Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wymiana smartfona Samsung Galaxy S24 + na nowy

(Temat utworzony: 10-05-2025 06:56 PM)
276 Wyświetlenia
Mati91a
Voyager
Opcje
Witam. Po raz drugi oddałem mój telefon Samsung Galaxy S24 + do serwisu CCS w Piasecznie. Po którym oddaniu urządzenia do serwisu, w przypadku braku możliwości naprawy mogę ubiegać się o nowe urządzenie? Telefon kupiony w Media Expert. Pozdrawiam. 
9 Odpowiedzi
rys3
Pathfinder
Opcje
Rękojmia nie gwarancja
Mati91a
Voyager
Opcje
?? Czyli?
Artur1971
Voyager
Opcje
Czyli z rękojmi zwrot kasy z gwarancji naprawa
Mati91a
Voyager
Opcje
Zależy mi na naprawie smartfona lub wymianie na nowy telefon, a nie zwrocie pieniędzy. Czym zatem argumentować rękojmię by nie została odrzucona przez Media Expert?
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Teraz serwis naprawę może wykonywać wiele razy.
Mati91a
Voyager
Opcje
Oczywiście. Nie mniej jednak urządzenie oddałem już po raz drugi. Z prawa wynika następująco: zgodnie z rękojmią podstawa prawna art. 556 i kodeksu cywilnego to sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego jeżeli rzecz sprzedana ma wadę fizyczna lub prawną(rękojmia).
SaCam
Helping Hand
Opcje
To złóż reklamacje z tytułu rękojmi, skoro 2 razy był z tego samego powodu.
Mati91a
Voyager
Opcje
Okej ale słyszałem że to serwis podejmuje decyzje odnośnie nowego telefonu. Nie mniej jednak musiałbym wypełnić formularz z Media Expert i poczekać 14 dni na rozpatrzenie rękojmi. Ps. Teraz telefon jest drugi raz w serwisie i może wymienia płytę główną i będzie okej.
O---------O
Journeyman
Opcje
https://konsument.gov.pl/reklamacja-rekojmia-a-gwarancja/

Ogólnie za rękojmię odpowiada sklep a nie Samsung. Jak towar ma wadę, to żądasz w sklepie wymiany na nowy, zwrotu ceny lub naprawy. Czego zarządzasz, to sklep nie może zmienić. Jak zarządzasz wymiany na nowy, to sklep ma to zrobić (ewentualnie dać np S25 Plus, jeśli S24 Plus jest już niedostępny).
Jeśli sklep się nie dostosuje, to idziesz do rzecznika konsumentów po pomoc (w Twojej indywidualnej sprawie) oraz składasz skargę do UOKIK na działania sklepu (ten Ci indywidualnie nie pomoże, ale jeśli skarga jest zasada i dobrze napisana, to może podjąć przeciw sprzedawcy działania w imieniu wszystkich konsumentów).

Oczywiście wymiany, czy zwrotu kasy nie ma, kiedy wada jest tzw nieistotna (np odcień obudowy miał być w kolorze RAL43279 a jest RAL43278).
0 Like