15-05-2017 09:02 AM
Witam.
Proszę pogłośnić dzwięk w systemie i spojrzeć na filmik: https://youtu.be/goByVfd1Ktw
Czy to normalne, że lodówka tak hałasuje gdy włączona jest kostkarka? Co to za dzwięk? Brzmi jak zakurzony wiatraczek w 5 letnim komputerze. Proszę zwrócić uwagę, na różnicę w natężeniu dzwięku przed i po włączeniu. Przed lodówka jest praktycznie niesłyszalna.
Pozdrawiam.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
16-05-2017 10:19 AM
18-05-2017 08:18 AM
16-05-2017 10:19 AM
16-05-2017 10:31 AM
Ale wody na kostki nalewa się tylko kilkadziesiąt mililitrów, więc odgłos powinien dochodzić przez kilka maks kilkanaście sekund, a słyszalny jest cały czas gdy załączona jest kostkarka. Jest to ewidentnie odgłos jakiegoś obracającego się wentylatora.
Druga sprawa to poziomowanie lodówki - czy front lodówki powinien być nachylony względem podłoża idealnie prostopadle czy górą pochylony do tyłu lodówki? Instrukcja rzecze o wydłużaniu przednich nóżek, ale u mnie na równej powierzchni lodówka bez żadnej regulacji stoi lekko nachylona górą do tyłu, więc jeżeli wydłużę przednie nóżki to pochyli się jeszcze bardziej! Aby stała idealnie prostopadle do podłoża trzeba by wykręcić tylne nóżki, o których w instrukcji nie ma ani słowa.
Trzecia sprawa to kształt kostek lodu - wychodzą takie półokrągłe ślimaki, ładne bo ładne ale dosyć nietypowe i zastanawiam się czy to nie wina tego pochylenia. Ile kostek lodu produkowanych jest na jeden cykl? Wydaje mi się, że wypadają po trzy, co jest dziwnie małą ilością.
18-05-2017 08:18 AM
12-03-2019 09:35 AM
Mam ten sam problem. Gdy włączona jest konstkarka to z lodówki wydobywa się dziwnie buczący dzwięk. Po wyłączeniu kostkarki lodówki praktycznie nie słychać. Mój model to Samsung Prestige Collection RS68N8241B1. Ten dzwięk jest cały czas gdy kostkarka jest włączona. Czy mam udać się do serwisu?
12-03-2019 11:32 AM
Cześć @Poema ,
Odpowiedź na Twoją wątpliwość znajdziesz powyżej. Jeżeli urządzenie ustawione jest na produkcję lodu to może pracować głośniej. Jeśli wyprodukowany jest już lód można włączyć funkcję ICE OFF. Jeśli wtedy nadal będą słyszalne niepokojące dzwięki wtedy można podejrzewać, że coś jest nie tak. W innym przypadku praca kostkarki jest głośniejsza od samej lodówki i jest to normalna sprawa.
05-06-2019 10:46 AM
Dzień dobry, rozumiem że lodówka może pracować głośniej przy pracy kostkarki - ale cały czas?
Co takiego wykonuje silnik lodówki by było słychać "efekt starego wentylatora"?
Woda do kostkarki nalewana jest pare sekund, pozniej kostkarka nie pracuje, bo lód się robi. Następnie kolejne pare sekund gdy lodówka wrzuca zrobiony lód i nalewa wodę później znów czekamy.
Natomiast hałas w lodówce się nie zmienia przez cały okres włączone kostkarki...
Pozdrawiam,
05-06-2019 04:52 PM
@Zeglok przede wszystkim jest to dodatkowy element mechaniczny, który ma pracę ciągłą. Sama praca kostkarki nie kończy się na wyprodukowaniu lodu Jeżeli zauważasz w przypadku swojego urządzenia "efekt starego wentylatora" sprawdź, czy instalacja urządzenia jest zgodna z instrukcją.