Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Realna użytkowa pojemność baterii Z FLIP 3 - Odradzam

(Temat utworzony: 28-04-2023 02:00 PM)
1411 Wyświetlenia
ForestFishy
Journeyman
Opcje

Dzień dobry,

Jestem nieszczęśliwym posiadaczem samsung Z FLIP 3

Chciałbym zrezygnować i odstąpić z zakupu tego urządzenia

Od początku użytkowania mojego modelu mam ogromny problem z baterią zarówno w kwestii jej żywotności jak i prędkości ładowania.

-Serwis CCS już raz wymienił mi baterię wraz z LCD. I to nieco poprawiło sytuacje na krótki czas.

-Przy drugim zgłoszeniu serwis CCS stwierdził że nie występuje nieprawidłowość w działaniu baterii, jej pobór prądu jest prawidłowy i czas pracy urządzenia jest zgodny z normami producenta.

Jako że mój telefon potrafi wyłączyć się przy 5% i trzyma na baterii pół dnia, stwierdziłem że zbadam sytuację dokładnie.

-Zmierzyłem baterię korzystając z powszechnie znanej aplikacji Accu​Battery przez 2 tygodnie (wyszło mi 2980mAh

-Zmierzyłem ile pojemności ładunku elektrycznego otrzymuje moja bateria w przypadku ładowania od 0% do 100%

(Wyszło mi za każdą z trzech prób 1500-1700mAh) - ChatGPT wyliczył że powinno być ok 2000-2100mAh.

*Do tych testów użyłem ładowarek: (EP-TA20EWE S/N:R37RBCYVAG4SEB), (EP-TA20EBE SN:R37J5GRG1CD1SE3), (EP-TA20EBE S/N:R37MAJAF895HM3) oraz Oryginalnego "kabla" samsung.

w zał. zdj przykładowych wyników pomiaru

Producent podaje pojemność baterii w tym modelu 3203-3300mAh

-Niestety serwis odmówił mi wydrukowania raportu z pomiaru baterii

-Accu​Battery nie jest autoryzowaną aplikacją samsunga

-Pomiary prawdopodobnie nie zostaną rozpatrzone przez serwis, ponieważ nie są one wykonywane przez autoryzowaną jednostkę.

Moje zasadnicze pytania są takie:

Jak mogę sprawdzić żywotność swojej baterii w telefonie, tak by była to "autoryzowana" informacja

W przypadku jakiej pojemności bateria nadaje się do wymiany wg. warunków gwarancji?

-Serwis już raz wymienił mi baterię - uznali poprzednią za wadliwą?

Serdecznie pozdrawiam

Wielbiciel konstrukcji telefonów samsung.

10 Odpowiedzi
ForestFishy
Journeyman
Opcje

343447389_976689383325516_4043223544192942357_n.jpg

Skywallker
Explorer
Opcje
Każdy producent smartphonów zostawia zapas pojemności baterii, gdy wskaźnik w telefonie wskazuje 0, więc można się spodziewać rozbieżności ze specyfikacją i pomiarem, jaki wykonałeś. Pewnie o tym wiesz na tym etapie. Nie tłumaczy to natomiast, dlaczego pomiar który wykonałeś wskazuje połowę deklarowanej pojemności.
Myślę że jest to ciekawa kwestia i sam chętnie spróbuję takiego pomiaru, gdyż mam podobny miernik.
Z ciekawości posiadam S20FE z (okropnym) Exynos, natomiast moja małżonka S20FE Snapdragon - różnica jest diametralna w zużyciu baterii i chętnie porównam też cykle ładowania "faktycznej" pojemności baterii, która jest na papierze identyczna.

Pozdrawiam
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam! W przypadku spadku baterii poniżej 80% jej żywotności, wtedy serwis podejmował wymianę na nową. W serwisie mierzy się baterie testerem diagnostycznym przystosowanym do tego. Na życzenie klienta wydawany był taki raport, jeśli w baterii nie stwierdzono żadnej nieprawidłowości. W serwisie nie ma możliwości zmierzyć całkowitej pojemności baterii, mierzy się jej żywotność i wydajność, dlatego aplikacje tego typu jak AcuBattery podaja przybliżoną jej pojemność. Dodam Panu że działanie baterii odpowiada masę czynników od wyświetlacza, po aplikacje i podzespoły telefonu.
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

Kwestię tak dużej rozbieżności w pojemności baterii można wytłumaczyć tym, że Flip ma 2 baterie i ta druga przez aplikację może po prostu nie być wykrywana. Akurat 1500-1700 mAh x2 wychodzi mniej więcej tyle, ile trzeba.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Skywallker
Explorer
Opcje
OP chyba twierdzi, że urządzenie pomiarowe wskazało, że telefon pobrał od 0-100% około 1600mAh. Jakby się jedną bateria ładowała 🤔
0 Like
ForestFishy
Journeyman
Opcje
Zdecydowanie tak to nie działa:p
0 Like
Ania112
Pioneer
Opcje
Jak się posyła zdjęcia ?
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Ania112, co dokładnie masz na myśli?

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
szonator
Apprentice
Opcje
A przypadkiem pan/pani nie zapomniał/a, że druga bateria z flipa jest mikroskopijna i trzyma poniżej 1/3 całego ładunku?
0 Like