Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z ładowaniem

(Temat utworzony: 04-02-2025 08:36 PM)
936 Wyświetlenia
Artur0607
Student
Opcje
Cześć, od jakiegoś tygodnia mam problem z ładowaniem mojego s24 ultra, telefon kupiłem w maju. Od jakiegoś tygodnia podczas podłączania ladowarki albo telefon co chwilę wibruje i pokazuje % naładowania, jakbym ciągle odłączał i podłączał kabel a gdy go odłączę i podłącze ponownie to albo zaczyna ladowac normalnie, albo wyskakuje komunikat o wodzie/ ciele obcym w porcie usb i nie ładuje wcale. Gdy zdarzy się tak że po ponownym podlaczeniu zaczyna ladowac, to czas ladowania to około 2.5h i nie ma opcji szybkiego ladowania, która przed tygodniem normalnie działała, cały czas używałem tej samej ladowarki i wcześniej normalnie telefon ladowal się od kilku % do pełna w okolicach godziny z minutami. Robilem skanowanie baterii, potrow usb itp w aplikacji members i błędów nie pokazało. Dodam że sprawdzałem ladowanie na różnych kostkach i kablach, sam mam oryginalna kostka samsunga 25W i używam kabla który dostałem wraz z telefonem. Próbowałem ladowac ladowarka żony, również samsunga i również 25W i kabel również otrzymany z jej egzemplarzem s24 ultra i na jej ładowarce problem z przerywaniem/ komunikat z ciałem obcym lub woda nie występuje, jednak również telefon ładuje się w okolicy 2.5 godziny. Gdzie wcześniej od razu wyskakiwał komunikat o szybkim ladowaniu i ładowało w okolicy godziny z minutami. Telefon kontakt z wodą miał jedynie w trakcie sporadycznego używania w trakcie deszczu, nie kąpałem się z nim, nie używałem w basenie itp. Port usb sprawdzałem, przedmuchałem i nic się w nim nie znajduje. Czasem na komunikat o wodzie/ ciele obcym pomaga wyczyszczenie pamięci usbsettings i reset telefonu, lecz po czasie problem wraca No i cały czas nie mam szybkiego ladowania. Co może być problemem? Czy port usb sam z siebie się poddał, czy może to być wina np aktualizacji? Dodam że telefon jest aktualizowany na bieżąco.
0 Like
9 Odpowiedzi
Wiatrak24
Samsung Members Star ★
Opcje
Cześć. Wyczyść port izopropanolem tak jak jest opisane w tym poradniku.
https://eu.community.samsung.com/t5/pozostałe-smartfony/poradnik-wilgoć-w-porcie-ładowania-smartfoni...
Możesz jeszcze wyczyścić dane aplikacji USBSettings a nie pamięć.
Artur0607
Student
Opcje
Czyściłem i dane i pamięć, jeżeli wizualnie w porcie usb nie ma nic, to izopranol jakoś inaczej/ lepiej go dodatkowo wyczyści?
0 Like
Wiatrak24
Samsung Members Star ★
Opcje
Tak, w porcie może znajdować się minimalna ilość wody. Dokładne wyczyszczenie portu izopropanolem usuwa wode i zabrudzenia.
Artur0607
Student
Opcje
W takim razie kupię go rano i zobaczę czy problem ustanie, czy jeżeli i to nie pomoże, czy będzie to znaczyć że port usb uległ awarii?
0 Like
Wiatrak24
Samsung Members Star ★
Opcje
Jeżeli wyczyszczenie portu nie pomoże to dla pewności można jeszcze wykonać hard reset bez przywracania kopii zapasowej. Pamiętaj żeby po wyczyszczeniu portu odstawić telefon na czas wyparowywania izopropanolu. Jeżeli to również nie pomoże oznacza to fizyczne uszkodzenie i konieczna będzie wizyta w serwisie.
Artur0607
Student
Opcje
Rozumiem, dziękuję bardzo za pomoc, jutro spróbuję go wyczyścić izopropanolem i dam znać czy cos się zmieniło.
0 Like
ICeR
Journeyman
Opcje
Przypadkowo natknąłem się na ten temat i zauważyłem, że w sumie miałem podobny problem z moim S24. U mnie coś takiego wystąpiło po 2 tygodniach od zakupu, oddałem od razu telefon do autoryzowanego serwisu i na początku zaktualizowali oprogramowanie ale po otrzymaniu telefonu podziałał jeden dzień i następnego dnia znowu się zepsuł. Potrzymałem go jakiś tydzień i potem zaktualizowałem, po 3 dniach sam się naprawił i przez kilka miesięcy nie było problemu ale po jakiejś aktualizacji znowu się zepsuł. Ponownie oddałem go do serwisu i tym razem po wymienieniu portu wszystko wróciło do normy i już kilka miesięcy nie ma problemów. Jeśli nic nie pomoże to polecam zrobić tak samo jak ja.
0 Like
Artur0607
Student
Opcje
Wyczyściłem pamięć i dane usbsettings, wyłączyłem telefon na kilka minut i po uruchomieniu i podlaczeniu do ładowania od razu zaskoczyło na szybkie ladowanie i od prawie pustej baterii do 100% naładował się w godzinę z minutami, ale jak chciałem naładować telefon kolejny raz to znowu najpierw ładowanie ciagle przerywało a po kilku próbach wyskoczył komunikat o wodzie/ ciele obcym. W poniedziałek zawiozę telefon do autoryzowanego serwisu na gwarancję i zobaczę co powiedzą. Trochę jestem zawiedziony, bo o telefon dbam i nie ma nawet roku, przesiadłem się z s10+ i przez 5 lat użytkowania z nim miałem zero problemów:/
0 Like
ICeR
Journeyman
Opcje
Wiem jak to jest bo miałem dosłownie identyczny problem, telefon po prostu wariował, u mnie nawet zależało którą stroną wpięło się kabel do portu. Czasami trafi się na jakiś wadliwy egzemplarz i potem są tylko problemy, u mnie oprócz tego jeszcze z innymi rzeczami w tej S24 były problemy ale finalnie oddałem telefon do właściwego serwisu i tak jak pisałem już któryś miesiąc śmiga bez zarzutów. Życzę aby wszystko poszło pomyślnie😃
0 Like