Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Gubienie sygnału GPS

(Temat utworzony: 29-04-2024 08:37 AM)
13605 Wyświetlenia
ŁukaszS24
Journeyman
Opcje
Podczas korzystania z map Google, telefon często gubi sygnał GPS. Wyznaczenie ponowne trasy pomaga tylko na chwilę. Po restarcie telefonu, mapy działają już prawidłowo i można z nich swobodnie korzystać. Co można z tym faktem zrobić? Dziękuję.
109 Odpowiedzi
lgc89
Navigator
Opcje
Nie mam tutaj na myśli dodania tam map a samej obecności map w liście aplikacji możliwych do dodania. Porównywałem dwa modele s24, A52 i A53. W każdym z modeli teoretycznie jest możliwość dodania tej aplikacji. Podkreślam słowo "teoretycznie". Tylko na jednym telefonie mapy Nie występują na tej liście tj. Moim. Jeśli na jednym telefonie jest a drugim nie ma to jest to co najmniej dziwne. Nie dyskutuje na temat tego czy to pomoże a nad tym że soft powinien zawierać dokładnie te same aplikacje w każdym telefonie czyli wszystkie zainstalowane. Być może ten soft jest skopany w totalnie innym miejscu a to tylko jeden z objawów.
0 Like
aadasiek
Apprentice
Opcje
Jeśli serwis stacjonarny, w którym byłem dzisiaj mówi, że nie ŻADNYCH wytycznych od Samsunga od ponad miesiąca na ten temat, to coś jest nie tak - niezależnie od tego czyją to wina czy Androida, czy Samsunga czy Map Google.
Serwis zdalny natomiast odsyła do serwisu stacjonarnego, bo nie mają możliwości żeby pomóc. Warto aby ktoś się tym tematem wreszcie zainteresował.
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@lgc89  napisał(a):

Tylko, że ja napisałem zupełną odwrotność. Chodzi o opcję "Nigdy nie usypiaj aplik.auto.", w innym wątku okazało się, że ktoś miał tam na liście Mapy a ja nie mam i się zastanawiam jak to wygląda u osób, które też mają problem z GPS

A jakie ustawienie masz zastosowane w zakładce Bateria w informacjach o aplikacji Mapy ? Jeśli masz tam ustawione na nieograniczone, to aplikacja nie będzie mogła, zostać dodana do list nigdy nie usypiaj, uśpione, głębokie uśpienie. Zresztą tak jak napisano wcześniej, to nie ma wpływu na działanie GPS, jeśli aplikacja jest otwarta na pełnym ekranie. Ustawienia, o których dyskutujemy, dotyczą działania aplikacji w tle.

Velerad
First Poster
Opcje
Niestety Samsung prawdopodobnie tego nie przyzna ale występuje wada płyty głównej, która odpowiada między innymi za: problem z GPS, problem z zasięgiem i siecią, problem z siecią po przełączeniu z trybu samolotowego. U mnie np występuje problem z GPS nie do usunięcia bez serwisu i E sim działa z 3 razy lepiej niż zwykła karta(o ile wgl zwykła działa bez wachlowania trybami aby zatrybiła).
0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@Velerad Weryfikowałeś GPS z inną apką niż Mapy? W zdecydowanej większości przypadków GPS nie działa tylko w przypadku aplikacji Mapy Google. Wystarczy przełączyć się na aplikację jak Yanosik, bądź przywrócić aplikację Mapy do wersji domyślnej. Co do całej reszty zastanowiłbym się czy ma problemu z samą kartą SIM.

Members_XLfKxEH
First Poster
Opcje

Mam/miałem to samo, irytujące ale...

1. Na każdej innej navi działa bez problemu (więc nie problem podzespołu)

2. Powrót do poprzedniej wersji gmaps, odinstalowanie aktualizacji usunął problem...

Czekamy na łatę... 

Pozdrawiam innych testerów beta :winking-face:

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Dzisiaj pojawiła się aktualizacja aplikacji Mapy Google do wersji 11.143.0305. Sprawdźcie i dajcie znać czy rozwiązuje problem z GPS.

WeekendNinja
Student
Opcje
Widzę że to grubszy temat... Wszelkie aplikacje polegające na nawigacji i mapach Google mają u mnie problem z GPS i dokładnością.
Janosik jakoś faktycznie działa, ale Strava już rysuje przeróżne fantazje i zlicza urojone kilometry podczas treningu przez ten bug.

Załączam przykład jak wygląda śledzenie trasy na telefonie podczas chwilowego postoju.1724947352220_1724947352211_0.jpg1724947357908.jpg
0 Like
DamianKo89
First Poster
Opcje
Witam. Od jakiegoś czasu zauważyłem że google maps gubi zasięg GPS. Pomaga reset tel ale tylko do pierwszego włączenia na nowo map. Wystarczy je na chwilę wyłączyć i problem się pojawia na nowo. Dzieje się tak tylko jak odpaleniu nawigację. Sama lokalizacja znajduje od razu, ale gdy wyznaczona trasa po chwili brak GPS. Inne aplikacje z GPS np yanosik działa bez problemu tam wszystko działa. Telefon to samsung s24. Jakieś porady ?? 
0 Like
mcbseb
Troubleshooter
Opcje
Czy aplikacja ma przyznane pełne uprawnienia? Sprawdź je. Dodatkowo warto w przypadku Map Google uruchomić Wi-Fi, bo ta aplikacja też się lokalizuje skanując sieci Wi-Fi.
0 Like