Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Powerbot rozłączony

(Temat utworzony: 19-07-2018 10:13 PM)
1971 Wyświetlenia
gwwiktor
Apprentice
Opcje

Witam,

Mam bardzo nieprzyjemne początki korzystania z powerbota VR20J250UK (albo VR20K9350WK), nie jestem pewien która to wersja ponieważ zakupiłem go bez naklejki pod spodem. Na procesorze jest inna naklejka z napisem DRT_VR9200J_EXP_MAIN_V26, a silnik w środku ma 150W, może to pomoże w określeniu modelu.

Problem objawia się w następujący sposób: w aplikacji smarthome odkurzacz jest wykrywany, rejestruje się na serwerach, a po przejściu na ekran główny jest napisane "rozłączono" i nie można zrobić kompletnie nic z odkurzaczem. przez telefon, ale przychodzą powiadomienia że np. powerbot skończył sprzątanie, albo że go podniosłem.

W aplikacji smartthings jest bardziej ciekawie. Aplikacja sama z siebie nie wykrywa wcale odkurzacza, ale jeśli wcześniej podłączyłem do go routera przez smarthome, to wyświetla powiadomienie że znaleziono, pobiera sterowniki, próbuje rejestrować i.. Na tym się kończy. Pojawia się błąd SME28 przy 99% rejestracji urządzenia, a następnie każe sprawdzić połączenia i spróbować ponownie.

Obie aplikacje były sprawdzane z kilkoma urządzeniami (android, jeszcze sprawdzę ios za jakiś czas) i trzema routerami, z hasłem i bez hasła. Bardzo mi się nie podoba ten stan rzeczy ponieważ mam powerbota 9050, a kupiłem wersję z WiFi po to żeby mógł posprzątać jedno pomieszczenie które wskażę w aplikacji.

Czy jest jakaś szansa na poprawne działanie wyżej wymienionych funkcji?

Pozdrawiam, 

Wiktor

0 Like
12 Odpowiedzi
LeszekJ
Voyager
Opcje

Życzę Ci powodzenia we wskazywaniu pomieszczeń;)

Jeśli chodzi o rejestrację powerbota to może zechcesz przeczytać tu na forum jak sobie z tym radziłem kilka miesięcy temu.

0 Like
gwwiktor
Apprentice
Opcje

Tak jak pisałem, bez szyfrowania były próby łączenia (post znalazłem przy temacie pralki) i niestety nie pomogło. Włączyłem też w routerze UPnP i wyłączyłem firewall, ale to nie spowodowało żadnych zmian, dalej przychodzą tyko powiadomienia od odkurzacza, a w smart home rozłączono 😞

0 Like
Opcje

Cześć gwwiktor,

Podane przez Ciebie dane nie są niestety wystarczające dla ustalenia dokładnego numeru urządzenia.

Jeśli chodzi o działanie aplikacji to oficjalne stanowisko producenta jest takie:

"Aplikacja jest cały czas rozwijana, przez co mogą wystąpić okresowe problemy z połączeniem."

Ze swojej strony mogę dodać, że mocniej rozwijaną aplikacją w tej chwili jest Smart Things, gdyż docelowo ma obsługiwać wszystkie urządzenia w gospodarstwie domowym. Zatem w tym kierunku polecam próbować.

0 Like
_mars_
First Poster
Opcje

Witam,

Dorzucę swoje trzy grosze. Zakupiłem dziś Lorda Vadera z nadzieją na kilka funkcji (smycz w pilocie, mapowanie pomieszczeń z wybieraniem z telefonu) ale okazało się że to bajery z YT a nie realne funkcje (których opis i tak ciężko znaleźć na stronie Samsunga).

Niemniej, również natrafiłem na problemy z łącznością i przegrzebałem się przez kilka wpisów na forach dyskusyjnych. A udało się w ten sposób (aplikacja Smart Things).

1. Czysta instalacja aplikacji (podobno może być problem, gdy wcześniej już były próby rejestrowania) więc polecam zabrać telefon żonie.

2. Wybrać tryb samolotowy.

3. Włączyć wifi i BT.

4. Ustawić hotspot wifi bez hasła, widoczny i DHCP.

5. Łączenie wg instrukcji (wybór urządzenia, nacisnąć "zegar" dla tryby AP, nacisnąć "ładowanie" aby zresetować konto, itd.)

W międzyczasie przyplątała się aktualizacja firmware, więc wszystko od początku (pkt. 5).

Pozdrawiam

Marcin

Opcje

Cześć @_mars_,

Dzięki wielkie za poradę! Napewno przyda się innym użytkownikom.

Wielki like dla Ciebie.

0 Like
Gam8it
Journeyman
Opcje

Czy udało się połączyć z routerem twój sprzęt. Ja tak mam z TV po kablu i klimatyzacja od Samsunga 😕

0 Like
MarcinL
Voyager
Opcje

Cześć @Gam8it, co dokładnie dzieje się podczas parowania z Twoimi urządzeniami? Jakieś konkretne błędy?

0 Like
przemcio1234
Journeyman
Opcje
witam wszystkich co jest z tymi odkurzaczami
posiadam model VR05R5050WK
ZA CHOLERĘ NIE MOGE SIE POŁĄCZYĆ Z APLIKACJĄ
0 Like
gorgio1980
First Poster
Opcje

Witam  czy  poradziłeś  sobie już z tym problemem  bo ja też nie mogę połączyć robota sprzątającego  z WiFi  caly czas mi wyskakuje  ze wpisałem złe  hasło 

0 Like