Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Video domofon z funkcją rygla i sterowaniem bramy

(Temat utworzony: 23-03-2022 12:01 PM)
535 Wyświetlenia
MacOsPl
Apprentice
Opcje

Cześć,

obecnie korzystam z video domofonu Eura Fenix VDP-40AE (link). Interface do sterowania znajduje się w korytarzu domu, a przy bramce zew zamontowana jest kamera. Sprzęt pełni 4 funkcje: komunikacja audio, komunikacja video, otwieranie/zamykanie bramy, otwieranie/zamykanie furtki. Interface w domu połączony jest bezpośrednio przewodami ze znajdującą się ok. 20m od domu bramą, furtką i kamerą.

O minusach tego sprzętu rozpisywał się nie będę :smiling-face:

Pytanie na jakie urządzenie kompatybilne z ST mogę zamienić ten sprzęt przy zachowaniu funkcji rygla w furtce i sterowania bramą? Jest wiele urządzeń zapewniających samą komunikację A/V, ale bez opcji sterowania dostępem do posesji nie spełniają oczekiwań. 

Hub: Aeotec SmarthHome Hub

0 Like
5 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@MacOsPl  Cześć

obawiam się że z tym problemem to najlepiej będzie zwrócić się do producentów tych urządzeń.

MacOsPl
Apprentice
Opcje

@PrzemekM dzięki za odp. Natomiast chyba źle sformułowałem pytanie. Nie jest istotne jaki video domofon mam teraz. Pytanie o to, jaki nowy sprzęt zakupić, żeby mieć funkcjonalności video domofonu wraz ze sterowaniem bramą i furtką :smiling-face: Oczywiście kompatybilne z ST.

Rozwiązania tj. https://eu.ring.com/products/video-doorbell-3 nie załatwiają sprawy. Co z tego, że będę widział kto jest pod bramą i z kim rozmawiam, skoro nadal będę musiał lecieć np. ze strychu do korytarza, żeby otworzyć wejście na posesję :smiling-face:

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@MacOsPl, to też pytanie do twórców Smart Things. Samsung nie jest twórcą tej aplikacji, po prostu z nią współpracuje. Tu masz listę przetestowanych z ST urządzeń: https://smartthingspolska.com/kompatybilne-urzadzenia/?fbclid=IwAR3v0OG6MivN3MrbMOlN_f1-YKHKAdx_WS63... :winking-face:

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

arapalski
Samsung Members Star ★
Opcje

Trochę skomplikowane zagadnienie, zależy od ułożonej elektryki. Sterowanie furtką czy bramą da radę zrobić prostymi modułami (Swich/Dimmer) np. FIBARO Switch2/Dimmer2, Aeotec NanoSwitch/NanoDimmer. Bardziej skomplikowana jest kamera w SmartThings. Wiem, że działają domofony Ring, i ewentualnie - dzięki sterownikom stworzonym przez społeczność również Netatmo. Jako takiej kamery na zewnątrz SmartThings markowej nie posiada. Pokojowa to Aeotec Cam360. 

Poznaj świat inteligentnego domu SmartThings.
MacOsPl
Apprentice
Opcje

Dzięki za pomoc @arapalski ! Finalnie zdecydowałem się na urządzenie, które spełnia wszystkie moje założenia poza integracją... z ST :smiling-face: Mowa o Philips WelcomeEye Connect. Relatywnie proste podłączenie na istniejącym okablowaniu, kamera, mikrofon, nagrywanie zdarzeń i aplikacja mobilna.