07-12-2023 09:25 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Witam
Ciekawa historia z dostawą uszkodzonej lodówki.
Zakupiłem w sklepie samsung.pl lodówkę BESPOKE, wybrałem datę dostawy. Pierwotna data dostawy została zmieniona przez dostawcę ZADBANO na kilka godzin przed dostawą i przesunięta o dwa dni. Zorganizowałem na nowo swój plan dnia i odebrałem szczęśliwie lodówkę jednocześnie oddając swoją starą jeszcze sprawną. Lodówka dotarła do mnie w nieuszkodzonym opakowaniu, ale po odpakowaniu okazało się że półki połamały rant drzwi, oraz zewnętrzna obudowa drzwi jest pogięta. Kuriera już nie było, więc dzwonię do niego żeby wracał i sporządził protokół uszkodzenia, poinformował mnie że on odpowiada za nieuszkodzone opakowanie, a nie sprzęt🤔. Jednocześnie poinformował mnie że nie zwróci mi starej lodówki.
Dzwonię do Samsung - aby zgłosić reklamację, informacja że potrzebuje protokołu uszkodzenia od kuriera.
Dopiero po długiej dyskusji udaje się dostać informację jak złożyć reklamację w takim przypadku. W międzyczasie udało się załatwić wizytę na kolejny dzień z firmy kurierskiej i będę mógł dostarczyć protokół uszkodzenia.
W ten sposób zostałem bez sprawnej lodówki w domu. ☹️
Teraz dział reklamacji ma 14 dni na rozpatrzenie zgłoszenia i ekspertyzę uszkodzeń, choć obiecano mi że zgłoszenie zostanie podjęte w pierwszej kolejności.
O kolejnych krokach w tej sprawie będę informował na bieżąco.
PS
Jak dla mnie to lodówka upadła, a półki z impetem połamały drzwi - to być może był powód przesunięcia dostawy.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
07-12-2023 09:51 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
08-12-2023 05:09 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
09-12-2023 06:57 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
10-12-2023 05:49 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ciąg dalszy
Następnego dnia nikt się nie odzywał z Samsunga, a ja czekałem na kuriera aby spisać protokół szkody. Kurier potwierdził że będzie około 16, postanowiłem zadzwonić na infolinie i zapytać o status mojej sprawy.
Po przedstawieniu zdarzenia i numeru sprawy na infolinii, konsultant poprosił mnie o chwilę cierpliwości aby zapoznał się ze sprawą i przez 10 minut słuchałem muzyczki z infolinii. Po czym odezwał się i poprosił o jeszcze więcej cierpliwości, tym razem 3 minuty muzyczki😁. Następnie oznajmił mi że dział reklamacji zajmuje się już moją sprawą i w tym samym momencie otrzymałem maila od Pani z Biura Obsługi Klienta :
"...Uszkodzenia mechaniczne zgodnie z warunkami gwarancji nie są objęte odpowiedzialnością gwaranta, dlatego wychodząc naprzeciw Pana oczekiwaniom, rozpatrzymy Pana w ramach niezgodności towaru z umową..."
Następnie poprosiła o przesłanie numeru seryjnego seryjnego i protokołu uszkodzeń spisanego z kurierem. Wtedy niezwłocznie zajmie się moją sprawą i utworzy zgłoszenie serwisowe, które pozwoli na rozpatrzenie reklamacji. Numer seryjny oczywiście przesłałem.
Podejrzewam że sprawa przyspieszyła w czasie mojego telefonu do konsultanta😬.
Wracając do kuriera. Przyjechał ten sam skład kurierów, który dostarczył dzień wcześniej sprzęt. Spisaliśmy protokół, który przesłałem do Biura Obsługi. Kurierzy powiedzieli mi że lodówka zwiedziła pół Polski i zapewne gdzieś się przewróciła, ale nie u nich w dostawie 😋.
Czekam na poniedziałek i kontakt ze strony Samsung (telefon ,mail) informujący o statusie sprawy.
