Cześć!
Widzę tutaj, że wybór jest w kontekście jednej półki cenowej i tutaj dojdę do istotnego wniosku, najpierw przedstawię moją opinię, co warto brać.
S22 Ultra, to jest bądź co bądź smartfon z 2,5-roczną przygodą. Jeszcze w sierpniu powinniśmy móc ujrzeć Androida 15 i One UI 7.0, smartfon ma wsparcie na cztery duże aktualizacje systemu, więc tak naprawdę to byłaby już trzecia, no i w 2026 kończy się wsparcie. Smartfon ten ma też procesor cieszący się złą sławą i musimy liczyć się z tym, że czas pracy na baterii nie będzie jakiś wyśmienity. Ja bym tak naprawdę tutaj brał S22 Ultra w zależności od ceny, ale pod kątem aparatu rzeczywiście będzie to topowy flagowiec. No i mamy też rysik.
S23 Ultra jest już lepszym rozwiązaniem (8/256), lepszy procesor, a jednocześnie dłużej trzyma baterię. No i aparaty też są flagowe, dochodzi do tego oczywiście jeszcze rysik i realnie smartfon jest bardzo dobry, sam z niego korzystam, ale tutaj fakt powystawowego smartfona już budzi pewne spostrzeżenia. Bądź co bądź, to powystawowy smartfon z reguły może już mieć gorszy czas sport na baterii, nie wiemy też w jakim stanie idealnym będzie i nie wiem też, gdzie jest on kupowany, a w internecie możemy natknąć się na wiele oszustów, więc ja bym nie szedł w urządzenia powystawowe, a przynajmniej pod kątem smartfona, telewizor jeszcze bym ewentualnie brał, ale powystawowego smartfona uważam, że nie warto brać. Ryzyko jest moim zdaniem tutaj zbyt duże.
Jeżeli chodzi o S23 FE, to bez wątpienia jest to najgorszy pod kątem aparatu oraz jakości wykonania smartfon w porównaniu do dwóch poprzednich, ale będzie miał troszeczkę dłuższe wsparcie, a pomimo tego, że procesor jest taki sam jak w S22 Ultra, to wariacjach jest on lepiej oceniany, więc być może realnie byłoby to dobre rozwiązanie, ale no właśnie tutaj same w sobie aparaty już nie są tym samym, co nawet w bazowym S23.
Podsumowując, na pewno nie brałbym powystawowego S23 Ultra (chyba że ze sprawdzonego źródła, za które uznaję jakiegoś znajomego).
Wybór pozostawiłbym pomiędzy S22 Ultra i S23 FE. Szczerze mówiąc, nie wiem, którego bym wybrał, ale jeśli zależy nam na aparatach i rysiku, to S22 Ultra, a jeśli zależy nam na okresie wsparcia, to S23 FE.
Ja bym jednak zwyczajnie postarał się jeszcze poczekać i dozbierać do S23 Ultra, o ile jest taka możliwość, ponieważ da się go chyba teraz kupić w okolicach około 4000 zł. Tak ma się jeszcze jakieś zniżki, to jeszcze większa zniżeczka może wlecieć. A uważam, że z tych wszystkich trzech jest to najlepsze właśnie rozwiązanie.