Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

dostawa uszkodzonej lodówki

(Temat utworzony: 07-12-2023 09:25 PM)
1193 Wyświetlenia
ZS78
Apprentice
Opcje

Witam

Ciekawa historia z dostawą uszkodzonej lodówki.

Zakupiłem w sklepie samsung.pl lodówkę BESPOKE, wybrałem datę dostawy. Pierwotna data dostawy została zmieniona przez dostawcę ZADBANO na kilka godzin przed dostawą i przesunięta o dwa dni. Zorganizowałem na nowo swój plan dnia i odebrałem szczęśliwie lodówkę jednocześnie oddając swoją starą jeszcze sprawną. Lodówka dotarła do mnie w nieuszkodzonym opakowaniu, ale po odpakowaniu okazało się że półki połamały rant drzwi, oraz zewnętrzna obudowa drzwi jest pogięta. Kuriera już nie było, więc dzwonię do niego żeby wracał i sporządził protokół uszkodzenia, poinformował mnie że on odpowiada za nieuszkodzone opakowanie, a nie sprzęt🤔. Jednocześnie poinformował mnie że nie zwróci mi starej lodówki.

Dzwonię do Samsung - aby zgłosić reklamację, informacja że potrzebuje protokołu uszkodzenia od kuriera.

Dopiero po długiej dyskusji udaje się dostać informację jak złożyć reklamację w takim przypadku. W międzyczasie udało się załatwić  wizytę na kolejny dzień z firmy kurierskiej  i  będę mógł dostarczyć protokół uszkodzenia.

W ten sposób zostałem bez sprawnej lodówki w domu. ☹️

Teraz dział reklamacji ma 14 dni na rozpatrzenie zgłoszenia i ekspertyzę uszkodzeń, choć obiecano mi że zgłoszenie zostanie podjęte w pierwszej kolejności.

O kolejnych krokach w tej sprawie będę informował na bieżąco.

PS

Jak dla mnie to lodówka upadła, a półki z impetem połamały drzwi - to być może był powód przesunięcia dostawy.

0 Like
19 Odpowiedzi
ZS78
Apprentice
Opcje

Epilog

W środę kolejne telefony do BOK i walka z wiatrakami. W czwartek (ostatni dzień na rozpatrzenie reklamacji) maile i telefony do BOK informujące o tym fakcie i  w końcu jest odpowiedź:

...autoryzowany serwis potwierdził usterkę... Reklamowane urządzenie nie może być jednak  wymienione na nowe ze względu na jego niedostępność. W związku z tym firma Samsung proponuje zwrot środków za reklamowane urządzenie....

Jestem pod wrażeniem czasu jakie potrzebowało kilka osób z działu reklamacji aby dojść do takich wniosków, ze zdjęć które załączyłem w reklamacji widać było wyraźnie uszkodzenia, a wizyta serwisu moim zdaniem zbędna i generująca tylko koszty. O braku dostępności modelu który zamawiałem też informowałem sklep w jednym z maili na początku reklamacji.

Dwa tygodnie nerwów i niedogodności związanych z brakiem sprzętu chłodzącego w okresie przedświątecznym, a wszystko to z powodu zwrotu starej działającej lodówki w zamian za 10% zniżki i brakiem empatii pracowników BOK Samsunga dla tego typu sprawy.

Całe szczęście zakupiłem drugą lodówkę (nie na Samsung.pl) i mogliśmy w spokoju przygotować święta.

Biuro Obsługi Klienta to osoby które tylko odbierają telefony i podobno piszą maile w sprawie i przekazują sprawę dalej, zero pomocy - wszystkim życzę jak najmniej kontaktu z nimi.

Czekam jeszcze tylko aby Samsung.pl zabrał mi z domu uszkodzony sprzęt i zwrócił pieniądze.

Po tych doświadczeniach wiem na pewno że to był mój ostatni zakup na samsung.pl

0 Like
Jankoval
Voyager
Opcje

Ja dzisiaj odebrałem nową lodówkę i odkryłem, że jedna półka (ta z pokrętłem do regulacji wilgotności) jest pęknięta! Zapakowana fabrycznie, bez zewnętrznych uszkodzeń. Widocznie Samsung ma taką świetną jakość montażu. 

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Jankoval  Dzień dobry 

Jak już panu odpowiedziałem w innym temacie w tej kwestii najlepiej będzie zaraz po zauważeniu tej usterki tego uszkodzenia zgłosi Co do sprzedawcy zrobić dokładne zdjęcia uszkodzenia całej lodówki oraz opakowania.

To się może zdarzyć każdemu producentowi niezależnie od firmy że coś będzie uszkodzone równie dobrze mogło coś się stać podczas transportu.

0 Like
Jankoval
Voyager
Opcje

Odkryłem kolejną wadę. Wgniecenie na drzwiach. Niemożliwe aby to stało się w transporcie bo w tym miejscu był narożny styropian. W domu też tego nie zrobiłem. Jakość montażu w Samsungu jest fatalna. Poniżej zdjęcie. 

20240715_202536.jpg

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Jankoval  jak już wcześniej wspominałem to nie jakość montażu tylko należy koniecznie złożyć reklamację i opisać uszkodzenia,  tak naprawdę każdemu producentowi może się zdarzyć że lodówka zostanie gdzieś w fabryce uszkodzona. Uszkodzeniu może ulec nawet podczas samego transportu.  Dlatego ważne jest przy tego typu sprzętach aby przy odbiorze dokładnie obejrzeć uszkodzenia już nawet na etapie samego opakowania. Ponieważ gdy widzimy uszkodzenia po prostu możemy tej lodówki nie odbierać kurierowi.

0 Like
Jankoval
Voyager
Opcje

@PrzemekM nie bądźmy naiwni. Przecież takie uszkodzenie będzie z automatu odrzucone. Jak im udowodnię, że to nie ja zrobiłem?

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Jankoval  racja dlatego najlepiej jak najszybciej takie uszkodzenie zauważyć najlepiej przy kurierze jeszcze wtedy odrazu zwrot. Po kilku dniach na pewno to nie przejdzie. 

Jankoval
Voyager
Opcje

@PrzemekM przy kurierze nie dało się tego zauważyć, dopiero po rozpakowaniu i usuwaniu zabezpieczeń po kilku godzinach. To nie są szkody transportowe, kurier za to nie odpowiada.

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Jankoval, Dlatego warto, jest wykupić dodatkową usługę wniesienia i rozpakowania sprzętu. Wtedy masz o wiele większą szansę na dostrzeżenie uszkodzeń i ewentualną odmowę przyjęcia towaru.

Jankoval
Voyager
Opcje

@kamil40013 usługa była gratis ale i tak by to nic nie dało bo zauważyłem to dopiero po paru godzinach.

0 Like