Witam,
Może temat przewałkowany i prosty, ale chciałbym się wypowiedzieć z mojej perspektywy 4-5 letniego korzystania z tego telefonu.
Poruszone tematy:
- Specyfikacja
- Zalety i wady
- Custom rom
- Cena
- Moje zdanie/odczucia
Porozmawiajmy o specyfikacji:
Procesor:
Snapdragon 730/730G o taktowaniu 2,21 GH-z, który radzi sobie bardzo dobrze w grach, przeglądaniu mediów społecznościowych lub tworzeniu projektów w aplikacjach do edycji filmów bądź grafik. Nie grzeje się ani nie jest baterio chłonny.
Pamięć RAM:
Otóż ten smarfton wychodził w dwóch wersjach: 6GB i 8GB. Niestety nigdy nie miałem okazji sprawdzić modelu 8GB, ale 6GB w zupełności starczy.
Pamięć ROM:
Telefon posiada 128GB wbudowanej pamięci. Z mojego doświadczenia (przynajmniej dla mnie) jest to nadto. Nie umiem wykorzystac połowy tej pamięci. Wspomnę o tym, że jeżeli komuś może braknąć, to jest możliwość dołożenia karty SD 512GB, która odciąży naszą pamięć w smarfonie.
Bateria:
Bateria ma pojemność 4500 MAh (użytk. 4370 MAh), która w zupełności wystarcza na cały dzień (Mówię tu o wpełni dobrej/świerzej baterii)
Ekran:
Smartfon posiada wyświetlacz Super AMOLED o rozdzielczości 1080x2400, który ma 6,7 cala. Jest on pozbawiony praktycznie ramek a u góry jest tylko wycięcie na aparat (notch). Niestety ekran ma tylko 60Hz co przekłada się na jakość animacji. Zagęszczenie pikseli to 393 ppi.
Aparat:
Na pokładzie znajduje się 5 aparatów (4 z tyłu, 1 z przodu)
Tył:
64 Mpix - Główny który robi bardzo ładne zdjęcia
5 Mpix (Nie wiem do czego służy)
12 Mpix - Szerokokątny
5 Mpix - Makro
Przód:
32 Mpix - ktory wykonuję bardzo ładne zdjęcja selfie
Inne:
-Łączność bezprzew. danych: 4G/LTE (występowały tez wersje 5G)
-Ładowanie: SuperSzybkie 25W (brak ładowania bezprzewodowego)
-Wejście 3,5mm AUX
-Wejście USB-C
-Dual SIM
-Możliwość dołożenia karty SD 512GB
-Układ graficzny Adreno 618 700MHz
-Android 13 One UI5.1 ( z możliwością wgrania custom romu One UI 6.1 )
Zalety i wady (Na przykładzie mojego egzemplaża)
Zalety:
- Wejście AUX
- SuperSzybkie ładowanie
- Wielki wyświetlacz (Więcej widać)
- Aparaty
- RAM
- ROM
- Bateria
- Procesor
- Wielki wybór custom romów
Wady:
- Wielki wyświetlacz (brak podręczności)
- Brak standardu 5G
- Układ Graficzny
- Wyświetlacz 60Hz
- Brak auktulizacji (Od Samsunga)
Custom romowanie (NIE ZALECAM DLA OSÓB, KTÓRE NIGDY NIE MIAŁY DOCZYNIENIA Z TAKIM DZIAŁANIEM):
Zacznijmy od tego czym jest custom rom:
Custom Rom, czyli niestandardowy ROM, to zmodyfikowana wersja systemu operacyjnego Android, która zastępuje fabryczną wersję preinstalowaną na smartfonie. Tworzone są one przez niezależnych programistów, a nie przez producentów telefonów.
Główne zalety korzystania z Custom ROM-ów na A71:
- Większa kontrola i personalizacja: Użytkownicy zyskują pełny dostęp do systemu i mogą go modyfikować według własnych potrzeb. Dostępnych jest wiele funkcji, których nie można znaleźć w fabrycznych wersjach Androida, takich jak zmiana wyglądu interfejsu, dodawanie nowych funkcji, czy podkręcanie procesora.
- Lepsza wydajność i stabilność: Custom ROM-y są często zoptymalizowane pod kątem konkretnego modelu telefonu, co może poprawić jego wydajność i stabilność.
- Dostęp do nowszych wersji Androida: Niektóre Custom ROM-y są aktualizowane szybciej niż fabryczne wersje Androida, co pozwala użytkownikom korzystać z najnowszych funkcji i poprawek bezpieczeństwa.
Należy jednak pamiętać, że instalacja Custom ROM-u wiąże się z pewnymi ryzykami:
- Utrata gwarancji: Instalacja Custom ROM-u może spowodować utratę gwarancji na telefon.
- Możliwość wystąpienia błędów: Niektóre Custom ROM-y mogą być niestabilne lub zawierać błędy, które mogą powodować problemy z działaniem telefonu.
- Trudności z instalacją: Instalacja Custom ROM-u może być skomplikowana i wymaga pewnej wiedzy technicznej.
WIĘC TAKIE DZIAŁANIE JEST WYKONYWANE NA WŁASNE RYZYKO I NIE BĘDĘ POKAZYWAŁ JAK TAKI ZABIEG WYKONAĆ
Lecz gdy mamy pełną wiedze na ten temat, A71 może być dalej wspierany (Nie przez Samsunga) i mieć nowe funkcje oraz auktulizację zabezpieczeń. Na mojego udało się taki system wcisnąć

Mój custom rom
Cena:
Cena jest teraz zależna od tego w jakim stanie kupimy ten telefon ceny wahają sie w okolicach 200-700 zł. Niestety nie można kupić tego telefonu jako nowiutki a jedynie z drugiej ręki bądź jako powystawowy.
Moje zdanie:
Przez cały okres użytkowania tego smartfona, moge stwierdzić, że pieniądze jakie wydałem na zakup tego, nie poszły w błoto. Ze smartfona korzystam na codzień pomimo tego że posiadam nowsze smarfony takie jak S22. A71 przykuł dla mnie swoją uwagę odrazu po wyjściu z fabryki i nie zmieniło się to przez kilka lat. Nadal uważam że to bardzo dobry telefon pomimo takiego okresu i bardzo chętnie go polecam dla osób które nie mają zbyt wolnej gotówki na kupno telefonu lub dla osób o małych wymaganiach, którzy potrzebują pooglądać media społecznościowe/internet czy napisać lub zadzwonić do drugiej osoby. Mam nadzieję, że wyczerpująco napisałem na temat A71 i mam wielką nadzieję, że temat nie zostanie ściągnięty z powodu jednego wątku przedstawionego w tym forum.