07-02-2019 08:44 AM
Dzień dobry,
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem telewizora UE55NU8042, a od dłuższego już czasu posiadaczem telefonu iPhone. Postanowiłem więc przetestować "Dwukierunkowe dublowanie telewizora i urządzenia mobilnego przy użyciu aplikacji SmartThings" (e-Manual wersja polska str. 34).
Po zainstalowaniu aplikacji SmartThings w telefonie oraz połączeniu telefonu z telewizorem:
- telefon wykrywa w aplikacji telewizor oraz działa prawidłowo jako pilot, nie mogę natomiast znaleźć żadnej funkcji przekazywania zawartości ekranu i dźwięku
- telewizor w ogóle nie wykrywa w aplikacji telefonu, lista podłączonych urządzeń jest pusta
Proszę o informacje w jaki sposób prawidłowo połączyć telefon z telewizorem żeby możliwe było "Dwukierunkowe dublowanie telewizora i urządzenia mobilnego".
Dziękuję i pozdrawiam.
07-02-2019 07:32 PM
@jah_uk Czy zaglądasz do wszystkich linków jakie Ci podaje ?
https://help.content.samsung.com/csweb/faq/searchFaq.do
Może po prostu zadzwoń na infolinie Samsung tel 22 607 93 33 a poza tym jak masz podłaczony TV po HDMI z dekoderem nie wszystko jest dostepne w telefonie
07-02-2019 07:45 PM
@jah_uk Jeszcze jedno my używamy w telefonach systemu Android a w TV Tizen a ty masz w telefonie IOS którego nie znamy i nie mamy doświaczenia.
07-02-2019 08:14 PM
Cześć vdsl2
W odniesieniu do Twojej ostatniej wiadomości i stwierdzenia że "mam w telefonie IOS którego Wy nie znacie i nie macie doświaczenia", zerknij proszę na tytuł tego wątku 😉 Podpowiem, założyłem go właśnie po to żeby dowiedzieć się jak mogę rozwiązać mój problem od użytkowników którzy "znają IOS i mają z nim doświadczenia".
Czy nadal to "tylko moje zdanie" , że większość Twoich stwierdzeń na temat opcji SmartThings dostępnych w iPhone wynika wyłącznie z Twoich przypuszczeń czy może jednak możesz to potwierdzić w jakimiś ogólnodostępnymi informacjami?
W odpowiedzi na Twoje pytanie: tak, zaglądam do linków które podajesz (większość z nich widziałem już wcześniej), niestety nie ma tam żadnej informacji na temat niedostępności niektórych opcji SmartThings na moich urządzeniach, czyli odpowiedzi na pytania które zadaję od początku tej konwersacji 😉
Dziękuję i pozdrawiam
07-02-2019 08:22 PM
07-02-2019 08:31 PM — edytowano 07-02-2019 08:39 PM
@jah_uk tu masz link na temat wyszukiwania i podłączania urządzeń w aplikacji Smart Things, również dla systemu iOS:
How to add new devices in the SmartThings app - sprawdź, czy wykonywałeś to tak samo?
W przypadku urządzeń Samsunga, zalogowanych do tej samej sieci i dodatkowo podpiętych pod to samo konto, wyszukiwanie i dodawanie do aplikacji "robi się samo". Np. Gdy tylko aktywowałem kartę WiFi w pralce, aplikacja poinformowała mnie, że jest nowe urządzenie do dodania.
Musisz jednak zrozumieć, że w przypadku urządzeń różnych producentów funkcjonalność aplikacji może, a najczęściej jest ograniczona. Ta też dzieje się w przypadku zegarków Gear lub Galaxy. Z telefonami Samsunga, wszystkie funkcje działają bez ograniczeń. W przypadku telefonów innych producentów, część powiadomień jest już ograniczona.
Trzeba zrozumieć, że producenci stosują własne, różne stockowe aplikacje, które nie będą się komunikowały z, teoretycznie podobnie działającymi aplikacjami w urządzenia innego producenta. Tak to już bywa w tej branży.
W przypadku telefonu i telewizora tego samego producenta mam pełną funkcjonalność w aplikacji. Tak to wygląda.
Dodatkowo w telefonie mam jeszcze dwie aplikacje do obsługi TV. Każdą z nich mogę włączyć niezależnie.
Pierwsza z nich to Smart View - jest składową systemu - uruchamiana z panelu szybkich ustawień. Pozwalająca na rzutowanie ekranu telefonu na tv w głośniku lub w urządzenia Chromecast. Z niej również korzysta aplikacja ST.
Druga też nazywa się Smart View, ale to już normalna aplikacja, którą można doinstalować samodzielnie. Ta pozwala na obsługę Smart Huba w telewizorze. Dodatkowo ma funkcję pilota, Gamepad'a, szybki wybór źródła w tv, listy kanałów (w przypadku włączonego odbiornika sat - to jego listą zarządza) oraz menu ustawień tv. Wygląda tak.
Ale tak jak już napisałem, pełna funkcjonalność uzyskiwana jest tylko dla urządzeń Samsunga.
Sprawdziłem również opcję klonowania ekranu i iPhonie (mojego syna) jest tylko możliwość połączenia z Apple TV. A aplikacja ST ma dokładnie takie same ograniczenia jak w twoim przypadku.
Jeżeli zatem, nie ma żadnej zewnętrznej aplikacji dla iOS'a, która pozwala na Screen Mirroring na ekranach zewnętrznych, nie obsługuje chromecasta, to za dużo nie zdziałasz. Podobnie jest w drugą stronę z tv na telefon.
Podejrzewam, że gdyby Apple wprowadziło swoje telewizory na nasz rynek (o ile jeszcze je gdzieś sprzedają, bo przecież brali Sharpy i sprzedawali 5x drożej jako swoje tv, to nie mogło się przyjąć) to bez problemu uzyskałbyś obustronną komunikację. Za to posiadacze telefonów innych producentów, z innymi systemami, mieliby takie ograniczenia jak Ty teraz. Tak to już jest na tym rynku i raczej szybko się to nie zmieni. 😞
07-02-2019 09:34 PM
Naprawdę dziękuję za Wasze odpowiedzi, chodzi mi głównie o to że wszystko o czym piszecie powinno być wyraźnie napisane na stronie SmartThings oraz w e-Manual'u do telewizora, a ja nie mogę znaleźć tych informacji nie tylko na oficjalnych stronach producenta ale też na żadnych blogach i forach (włączając to forum). Czy tylko ja zadaje sobie takie pytania?
Mam pełną świadomość że kompatibilność urządzeń różnych producentów może być ograniczona, ale dlaczego Samsung nie napisze wprost że: "urządzenia z IOS mogą używać SmartThings ale funkcjonalność aplikacji będzie w nich ograniczona wyłącznie do funkcji pilota" lub: "telefonu iPhone nie można zarejestrować w aplikacji SmartThings zainstalowanej na telewizorze Samsung, wyłącznie telefony Samsung będą widoczne".
Szewcu72 w odpowiedzi na Twoje pytanie: Tak, połączyłem urządzenia w aplikacji SmartThings zgodnie z instrukcją którą przesłałeś (telefon działa przecież jako pilot).
Moje pytanie: Czy Ty też (tak jak ja) nie widzisz telefonu iPhone (syna) w SmartThings w telewizorze?
Dziękuję i pozdrawiam
07-02-2019 10:23 PM
@jah_uk, co do pytania skierowanego bezpośrednio do mnie. To telewizor nie ma wydzielonej aplikacji ST. To tak gdybyś tego nie zauważył. Co do listy menadżera urządzeń zewnętrznych, to potwierdzam, że na liście urządzeń podłączony nie wyświetla się nic, coby wskazywało na Ajfona.
Odnosząc się do pierwszej części twojej wypowiedzi, mogę tylko ukierunkować Cię, co wcześniej czynił już @vdsl2, na kierowanie tego typu zpytań do producenta, za pośrednictwem infolinii.
Jeżeli chodzi o fora, o których wspomniałeś, to zapewne wiesz, skoro tak bardzo dociekasz, że ich kontent tworzony jest w głównej mierze o wzajemną pomoc zwykłych użytkowników. Takich jak Ty, ja, czy kolega @vdsl2.
Więc logicznym chyba jest, że jeżeli ktoś nie poruszył wcześniej takiego tematu jak twój lub nie udzielił się w jakimś watku użytkownik takiego sprzetu jak twój, to nie znajdziesz rozważań i dywagacji, czy rozwiązań w kwestii zaistniałego problemu.
Rozumiesz to, prawda?
08-02-2019 08:15 AM
Cześć Szewcu72
Jak już wcześniej napisałem, bez powodzenia szukałem odpowiedzi na moje dosyć szczegółowe pytania na oficjalnych stronach urządzeń i aplikacji oraz czytając różne blogi i fora, następnie postanowiłem zarejestrować się na tym forum i skorzystać z wiedzy i doświadczeń Waszych i innych uzytkowników (co właśnie czynię), kolejnym krokiem będzie oczywiście skontaktowanie się z producentami (tak własnie planowałem zrobić, choć oczywiście dziękuję za Wasze sugestie/ukierunkowania).
Oczywiście rozumiem że jeżeli nikt nie poruszył wcześniej takiego tematu jak mój to nie znajdę rozwiązań mojego problemu i właśnie dlatego zadałem pytanie na tym forum 😉 Mam wrażenie że bardzo precyzyjnie zatytułowałem ten wątek oraz w pierwszym poście bardzo dokładnie opisałem mój problem, niestety od samego początku vdsl2 zaczął kwestionować funkcjonalność aplikacji SmartThings oraz negować dostępność opcji o które pytałem.
W nawiązaniu do Twojej odpowiedzi na moje pytanie: mój telewizor MA wydzieloną aplikację SmartThings (tak gdybyś tego nie zauważył), niestety telefon nie jest widoczny ani w menadżerze urządzeń zewnętrznych (lista podłączonych urządzeń) ani właśnie w aplikacji (tu też jest lista wykrytych urządzeń). Tak jak w tytule wątku: aplikacja SmartThings w telewizorze UE55NU8042 nie wykrywa telefonu iPhone.
I właśnie o to połączenie telefonu i telewizora pytam od samego początku. Może ktoś miał podobny problem i wie jak prawidłowo skonfigurować połączenie? A jeżeli ze względu na brak kompatibiliności iPhona nie da się tego zrobić to może ktoś ma tę wiedzę (a nie tylko Wasze przypuszczenia) potwierdzoną na przykład po kontakcie z producentem?
Powtórzę, ja nigdzie nie znalazłem oficjalnej informacji.
Dziękuję i pozdrawiam
08-02-2019 03:45 PM
@jah_uk możesz pokazać tę apkę na tv, bo jestem ciekawa jak to wygląda. Qledy najwidoczniej tego nie mają, choć bez problemów wyświetlają powiadomienia z innych urządzeń zarejestrowanych ST na fonie.
08-02-2019 04:09 PM — edytowano 08-02-2019 04:21 PM
U mnie jest widoczny telefon Ciekawy jestem czy @jah_uk ma najnowszy firmware w TV wer 1202.3 i równiesz najnowszy iOS 12.1.4 ? Jeszcze coś do wiadomości @jah_uk android iphone jak przeslac plik