Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy warto kupić/używać na codzień Samsung Galaxy A71 w 2024 roku.

(Temat utworzony: 20-06-2024 11:18 AM)
915 Wyświetlenia
mr0czny
Voyager
Opcje

image

Witam,
Może temat przewałkowany i prosty, ale chciałbym się wypowiedzieć z mojej perspektywy 4-5 letniego korzystania z tego telefonu.

Poruszone tematy:
- Specyfikacja
- Zalety i wady
- Custom rom
- Cena
- Moje zdanie/odczucia

Porozmawiajmy o specyfikacji:
Procesor: 
Snapdragon 730/730G o taktowaniu 2,21 GH-z, który radzi sobie bardzo dobrze w grach, przeglądaniu mediów społecznościowych lub tworzeniu projektów w aplikacjach do edycji filmów bądź grafik. Nie grzeje się ani nie jest baterio chłonny.

Pamięć RAM:
Otóż ten smarfton wychodził w dwóch wersjach: 6GB i 8GB. Niestety nigdy nie miałem okazji sprawdzić modelu 8GB, ale 6GB w zupełności starczy.

Pamięć ROM:
Telefon posiada 128GB wbudowanej pamięci. Z mojego doświadczenia (przynajmniej dla mnie) jest to nadto. Nie umiem wykorzystac połowy tej pamięci. Wspomnę o tym, że jeżeli komuś może braknąć, to jest możliwość dołożenia karty SD 512GB, która odciąży naszą pamięć w smarfonie.

Bateria:
Bateria ma pojemność 4500 MAh (użytk. 4370 MAh), która w zupełności wystarcza na cały dzień (Mówię tu o wpełni dobrej/świerzej baterii) 

Ekran:
Smartfon posiada wyświetlacz Super AMOLED o rozdzielczości 1080x2400, który ma 6,7 cala. Jest on pozbawiony praktycznie ramek a u góry jest tylko wycięcie na aparat (notch). Niestety ekran ma tylko 60Hz co przekłada się na jakość animacji. Zagęszczenie pikseli to 393 ppi.

Aparat:
Na pokładzie znajduje się 5 aparatów (4 z tyłu, 1 z przodu)
Tył:
64 Mpix - Główny który robi bardzo ładne zdjęcia
5 Mpix (Nie wiem do czego służy)
12 Mpix - Szerokokątny
5 Mpix - Makro
Przód:
32 Mpix - ktory wykonuję bardzo ładne zdjęcja selfie

Inne:
-Łączność bezprzew. danych: 4G/LTE (występowały tez wersje 5G)
-Ładowanie: SuperSzybkie 25W (brak ładowania bezprzewodowego)
-Wejście 3,5mm AUX
-Wejście USB-C
-Dual SIM
-Możliwość dołożenia karty SD 512GB
-Układ graficzny Adreno 618 700MHz
-Android 13 One UI5.1 ( z możliwością wgrania custom romu One UI 6.1 )

Zalety i wady (Na przykładzie mojego egzemplaża)
Zalety:
- Wejście AUX
- SuperSzybkie ładowanie
- Wielki wyświetlacz (Więcej widać)
- Aparaty
- RAM
- ROM 
- Bateria
- Procesor
- Wielki wybór custom romów

Wady:
- Wielki wyświetlacz (brak podręczności)
- Brak standardu 5G
- Układ Graficzny
- Wyświetlacz 60Hz
- Brak auktulizacji (Od Samsunga)

Custom romowanie (NIE ZALECAM DLA OSÓB, KTÓRE NIGDY NIE MIAŁY DOCZYNIENIA Z TAKIM DZIAŁANIEM):
Zacznijmy od tego czym jest custom rom:
Custom Rom, czyli niestandardowy ROM, to zmodyfikowana wersja systemu operacyjnego Android, która zastępuje fabryczną wersję preinstalowaną na smartfonie. Tworzone są one przez niezależnych programistów, a nie przez producentów telefonów.

