03-02-2024 10:55 AM — edytowano 03-02-2024 10:57 AM
Witam. Mam problem z pralką samsung. Mianowicie ustawiam program do 9kg, ładuje pranie ale zawsze tej wody jest za mało. Ubrania są niedoprane, w miejscach mniej mokre. Muszę niestety dolewać wody. Na zdjęciach widać jak sama pralka dozuje wodę, kolejne zdjecie to dolane 8l wody, i ostatnie to 12l wody. W mojej pralce raczej jest hydrostat elektryczny i nie ma możliwości manualnej zmiany poziomu wody. Podejrzewam że moje ciśnienie wody jest za małe i może to jest powód... Ale czy jest szansa wejsc w ustawienia zaawansowane i zmienic tej poziom wody? Model pralki: ww90t534dae
03-02-2024 04:38 PM
@jarzabek69 Witam
Nie, nie ma możliwości ustawienia wody z poziomu pralki. Faktycznie, jeśli jest zbyt małe ciśnienie wody w domu, to mniej wody będzie zlatywało do bębna, przez co pranie może być niedoprane.
05-02-2024 09:54 AM
To z jakiego poziomu można to zrobić?
05-02-2024 02:40 PM
Hej, @jarzabek69,
Nie ma takiej możliwości, aby zwiększyć ilość pobieranej wody w trakcie cyklu prania. Natomiast oprócz sprawdzenia prawidłowości zakresu ciśnienia wody (tzn. czy wartość ta mieści się w zakresie 50 do 1000 kPa) należałoby jeszcze zweryfikować, czy wąż doprowadzający wodę nie jest zagięty lub zdeformowany.
14-02-2024 02:31 PM
@jarzabek69 Tak z ciekawości zapytam - kiedy była wykonywana kalibracja bębna?
Bo w niektórych przypadkach może to wpływać na dobór wody do wsadu. Przez to, że bęben jest "rozkalibrowany", automatyka może mieć problem z dokładnym obliczeniem wagi wsadu co przekłada się na dobór pobranej wody.
Warto sprawdzić, a kalibracja tak czy siak nie zaszkodzi