Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

jaka ilość pamięć wewnetrzna ??

(Temat utworzony: 12-12-2022 12:09 PM)
882 Wyświetlenia
miroON
Big Cheese
Opcje
hejka...chciałbym się was tutaj zapytac a zarazem prosić o jakieś typy a mianowicie ..jaką wybrać pamięć telefonu  128G czy raczej 256G ...chce nadmienić ze jestem normalnym zwykłym użytkownikiem  tzn  troche fotek troche filmików itp...czy tel z pamięcią 128G w zupełności mi wystarczy na te sprawy i na aplikacje czy może raczej wybrać tel z większą ilością pamięci...sprawa rozwija się też troche o kasę no i tel będzie jednak ze mną przez troche latek a nie przez rok czy dwa ....a i jeszcze jedno pytanie ...czy wybrać raczej tel z 5G czy bez ??  czy to będzie miało jakies znaczenie pozniej ??  
0 Like
8 Odpowiedzi
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@miroON, ja osobiście zawsze wybieram 128 GB, nie widzę sensu dla siebie wydawać pieniędzy na dodatkową liczbę gigabajtów, obecnie kupiłem telefon w tę niedzielę, czyli wczoraj, i to również jest model 128 GB z 5G. Ja zdjęć nie robię, ale mam dużo zrzutów ekranu i obrazków z internetu, trochę innych plików i zawsze stałą listę aplikacji, którą instaluję na swoim telefonie. Pozostaje mi zazwyczaj ok. 70 GB, czyli zajęte ok. 42% pamięci. Ale warto liczyć się z tym, że już Android 13 waży o wiele więcej, niż A12, więc coraz więcej pamięci będzie wymagał sam system. Mnie to jednak nie przestraszyło, chociaż z obecnym telefonem planuję chodzić (jak nic się mnie zmieni) 4-5 lat, więc ponownie wybrałem 128 GB.

Co do 5G, w Europie, w tym w Polsce, jest fenomenalna prędkość LTE+, dla mnie wystarczająca. Ale zdaję sobie sprawę, że 5G będzie coraz powszechniejsze, więc wybrałem model z 5G tak na wszelki.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

atlantyk1234
Pioneer
Opcje
Hej, wszystko zależy ile chcesz korzystać z tego telefonu i w jaki sposób.
Ja mam teraz telefon z 2017 roku z 64 GB. Pamięć mam praktycznie na full zapełnioną mimo rozszerzenia kartą microSD o 32 GB.
Testowałem Nothing Phone(1) w wersji 128 GB i patrząc na perspektywę 5 lat używania to byłoby za mało. Po dwóch tygodniach miałem około 65 GB zajęte. Więc ponad połowa. Teraz na telefonie nie nagrywam wideo, bo po prostu nie mam miejsca. Gdybym zaczął nagrywać w 4k lub nawet 1080p w 60 fps to i te 128 by szybko zniknęło.
Pytanie też ile kosztuje Cię taki upgrade pamięci ale ja bym dopłacił.
To samo jeśli chodzi o pamięć RAM. 8 GB to minimum, ja mam w staruszku 4 GB i żałuję, że nie dopłaciłem do 6 gdy była taka możliwość.

Jeśli chodzi o obsługiwane częstotliwości sieci. Jeśli kupujesz na dwa lata, to odnoszę wrażenie, że nasi operatorzy nie uruchomią pełnoprawnej wersji 5g. Po tym czasie procesory w telefonach lepiej będą obsługiwać ten standard.
Jeśli zaś kupujesz na 5-6 lat to brałbym z modułem 5g. Bo jak widać u mnie LTE daje rade ale korzystać z niego kilka kolejnych lat oraz mając świadomość, że jest dużo lepsze rozwiązanie, to chyba bym się męczył psychicznie.
Może porównam to mało adekwatnie ale kiedyś korzystaliśmy z 3g i było super szybko. Teraz jak przełączam się na 3g to mam wrażenie, że w ogóle nie działa to jak powinno...
miroON
Big Cheese
Opcje
@AleksiiA dziękuję za bardzo wyczerpującą odpowiedź wlasnie o takie odpowiedzi mi chodzi....aczkolwiek moze ktos jeszcze napiszę swoją opinię
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@miroON, kolega @atlantyk1234 też dużo na ten temat napisał. Jeśli mam coś dopowiedzieć o pamięci RAM, to ja też jestem zwolennikiem 8 GB, ale obecnie zaryzykowałem i wziąłem telefon z 6 GB, chcę zobaczyć, czy widać różnicę. Sam Google obecnie zaleca, żeby było minimum 4 GB.

Witaj na Forum Samsung!
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@miroON  Cześć

Wszystko zależy od tego ile potrzebujesz miejsca na dane, dla mnie np. 128 GB byłoby mało ponieważ robię dużo zdjęć. Trzeba też brać pod uwagę że trochę sam system zabiera. 

miroON
Big Cheese
Opcje
eeeeej a moze mi jeszcze doradzicie ... czy muszę kupić nową ładowarkę, czy moge uzywac tej co np mam teraz ??
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@miroON, a powiedz, jaką masz teraz, jak możesz, podaj dokładny model.

Witaj na Forum Samsung!

Melodos
Pathfinder
Opcje
Warto jeszcze wziąć pod uwagę, czy telefon który zamierza się kupić ma slot na kartę SD. Jeśli tak, można sobie trochę „odpuścić” temat pamięci wewnętrznej. Ja np. mam sporą kartę ja zdjęcia, filmy etc. i przy takiej karcie pamięć wewnętrzna 128 GB jest wystarczająca, nawet na kilka lat do przodu. Natomiast gdybym nie miał możliwości włożenia karty, to nawet 256 GB byłoby dla mnie wyborem ryzykownym, jako że zdjęcia i filmy zajmują mnóstwo miejsca, a nie zawsze jest czas i możliwość przenoszenia na inne nośniki czy segregowania.

Trzeba mieć też na uwadze, że pamięci wewnętrznej nie należy za bardzo zapełniać – telefony z Androidem mają wciąż często tę przypadłość, że jeśli pamięć wewnętrzna jest zapełniona w znacznym stopniu, to telefon zaczyna zwalniać.

Biorąc pod uwagę powyższe rozważyłbym jednak większą pamięć, chyba że mało danych przechowujesz na telefonie.