23-03-2022 12:01 PM — edytowano 23-03-2022 12:02 PM
Cześć,
obecnie korzystam z video domofonu Eura Fenix VDP-40AE (link). Interface do sterowania znajduje się w korytarzu domu, a przy bramce zew zamontowana jest kamera. Sprzęt pełni 4 funkcje: komunikacja audio, komunikacja video, otwieranie/zamykanie bramy, otwieranie/zamykanie furtki. Interface w domu połączony jest bezpośrednio przewodami ze znajdującą się ok. 20m od domu bramą, furtką i kamerą.
O minusach tego sprzętu rozpisywał się nie będę
Pytanie na jakie urządzenie kompatybilne z ST mogę zamienić ten sprzęt przy zachowaniu funkcji rygla w furtce i sterowania bramą? Jest wiele urządzeń zapewniających samą komunikację A/V, ale bez opcji sterowania dostępem do posesji nie spełniają oczekiwań.
Hub: Aeotec SmarthHome Hub
23-03-2022 12:40 PM
@MacOsPl Cześć
obawiam się że z tym problemem to najlepiej będzie zwrócić się do producentów tych urządzeń.
23-03-2022 02:25 PM
@PrzemekM dzięki za odp. Natomiast chyba źle sformułowałem pytanie. Nie jest istotne jaki video domofon mam teraz. Pytanie o to, jaki nowy sprzęt zakupić, żeby mieć funkcjonalności video domofonu wraz ze sterowaniem bramą i furtką Oczywiście kompatybilne z ST.
Rozwiązania tj. https://eu.ring.com/products/video-doorbell-3 nie załatwiają sprawy. Co z tego, że będę widział kto jest pod bramą i z kim rozmawiam, skoro nadal będę musiał lecieć np. ze strychu do korytarza, żeby otworzyć wejście na posesję
23-03-2022 02:59 PM
@MacOsPl, to też pytanie do twórców Smart Things. Samsung nie jest twórcą tej aplikacji, po prostu z nią współpracuje. Tu masz listę przetestowanych z ST urządzeń: https://smartthingspolska.com/kompatybilne-urzadzenia/?fbclid=IwAR3v0OG6MivN3MrbMOlN_f1-YKHKAdx_WS63...
05-04-2022 10:20 PM
Trochę skomplikowane zagadnienie, zależy od ułożonej elektryki. Sterowanie furtką czy bramą da radę zrobić prostymi modułami (Swich/Dimmer) np. FIBARO Switch2/Dimmer2, Aeotec NanoSwitch/NanoDimmer. Bardziej skomplikowana jest kamera w SmartThings. Wiem, że działają domofony Ring, i ewentualnie - dzięki sterownikom stworzonym przez społeczność również Netatmo. Jako takiej kamery na zewnątrz SmartThings markowej nie posiada. Pokojowa to Aeotec Cam360.
08-04-2022 10:33 AM
Dzięki za pomoc @arapalski ! Finalnie zdecydowałem się na urządzenie, które spełnia wszystkie moje założenia poza integracją... z ST Mowa o Philips WelcomeEye Connect. Relatywnie proste podłączenie na istniejącym okablowaniu, kamera, mikrofon, nagrywanie zdarzeń i aplikacja mobilna.