Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ustawienie lodówki I pralki we wnęce - odległości montażowe, dla urządzeń wolnostojących.

(Temat utworzony: 22-06-2018 02:55 PM)
23389 Wyświetlenia
EwaK
Hotshot
Opcje

Cześć Userzy!

Omawianym dzisiaj tematem, będą lodówki i pralki, a dokładniej jak je ustawić – jakie zachować odległości we wnęce, dla sprawnej pracy.

PRALKI

Z pralkami sprawa jest łatwiejsza, więc od nich zacznę – we wszystkich przypadkach, odległości montażowe są stałe. SAMSUNG nie ma pralek do zabudowy lub obudowy. Jedynym dostępnym rodzajem, na rynek polski, są pralki wolnostojące.

Rozróżniamy również modele, które mają wystające blaty, oraz takie, które są płaskie z tyłu. Blaty mają zwykle 35-40 mm, co pozwala nam zachować minimalny odstęp. W przypadku pralek bez blatów, zachowanie 50 mm jest konieczne.

Odległości - quick.PNG

Należy również pamiętać, że opisane w tabelce odległości, są odległościami minimalnymi. Zalecamy zachowanie nawet 5 cm po bokach.

Jeżeli uważasz, że Twoja pralka jest zbyt głośna, występują duże wibracje, lub słyszysz dźwięk uderzania, zawsze sprawdź dokręcenie nóżek, oraz czy nie zabudowałeś urządzenia zbyt mocno.

LODÓWKI KITCHEN FIT

Jak pisałam wcześniej, lodówek mamy różne rodzaje, a więc i różne wymagania. Dzielimy je na: wolnostojące, do obudowy i do zabudowy.

Dziś zajmę się urządzeniami z serii Kitchen Fit, czyli specjalną serią do obudowy. W tym przypadku nie musisz pozostawiać ok 50 mm z każdej strony. Modele z tej serii:

RB36J8799S4

RB36J8797S4

RB36J8855S4

RB36J8035SR

RB33J8035SR

Jeżeli masz lodówkę z tej serii i planujesz ją obudować, pamiętaj o pozostawieniu otworów wentylacyjnych, przedstawionych na rysunku poniżej:

lodówki.png

Jeżeli nie masz możliwości dostosowania istniejącej zabudowy tak, żeby zachować wielkości otworów wentylacyjnych, polecamy w miarę możliwości pozostawienie większych odległości po bokach.

Ważną informacją jest też to, że pokazane wymiary dotyczą tylko modeli wymienionych przeze mnie wyżej. Standardowa lodówka, nawet najwyższej klasy, będzie potrzebowała tych odległości więcej, dla sprawnej pracy.

Jeżeli uważasz, że Twoja lodówka wpada w wibracje, głośniej chodzi, pojawia się problem z chłodzeniem itp. a masz ją obudowaną dookoła, zawsze sprawdź, czy model ten, nie powinien mieć pozostawionych większych odległości.

Jeżeli pozostawiłam coś niejasnego, zapraszam do kontaktu, chętnie wyjaśnię!

19 Odpowiedzi
PiotrPiotr
Student
Opcje

Witam, a jak będzie z modelem Samsunga RB36J8897S4. Czy to jest lodówka wolnostojąca, czy do zabudowy, a jeżeli wolnostojaca, to jakie minimalne odległości powinny być zachowane po bokach?

Mam małą kuchnię i ograniczone możliwości wyboru lodówek. Znalazłem Samsunga RB36J8897S4, który zmieściłby się w mojej kuchni - pomiędzy ścianą a szafką. Stoi tam już lodówka, ale czas ją wymienić - tamta to prawdziwy staruszek:)

Mam 61-61 cm szerokości do dyspozycji i 63 cm głębokości. Obawiam się o wentylację lodówki. Opisywany model Samsunga ma dwie kratki po bokach z tyłu. Jeśli umieściłbym tę lodówkę we wnęce, to byłyby one praktycznie zakryte. Z tyłu natomiast byłoby około 3cm luzu. Czy ta lodówka może być w takiej wnęce umieszczona, czy nie przegrzeje się, uszkodzi? Bardzo proszę o wypowiedź

Pozdrawiam

0 Like
Opcje

Cześć PiotrPiotr,

Do wybranego przez Ciebie modelu są podobne zalecenia. Czyli zaleca się zachowanie otworów bocznych oraz prześwitu w zabudowie. Mniejsze otwory boczne nie powinny ograniczyć działania urządzenia, ale mogą sprawić, że lodówka będzie zużywała więcej  energii niż określona wartość zużycia energii. Z doświadczenia mogę jeszcze dodać że wiązać się to może z głośniejszą pracą urządzenia.

Zatem w instrukcji są zalecenia. Czy się do nich dostosujesz zależy od Ciebie. Konsekwencje niewłaściwej zabudowy przedstawiłam powyżej.

Gdybyś miał dodatkowe pytania zapraszam.

PiotrPiotr
Student
Opcje
Dzięki, tak właśnie myślałem. W końcu to model z tej samej serii, tj. Kitchen Fit. Otwory boczne będę odsłonięte, lodówka po prostu będzie "wciśnięta" we wnękę. Front będzie też odsłonięty.
0 Like
ninka669
First Poster
Opcje

Dzień dobry, mam pytanie o ustawienie lodówki, konkretnie model RB34K6032SS. Otóż nie mam miejsca w kuchni po bokach, a o ile kojarzę jest to model pod otwartą zabudowę? Wiem, że są lodówki Kitchen Fit, gdzie chyba nie trzeba tego zachowywać (poprawcie mnie jeśli się mylę), ale ta lodówka nie jest (chyba) kitchen fit, choć ma identyczny "kwadratowy" design jak te Kitchen Fit?

Instrukcja obsługi konkretnie od tego modelu (najnowsza na dzień dzisiejszy wersja ze strony Samsung z dnia 21.07.2016, strona 31) mówi jedynie o ustawieniu 5cm od ściany, nie ma ani słowa o ustawieniu po bokach, podczas gdy instrukcje innych lodówek Samsung mają jasno określone, że po bokach musi być po 5cm luzu - w tym konkretnym modelu nie ma o tym ani słowa. 

Identyczne pytanie zadałem konsultantowi na czacie firmy Samsung, który po 20 minutach weryfikowania sprawy sam do końca nie wiedział co odpowiedzieć, więc z ostrożności opisał, że "w instrukcji mamy informację że należy zainstalować lodówkę z odpowiednimi odległościami wentylacyjnymi. Nasze zalecenia to po 5cm po bokach i od tyłu aby był swobodny obieg powietrza." Mi zależy na wiążącej odpowiedzi, aby nie mieć ewentualnych problemów z gwarancją z tego tytułu, ale chwila... w instrukcji nie ma ani słowa o 5cm po bokach, instrukcje innych lodówek Samsung mają taki zapis - tu go nie ma. Pytanie więc co to znaczy "odpowiednie odległości wentylacyjne", jeśli tylko taki enigmatyczny zapis mamy w insturkcji obsługi? 

Moje pytanie chyba wprowadziło konsultanta w zakłopotanie, gdyż po cześci przyznał mi rację mówiąc "nasze zalecenie to 5cm, z instrukcji wynika że minimum co trzeba zostawić 1.6mm bo drzwi wychodzą poza obudowę po otworzeniu" co według mnie oznacza, że wystarczy zostawić po 1,6mm minimum z każdej strony (zgodnie z instrukcją obsługi), ale na pytanie czy będę miała problemy z gwarancją, jeśli o bokach nie będzie 5cm, a 1.6mm konsultant już nie umiał odpowiedzieć, więc dostałam odpowiedź, że weryfikacją zajmuje się serwis a nie firma Samsung.

Niestety takie odpowiedzi to tylko odbijnie piłeczki, które nie jest odpowiedzią na moje pytanie. Kto ma wiedzieć, czy mogę zainstalować lodówkę, jeśli nie mam po 5cm z każdej strony jeśli nie poducent? Ja nie chcę mieć problemów z ewentualną realizacją gwarancji. O ile kojarzę, to zgodnie z zapisami w karcie gwarancyjnej, serwis może odrzucić reklamację, jeśli lodówka nie jest użytkowana zgodnie z instrukcją obsługi, natomiast instrukcja obsługi nie mówi nic o odległościach po bokach. Według mnie będzie więc podstawy do orzucenia reklamacji ze względu na użytkowanie niezgodnie z instrukcją obsługi. Jednak według konsultanta Samsung, to serwis podejmie decyzję, czy odrzuci reklamację ze względu na brak 5cm z każdej strony (o czym nie ma zapisu w instrukcji obsługi), czy uzna gwarancję.

Proszę więc o wiążącą odpowiedź, czy ewentalnna reklamacja odnośnie w/w modelu może zostać odrzucona ze względu na brak luzu 5cm z prawej i lewej strony, jeśli nie ma o tym ani słowa w instrukcji obsługi? Jeśli serwis tak uzna to na jakiej podstawie, skoro urządzenie będzie ustawione i uzytkowane zgodnie z instrukcją obsługi?

0 Like
EwaK
Hotshot
Opcje

Cześć   !

W instrukcji do modelu wymiary urządzenia w dziale "Instalacja" nie uwzględniają odległości po bokach, natomiast jest to określone w dalszej części instrukcji:

odległości.PNG

Screen z instrukcji do modelu RB34K6032SS Link do instrukcji ze strony, dodanej 26.09.2016r.

Mam nadzieję, że rozwiałam Twoje wątpliwości :smiling-face:

0 Like
marfil
First Poster
Opcje

Dzień dobry, 

Jakie są wymagania przy ustawieniu lodówki Samsung RB33N341MSS. Jest to lodówka typy Kitchen fit? Wycięcie otworów w obudowie 20x20 jak pokazano na rysunku powyżej wystarczy?

0 Like
EwaK
Hotshot
Opcje

@marfil podany przez Ciebie model nie jest z serii Kitchen Fit i wymaga standardowych odległości wentylacyjnych dla lodówek wolnostojących. Po 5 cm po bokach i od tyłu :smiling-face:

0 Like
marfil
First Poster
Opcje

@EwaK  napisał(a):

@marfil podany przez Ciebie model nie jest z serii Kitchen Fit i wymaga standardowych odległości wentylacyjnych dla lodówek wolnostojących. Po 5 cm po bokach i od tyłu :smiling-face:

Dziękuję za odpowiedź.

Tak czułem, że to nie Kitchen Fit. Mój model lodówki posiada otwory z kratkami w bocznych ścianach (bliżej tyłu lodówki) co mi pasowało do lodówek opisanych powyżej.

0 Like
Kinga919
First Poster
Opcje

Witam, mam pytanie o ustawienie lodówki bespoke w zabudowie meblowej. W jednym ze sklepów otrzymałam informację, że można ją ustawić w odległości 12mm od ściany bądź mebli. Czy jest to możliwe? 

0 Like