14-03-2019 08:50 AM
Witam, sprawa dotyczy lodówki SAMSUNG RS7687FHCBC. Chciałbym zapytać czy normalnym jest, że po tygodniu nie używania kostkarki, otwór przez który wypada lód jest zaszroniony tak, że nie wypada przez niego lód - po zdemontowaniu pojemnika na lód, otwór jest zasklepiony warstwą szronu - lodu. Lodówka produkuje normlanie lód, i jak pobieram go np. raz na 3 dni, to wszystko jest w porządku. Ale wystarczy, że nie używam kostkarki np. tydzień - 1,5 tygodnia i lód już nie wypada.
Ponadto, jak chcę całe kostki to lód po np 3 dniach najpierw wypada prawie że kruszony, a dopiero po połowie szklanki wypada jako całe kostki.
Czy takie coś podlega pod gwarancję? Ponieważ denerwuje mnie iż za każdym razem jak mam np. gości, to wiem, że dzień wcześniej muszę wyciągnąć pojemnik na lód z kostkarki i wyczyścić otwór od kostkarki oraz pojemnik od spodu w lodówce za kilka tysięcy złotych.
Lodówka ustawiona na -18, bez dodadtkowych funkcji typu Power Freze itd.
14-03-2019 01:32 PM
Cześć @wkexe ,
Czy w momencie kiedy nie używasz kostkarki lód pozostaje w komorze na kostki? I czy wyłączasz na ten czas produkcję lodu przyciskiem Ice Off?
Daj znać w wolnej chwili.
15-03-2019 09:18 PM
Lód jest cały czas w kostkarce, kostkarka nie jest nigdy wyłączana. Z lodu korzystam nieregularnie i zawsze ma być.
18-03-2019 11:56 AM
@wkexe dziękuję za informacje. Powiedz jeszcze, czy mimo rozmrożenia kostkarki, zanim ponownie się zaszroni i poda lód prawidłowo, czy klapka przy wylocie kostek zamyka się od razu? Zauważyłeś jakieś uszkodzenia na pojemniku na kostki? Jakie masz pozostawione odległości dookoła urządzenia i czy nie stoi przy jakimś źródle ciepła?
18-03-2019 07:25 PM
Na pojemniku uszkodzeń brak, klapka zamyka się z opóźnieniem tj. jak się puści przycisk nawet jak jest pusta to klapka zamyka się powoli, ale zamyka się prawidłowo, uszczelka nie jest podwinięta. Pod prawej stronie lodówki czyli po stronie bez zamrażarki stoi piekarnik w zabudowie, oddzielony dwoma płytami meblowymi. Szron pojawia się niezależnie czy korzystamy z piekarnika czy nie (też miałem takie podejrzenie i raz po czyszczeniu kostkarki przez 2 tygodnie nie korzystaliśmy z piekarnika), sprawdziłem też czy jak wysunę lodówkę, żeby miała lepszy obieg powietrza (bo od strony zamrażalnika ogranicza ją ściana i jest przerwa kilka cm między ścianą a lodówką) czy to może ma również jakiś wpływ - nie ma, lodówka, nawet stojąc z dala od źródeł ciepła i z wentylacją do okoła nadal się szroni.
Ogólnie lódowka ma z każdej strony po kilka cm przestrzeni a od tyłu ma 20 cm wolnej przestrzeni, nad nią, nie ma nic. Grzejnik jest po drugiej stronie kuchni, ale i tak jest on cały czas wyłączony (kuchnia z salonem).
Mnie się wydaje, że klapka, przez która zakrywa otwór od lodu jest po prostu za cienka i ciepło się przez nią dostaje do lodówki, rozpuszcza trochę kostki lodu i to powoduje, że po jakimś czasie pojawia się tam lód, ale to moja teoria. Jestem ogólnie zły, że lodówka za nie małe pieniądze tak działa, w wakacje to nie przeszkadza, bo korzystamy z lodówki regularnie, natomiast w chłodniejsze dni, jak nie korzysta się z lodu regularnie, to jest to denerwujące.
19-03-2019 11:58 AM
@wkexe masz zazwyczaj pozostawione po 5 cm z każdej strony? Jeżeli masz instalację prawidłową, podłączenie jest bezpośrednio do gniazdka, nie ma żadnych uszkodzeń, a problem występuje, zapraszam do kontaktu z infolinią w celu wygenerowania zgłoszenia. Przygotuj model, numer seryjny, jak i datę zakupu urządzenia.
22-03-2019 12:01 PM
Bardzo dziękuję za odpowiedzi, ale podzwoniłem po rodzinie i znajomych z lodówkami samsunga side - by side z kostkarkami - problem jak mój ma każdy użytkownik tej lodówki - przy czym najstarsza lodówka ma 8 lat, 5 różnych modeli z różnych lat. Roszczenia gwarancyjne nie wchodzą w rachubę, ponieważ wymiana kostkarki czy też klapki w niczym nie poskutkuje a tylko naruszony będzie montaż fabryczny.
Utwierdza mnie to natomaist w tym, że sprzęt Samsunga jest po prostu nie przemyślany i źle projektowany.
Kupiłem u Państwa pierkanik z którym było mnóstwo problemów i był wymieniony na nowy, przy czym się okazało, że w pewnym momencie, ze względu na Państwa obsługę seriwsową prawie, że bym go nie miał, bo wasza papierologia trwa tak długo, że sklep w którym miała być wymiana nie miał tego piekranika jak już mogłem go wymienić, mikrofalówkę, która popsuła się 3 sekundy po jej włączeniu a niekompetentny serwis rozkręcał ją dwa razy, bo raz przyjechał ze złymi częściami (żarówką...) - notabene gratuluje inżynierii - by wymienić żarówkę, która oświetla wnerze, trzeba rozbierać całą mikrofalówkę - w starej wymiana trwała całe 2 minuty. Po zakupie S9 problem z kodami na cashback i reklamacje z tego tytułu trwającą miesiącami...
Bardzo Państwo dziekuję, ale ja serdecznie nie będę polecał waszego sprzętu, ponieważ na każdym kroku jest coś nie tak. Dla potomnych powiem tylko, że lodówka LG side - by side, u znajomych NIE MA tego problemu i wylot od lodu się nie "zatyka".
Temat uważam za zamknięty.
23-03-2019 11:55 AM
Rozumiem Twój punkt widzenia. Jeżeli w Twojej opinii urządzenie nie działa prawidłowo, skontaktuj się z działem reklamacji bezpośrednio poprzez formularz kontaktowy lub listownie na adres firmy. Wierzę, że uda Ci się rozwiązać Twoją sprawę.