Główne zalety korzystania z Custom ROM-ów na A71:
 - Większa kontrola i personalizacja: Użytkownicy zyskują pełny dostęp do systemu i mogą go modyfikować według własnych potrzeb. Dostępnych jest wiele funkcji, których nie można znaleźć w fabrycznych wersjach Androida, takich jak zmiana wyglądu interfejsu, dodawanie nowych funkcji, czy podkręcanie procesora.
- Lepsza wydajność i stabilność: Custom ROM-y są często zoptymalizowane pod kątem konkretnego modelu telefonu, co może poprawić jego wydajność i stabilność.
- Dostęp do nowszych wersji Androida: Niektóre Custom ROM-y są aktualizowane szybciej niż fabryczne wersje Androida, co pozwala użytkownikom korzystać z najnowszych funkcji i poprawek bezpieczeństwa.
Należy jednak pamiętać, że instalacja Custom ROM-u wiąże się z pewnymi ryzykami:
- Utrata gwarancji: Instalacja Custom ROM-u może spowodować utratę gwarancji na telefon.
- Możliwość wystąpienia błędów: Niektóre Custom ROM-y mogą być niestabilne lub zawierać błędy, które mogą powodować problemy z działaniem telefonu.
- Trudności z instalacją: Instalacja Custom ROM-u może być skomplikowana i wymaga pewnej wiedzy technicznej.
WIĘC TAKIE DZIAŁANIE JEST WYKONYWANE NA WŁASNE RYZYKO I NIE BĘDĘ POKAZYWAŁ JAK TAKI ZABIEG WYKONAĆ
Lecz gdy mamy pełną wiedze na ten temat, A71 może być dalej wspierany (Nie przez Samsunga) i mieć nowe funkcje oraz auktulizację zabezpieczeń. Na mojego udało się taki system wcisnąć

image
Mój custom rom

Cena:
Cena jest teraz zależna od tego w jakim stanie kupimy ten telefon ceny wahają sie w okolicach 200-700 zł. Niestety nie można kupić tego telefonu jako nowiutki a jedynie z drugiej ręki bądź jako powystawowy.

Moje zdanie:
Przez cały okres użytkowania tego smartfona, moge stwierdzić, że pieniądze jakie wydałem na zakup tego, nie poszły w błoto. Ze smartfona korzystam na codzień pomimo tego że posiadam nowsze smarfony takie jak S22. A71 przykuł dla mnie swoją uwagę odrazu po wyjściu z fabryki i nie zmieniło się to przez kilka lat. Nadal uważam że to bardzo dobry telefon pomimo takiego okresu i bardzo chętnie go polecam dla osób które nie mają zbyt wolnej gotówki na kupno telefonu lub dla osób o małych wymaganiach, którzy potrzebują pooglądać media społecznościowe/internet czy napisać lub zadzwonić do drugiej osoby. Mam nadzieję, że wyczerpująco napisałem na temat A71 i mam wielką nadzieję, że temat nie zostanie ściągnięty z powodu jednego wątku przedstawionego w tym forum.

17 Odpowiedzi
Krokiettrain
Voyager
Opcje
Używałem go przez 4 lata
Rudzielcowy
Pioneer
Opcje
Mój kolega od wyjścia z fabryki do teraz używa
mr0czny
Voyager
Opcje
Tak samo jak ja
Krzyś06
Journeyman
Opcje
Kupiłem jak tylko się pojawił, bateria jeszcze fabryczna trzyma dłużej niż przy zakupionym kilka miesięcy temu S 23 .telefon pięknie działa do dziś. Szkoda tylko że nie ma aktualizacji już od Samsunga. Telefon nie zniszczalny polecam zakup nawet uzywanego. Pozdrawiam
Davvid1985
Voyager
Opcje
używam do dziś dnia jako 2 urządzenie ✌️
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Ogólnie pierwsze wersję A70xxx były bardzo udane, jedynym mankamentem była główną taśmą która potrafiła się wypinać że złącza, tylko dlatego że była zbyt napięta co skutkowalo brakiem ładowania. Pozatym telefon by naprawdę bardzo udany.
mr0czny
Voyager
Opcje
Raz miałem problem z aparatem bo sie tasiemka troche wypieła. Niby działał aparat ale obraz był fioletowy. Jednak uporałem się sam z tym problemem.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Przy noszeniu w kieszeni telefony potrafiły się lekko wygiąć i taśmy się rozpinały. Samsung zastosował w nich zbyt krótkie tasiemki.
0 Like
mr0czny
Voyager
Opcje
Akurat moj telefon jest prosty. Sprawdzalem na poziomicy tak jakis czas temu bo kolega mi powiedzial ze mam wygiety telefon wszystko naturalnie jak powinno byc lecz tylko problem byl z tą tasiemką. I tak to wsumie ostatnie podrygi tego smartfona. Jeżeli na One UI 6.1 na pełnym wypasie działa dobrze ale są też scinki w niektorych miejacach a nie da sie bardziej zooptymalizowac tego to obawiam się One UI 7.0 najprawdopodobniej na A71 bedzie mial wielki problem działać (mówie tu o custom rom)
0 Like