Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Android auto - bateria s24

(Temat utworzony: 14-04-2025 07:26 AM)
354 Wyświetlenia
Kamilm96
Pathfinder
Opcje
Cześć!
Macie jakieś sposoby na ograniczenia zużycia baterii przez android auto na galaxy S24?
Pożera baterię w trybie ekspresowym, tak że jazda samochodem bez kabla traci sens, szczególnie na dalszych trasach. A że jeżdżone 20k km rocznie to bardzo szybko tel przestanie nadawać się do użytku.
Z góry dzięki za wszystkie rady
0 Like
13 Odpowiedzi
Pellhl
Explorer
Opcje
Podpinaj kablem
0 Like
tomahawk5000
Navigator
Opcje
W rutine+ można ustawić regułę żeby po uruchomieniu AA ochrona baterii zwiększyła się na 80% gdzie normalnie mam ustawione na 90%. Bezprzewodowe AA to tylko na dojazdy do sklepu chyba
0 Like
BartuQ
Explorer
Opcje
Korzystałem z android auto bezprzewodowo i stwierdzam jednoznacznie że jest to bez sensu. Po to w samochodzie mam antenę i moduł GPS żeby z niego korzystać, a android auto korzysta z modułu GPS w smartfonie co powoduje ogromne zużycie baterii ponieważ śledzi całą trasę od początku do końca nawet jeśli nie jest ustawiona np droga do pracy jako nawigacja. Dodatkowo wysyła i odbiera dane z sieci komórkowej czy to bufor piosenek do Spotify czy youtube music, wszystkie powiadomienia itp, a to wszystko wysyłane za pomocą bluetooth i wifi do ekranu w naszym samochodzie to potęguję zużycie baterii. Gdyby Google wprowadziło w Android Auto możliwość używania modułów i anten GPS zainstalowanych w aucie to użycie baterii w smartfonie przy bezprzewodowym połączeniu z autem byłoby o niebo niższe. Korzystam spowrotem z kabla i jest o niebo szybsze połączenie i przynajmniej jak dojadę do celu to mam naładowany telefon, same zalety póki co.
0 Like
relativ
Troubleshooter
Opcje

Nie wszystkie samochody mają moduł GPS z anteną a nawet śmiem twierdzić. że tych bez modułu jest więcej (na polskich drogach). Oczywiście jeżeli ktoś posiada moduł to może sobie odpowiednio inaczej zorganizować używanie telefonu w samochodzie. Autor chce używać telefon w samochodzie a to wiąże się bezwarunkowo z rozładowaniem jego baterii. Opisywanie tego co można robić na telefonie aby szybciej czy wolniej go rozładować nie wydaje mi się konieczne. Telefon jak na razie nie może korzystać z modułu GPS samochodu więc też nie ma sensu teraz się nad tym rozwodzić. Ja korzystam z połączenia bezprzewodowego przede wszystkim ze względu na komfort użytkowania. Problemów z szybkością połączenia lokalnego jak do tej pory nie odczułem przy żadnym rodzaju aktywności, nawet przy bardzo dobrej jakości rozmowach wideo. Co do ładowania to nie jest to mój główny powód podłączania telefonu w samochodzie. Owszem zawsze się trochę naładuje nawet przy aktywności na maxa. Zresztą jeżeli z jakiegoś powodu zależy mi na naładowaniu baterii to ograniczam trochę aktywność np. do samej nawigacji i wtedy pół godziny wystarczy na naładowanie umożliwiające parę godzin używania (ładowanie jest indukcyjne ale tryb szybki). Chciałbym jeszcze rozwinąć wspomniany poprzednio komfort użytkowania. Telefon wkładam i wyjmuję z uchwytu jedną ręką. Jest to dla mnie wygodne zwłaszcza jeżeli często wsiadam i wysiadam z telefonem. Oczywiście na dłuższej trasie mógłbym molestować wejście USB kablem ... ale po co ? Jeszcze na koniec uprzedzająco sprawa wyższej temperatury przy ładowaniu indukcyjnym. Uchwyt mam w określonym miejscu (nawiew) i korzystam z klimy. Bez tego nawet kabel by nie dał rady (zwłaszcza w lecie przy temp. powyżej 30 °C).

0 Like