Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[Poradnik] Wszystkie Gniazdka Wi-Fi Tuya w SmartThings

(Temat utworzony: 18-07-2024 11:00 AM)
1698 Wyświetlenia
JasiuTV
Samsung Members Star ★★
Opcje
Wiem, że SmartThings W Polsce jest bardzo mało popularny, ale może ten Poradnik się komuś przyda. 

1. Żeby dodać wszystkie gniazdka Wi-Fi Tuya/Smart Life/Gosund itp., wystarczy stworzyć procedurę tap to run w aplikacji naszego gniazdka Tuya lub podobnego.

2. Następnie łączymy konta Tuya z SmartThings.

3. Nasza procedura zmieniająca stan gniazdka na odwrotny jest w SmartThings jako przełącznik.

Niestety, jeśli zmienimy stan gniazdka w Tuya lub za pomocą przycisku na gniazdku, stan w ST się nie zmieni, więc ważne jest, żeby sterować gniazdkiem tylko z aplikacji SmartThings.

W ten sposób możemy również dodać żarówki Tuya, ale wtedy jest więcej ,,kombinacji".

Chętnie odpowiem na wszystkie pytania związane z SmartThings.

image
Przełącznik ST

image
Procedura Tuya 
16 Odpowiedzi
PatrykPred
Big Cheese
Opcje
Mam smartdom na Tuya zrobiony i połączenie tego z SmartThings to tragedia, połowy urządzeń nie widzi, sterowanie z opóźnieniem.

Znacznie lepiej jest dodać urządzenia z Tuya i SmartThings do Google Home.

Może jak ktoś ma gniazdo czy żarówkę to da się przemęczyć ale jak ktoś ma stworzony cały system automatyzacji to odpada łączenie tego, ja mam ponad 50 urządzeń, kilka bramek, w smartdom siedzę już kilka lat, automatyczne sterowanie oświetleniem, zasłonami.

Jakby ktoś miał pytania związane z Tuya/SmartLife to zapraszam.
JasiuTV
Samsung Members Star ★★
Opcje
Prawda, jednak Google Home jest trochę ograniczone pod względem automatyzacji, nadzieja w Script Editorze tam mamy więcej możliwości. Pod Google Home też nie podepniemy każdego rodzaju urządzeń. Plusem Tuya jest ogrom urządzeń w przytepnych cenach. Też zaczynałem od Tuya i GHome
PatrykPred
Big Cheese
Opcje
W Google robię tylko automatyzacje z urządzeniami Samsunga, cała reszta czyli główny system to Tuya, działa dobrze no i jest chyba w tym systemie wszystko co trzeba. Ja zaczynałem od MiHome i przy 30 urządzeniach system się wieszał, na włączenie światła po wejściu do pokoju trzeba było czekać kilka sekund i trzeba było szukać lepszego rozwiązania. Niestety nie ma na runku smartdom idealnego, zawsze będzie czegoś brakować i będziemy musieli kombinować.
JasiuTV
Samsung Members Star ★★
Opcje
Taki najbardziej uniwersalny to chyba Home Asisstant jednak tam jest dużo zabawy żeby cokolwiek działało
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Ja akurat mam kilka urządzeń typu brama, kamery, czy alarmy sterowane przez Tuya która jest połączona z asystentem głosowym działa rewelacyjnie. Co do SmartThigs też się bawiłem z tym połączeniem, ale za dużo zachodu z tym jest.
0 Like
JasiuTV
Samsung Members Star ★★
Opcje
Co sprawiło Ci trudności z SmartThings?
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Może źle to powiedziałem. Chodziło mi że Tuya jest dość prosta czytelna i jakoś lepiej mi się jej używa. A jak połączyłem te aplikacje że sobą to za dużo zabawy z tym sterowaniem jest.
MarcinCho
Troubleshooter
Opcje
Polską Suple mogliby dodać i bajka,.Mam kilka bram wjazdowych, garażowych, oświetlenia ogrodu itp idealnie by było z ekranu samochodu w AA otworzyć bramę a nie sięgać po telefon.
0 Like
JasiuTV
Samsung Members Star ★★
Opcje
Jak masz te urządzenia połączone w Supli? Pytam bo nigdy nie miałem doczynienia z tym rozwiązaniem.
0 Like