażarce związany jest z procesem odszraniania, ale proces chyba nie przebiega prawidłowo.
Według instrukcji obsługi lodówki jest to alarm spowodowany podwyższoną temperaturą w lodówce lub zamrażarce. W instrukcji znajduje się też taki zapis:
"Wzrost temperatury podczas odszraniania jest zgodny z wymogiem ISO. Aby zapobiec nadmiernemu wzrostowi temperatury zamrożonej żywności podczas odszraniania, produkty należy zawinąć w kilka warstw gazety."
I tu już całkiem zgłupiałem;
-czy wzrost temperatury w zamrażarce do 0 st. C jest zgodny z wymogiem ISO?
- czy co ok. 20 godzin mam zawijać produkty w zamrażarce w gazety? 🙂
Bardzo dziękuję, tym którzy doczytali do tego miejsca za poświęcony czas i wdzięczny będę za wszelkie sugestie z Waszej strony mogące naprowadzić mnie na rozwiązanie problemu z lodówką.
16-03-2023 02:49 PM
@AndrzejKa11 Cześć! Lodówka wydaje sygnały dźwiękowe, ponieważ są zbyt wysokie wahania temperatury (być może całkowicie się rozmraża) i czujnik to wykrywa, sygnalizując alarm. Jeśli przerwy te nie są spowodowane instalacją elektryczną to wskazana będzie wizyta serwisanta. Tutaj znajdziesz serwis w Twojej lokalizacji: https://www.samsung.com/pl/support/service-center/