Chyba że znowu infolinia, muzyczka i nieoczekiwane przyspieszenie sprawy 🤣.
ciąg dalszy nastąpi......
13-12-2023 07:57 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
13-12-2023 07:38 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ciąg dalszy walki z samsung.pl
Oczywiście nikt się nie odezwał i znowu po telefonie z mojej strony do BOK pojawiło się zgłoszenie serwisowe do firmy RAGZ w Łodzi z informacją że serwisant się umówi.
Znowu telefon, tym razem do serwisu i próba umówienia wizyty serwisanta. Bardzo miła pani zrobiła zgłoszenie do technika, a on miał się odezwać i umówić. Znowu cisza i mój telefon kolejnego dnia. Ponownie miła pani próbowała pomóc i umówić technika ale bez skutku. Po około dwóch godzinach oddzwoniła i poinformowała że może w piątek uda się komuś podjechać ale nie może obiecać, a konkretny termin pojawi się na stronie Samsunga.
Telefon do Samsunga z prośbą o przyśpieszenie sprawy. Konsultant jak zwykle zasłania się procedurami, zero empatii i zrozumienia. A prośba o kontakt kogoś z biura reklamacji aby porozmawiać i w rozsądny sposób rozwiązać sprawę została odrzucona.
Już tydzień bez lodówki, temperatura idzie w górę, model lodówki który kupiłem znikł ze sklepu Samsunga. W przyszłym tygodniu przyjeżdża rodzina, a jedna z osób przyjmuje insulinę i potrzebuje lodówki do jej przechowywania.
Czekam do piątku na konkrety z Samsunga. Jeśli się nic nie zmieni to w weekend do sklepu i zakup innej lodówki.
A może ktoś ma jakieś pomysły jak można załatwić tą sprawę szybko.
13-12-2023 08:51 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
O moich przejściach ze sklepem i BOK można przeczytać tu:
Serdecznie NIE POLECAM sklepu Samsung.pl
https://eu.community.samsung.com/t5/sprz%C4%99t-agd/dostawa-uszkodzonej-lod%C3%B3wki/td-p/8696517
13-12-2023 11:39 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
19-12-2023 09:13 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Część czwarta - nie ostatnia
W czwartek kolejne telefony do Samsunga i do serwisu z prośba o jak najszybsze przybycie i weryfikacje uszkodzeń.
W piątek telefon od serwisanta i umówienie się na poniedziałek.
Wizyta serwisanta w poniedziałek: obejrzenie uszkodzeń, zrobienie zdjęć (takich samych jak już przesłane przeze mnie przy zgłoszeniu usterki), sporządzenie protokołu. Serwisant automatycznie przesłał wszystkie dokumenty i zdęcia do swojego serwisu. Telefon do serwisu z prośbą o przesłanie do Samsunga. Telefon do BOK i historia którą już znam na pamięć "przekaże sprawę do odpowiedniego działu, napiszę o przyśpieszenie" - słowem bez konkretów, zero pomocy.
Wtorek telefon do BOK Samsunga z pytaniem co w mojej sprawie nowego: melodyjka którą już znam - 5 minut czekania i konsultant znowu to samo: robimy co możemy, sprawa jest już na ostatniej prostej, napiszę o przyśpieszenie. Brak możliwości połączenia się z inną decyzyjną osobą, prośba o kontakt ze strony działu reklamacji znowu bezskuteczna.
Po tej rozmowie sprawdzam status "naprawy" który do tej pory zatrzymał się na "przypisano technika", a tam kolejne dwa etapy odhaczone: "naprawa w toku" i "naprawa zakończona", oraz informacja: "Firma kurierska poinformowała nas, że urządzenie szczęśliwie dotarło do Ciebie po naprawie. Jeśli potrzebujesz dalszej pomocy zapraszamy do kontaktu klikając"
Mam nadzieję że to tylko standardowa formułka a nie początek kolejnego zamieszania.
Jutro kolejny telefon do ludzi którzy nic nie mogą zrobić (BOK) - czasem czuję że z botem bym więcej załatwił :).

- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »