12-01-2018 10:03 AM
Cześć. Mam pytanie odnośnie smart control. Zacznę od początku. Zainstalowalem aplikacje smart home i polaczylem pralke z wifi. Gdy pralka jest wlaczona, wifi od razu jest aktywne, ale niestety telefon nie wykrywa pralki. Jest tak, ze zdalne sterowanie dziala po wcisnieciu smart control na pralce ale samo monitorowanie powinno dzialac zawsze bez wzgledu czy wcisnie sie smart control na pralce czy nie. Mógłby ktos sprawdzić jak jest u Was?
19-01-2018 04:31 PM
Jeśli chodzi o androida to mam wersje 7.0 a telefon to galaxy s6 wiec tutaj sie wszystko zgadza. Co do wifi w pralce to wg instrukcji jest napisane ze wifi jest włączone cały czas lub mozna tez włączyć lub wyłączyć samemu wciskajac dwa przyciski wtedy pojawi sie cyfra 1 tzn ze wifi wlaczone lub cyfra 0 czyli wyłączone. Oczywiście tez to robiłem i nie dalo zadnych rezultatów.
22-01-2018 01:48 PM
Sprawdźmy w takim razie połączenie z ruterem. W przypadku błędów w połączeniu należy zajrzeć do instrukcji obsługi routera. Oto co znalazłam na temat połączenia pralki z wi-fi:
-Urządzenie obsługuje wyłącznie sieć Wi-Fi 2,4 GHz.
-Urządzenie obsługuje standard IEEE 802.11b/g/n i Soft-AP.
-Standard IEEE 802.11n jest zalecany.
-Urządzenie obsługuje wyłącznie protokół DHCP (protokół dynamicznego konfigurowania hostów). Należy upewnić się, że opcja DHCP jest aktywna w routerze bezprzewodowym.
-Pralka obsługuje następujące metody uwierzytelniania i kodowania: WEP-OPEN, WPA-PSK/TKIP oraz WPA2-PSK/AES.
-Zalecana metoda to WPA2-PSK/AES.
- Należy upewnić się, że router ma niepowtarzalny identyfikator SSID oraz hasło.
Jakość połączenia z siecią bezprzewodową może zależeć od warunków otoczenia.
Jeżeli dostawca połączenia internetowego zarejestrował Twój stały adres MAC (pozwalający na identyfikację) komputera lub modemu, urządzenie może mieć problem z połączeniem z Internetem. Poproś dostawcę o udostępnienie procedury podłączania do Internetu urządzeń innych, niż Twój komputer.
-Jeżeli do połączenia z Internetem wymagane jest podanie loginu lub hasła, urządzenie może mieć problem z połączeniem. W takim przypadku należy podać login lub hasło w trakcie łączenia się z Internetem.
-Urządzenie może nie być w stanie połączyć się z Internetem ze względu na zaporę sieciową. Skontaktuj się z dostawcą połączenia internetowego, aby uzyskać pomoc w rozwiązaniu tych problemów.
-Niektóre routery bezprzewodowe korzystają z nietypowych adresów DNS (Domain Name Server), nawet jeśli nie mają połączenia z Internetem. W takim wypadku skontaktuj się z producentem routera i dostawcą połączenia internetowego.
-Jeśli Twój router nie ma oznaczenia Wi-Fi Certified, urządzenie może nie być w stanie połączyć się z Internetem.
26-01-2018 02:51 PM
Wybrałem sie do tej firmy (z ktorej mam internet) i sprawdzili to wszystko co napisalas. Wszystkie warunki sa spelnione. Jedynie w czym moze byc problem to w odległości routera od pralki ale jesli byloby cos nie tak to chyba polaczenie wcale by sie nie nawiązało? Moglabys jeszcze sprawdzic jedna rzecz? Wejdz w smart home kiedy pralka jest wylaczona i jaki komunikat Ci wyskakuje kiedy klilasz w ikone pralki w aplikacji?
29-01-2018 01:01 PM
Cześć NEO_33,
Dzięki za sprawdzenie wszystkiego. Co do odległości może to być problem i połączenie może się zrywać.
Co do Twojego ostatniego pytania sprawdziłam w dwóch trybach.
Pierwszy kiedy odłączam pralkę od wifi pojawia się komunikat: "Sprawdź podłączenie przewodu zasilania i stan połaczenia sieciowego"
Drugi przypadek, kiedy wyłączyłam pralkę, pojawił się komunikat "Upewnij się że urządzenie jest podłączone a sieć stabilna."
Próbowałam jeszcze ustalić co może być przyczyną tego stanu rzeczy u Ciebie. Info które dostałam to:
"Aplikacja jest cały czas rozwijana, przez co mogą wystąpić okresowe problemy z połączeniem."
Jeśli wszystko jest prawidłowo połączone to pozostaje sprawdzać na bieżąco, czy funkcjonalność o jaką Ci chodzi będzie dostępna w Twojej pralce.
06-02-2018 10:32 AM
W tej chwili juz na pewno musi byc cos z pralką. Tak jak mowilem ze jedyna przeszkoda mogła byc tylko odleglosc. Nie powiem ze specjalnie to zrobilem dla pralki ale tez mialem to na uwadze - kupilem drugi router i polaczylem je kablem takze nie ma zadnych strat jakosciowych a drugi router jest obok pralki. Jak juz pralka nie moze zlapac sygnalu z routera obok to cos jest nie tak.
06-02-2018 05:06 PM
Cześć NEO__303,
Super że wszystko sprawdziłeś. Daj mi jeszcze chwilkę, weryfikuję z technikami Samsunga czy w tym konkretnym Twoim modelu urządzenia taka funkcjonalność jest dostępna.
Wrócę do Ciebie gdy tylko otrzymam informację zwrotną.
09-02-2018 01:13 PM
Cześć NEO__303,
Mam do Ciebie jeszcze kilka pytań związanych ze Smart Control.
Czy ta funkcjonalność kiedykolwiek Ci działała?
Druga rzecz to czy przy uruchomieniu prania bez włączonego smart control-a ikona połączenia Wi-fi jest podświetlona? (ta zaznaczona strzałkami na zdjęciu)
Sprawdź jeszcze to i będziemy mieli jasność czy ta funkcja u Ciebie występuje.
13-02-2018 11:06 AM
Przesyłam dwa screeny z instrukcji. Na pierwszym jest wyraznie napisane ze siec wifi jest zawsze włączona lub mozna zrobic to ręcznie a na drugim jest opisany ten symbol, oznacza on ze mozna sterowac smartfonem czyli bez klikania w smart control sie nie zaswieca bo jesli nie kliknie sie w smart control to sterowanie za pomoca telefonu jest niemozliwe. Co do pytania czy kiedys mi to działało, to pamietam ze przy pierwszym podlaczeniu moze ze dwa razy i to bylo tak ze nawet nie musialem prania nastawiac od razu przy wlaczeniu pralki jak wchodzilem w aplikacje to mozna bylo wejsc juz w opcje oczywiście nie mozna bylo nic zmienić i zgadzalo sie to z instrukcja ze od razu przy wlaczeniu pralki wifi jest włączone.
14-02-2018 11:33 AM
Cześć NEO_303,
Dzięki za odpowiedź. Najważniejszą sprawą w Twoim przypadku jest aby pralka miała włączone wi-fi. Powinno to dziać się, jak słusznie zauważyłeś, automatycznie. Zresetuj jeszcze raz ustawienia smart i ponownie skonfiguruj pralkę tak aby mieć pewność że wi-fi jest włączone.
Jeśli po rekonfiguracji nadal pralka nie będzie miała stałego połączenia z wi-fi zadzwoń na Infolinię Samsung pod numerem 801 172 678. Warunkiem jest aby sprzęt był na gwarancji. Konsultant wyśle do Ciebie technika, który sprawdzi czy moduł wi-fi działa poprawnie.
Daj znać jak zakończyła się sprawa.
17-02-2018 09:43 PM
Próbowałem jeszcze raz, odinstalowalem aplikacje ponownie połączyłem i nie mialem czasu juz sie bawic ale dzisiaj to juz calkiem porażka. Nawet smart control nie działał, totalnie nic. Nie wiem, nie ogarniam juz tego. Bede dzwonil na infolinie, mam nadzieje ze bez problemu przysla tego technika. Co do gwarancji to sprzet jest praktycznie nowy, ma jakies 3 miesiące, ja zawsze po kupnie sprawdzam wszystko.