Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kropki na zdjęciach z długim naświetlaniem

(Temat utworzony: 23-06-2023 02:45 AM)
879 Wyświetlenia
HubertP
Pathfinder
Opcje
Witam,

Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi co jest powodem powstałych "kropek" na zdjęcich robionych z długim naświetlaniem? Wygląda to bardzo źle i czuje, że fotografia nocnego nieba tym telefonem jest bezsensu.

Póki co, to S23 jest dla mnie najmniej dopracowanym telefonen tej firmy.

image
JPG

image
RAW

16 Odpowiedzi
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam, proszę na początek wykonać kroki podane w poniższym wątku.
[ Jak rozwiązać problemy z aparatem]

https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-us%C5%82ugi/poradnik-problemy-z-aparatem-co-nale%C5%...
theguildsman
Helping Hand
Opcje
Pod jakim względem jest wg ciebie najmniej dopracowany?
0 Like
HubertP
Pathfinder
Opcje
Z telefonów samsunga korzystam od czasów S4, więc w całej tej historii w S23 zacząłem czuć, że cena przestała iść w parze z jakością. Do meritum - w żadnym poprzednim telefonie nie czułem "luźnego" przycisku zasilania, rozmazanych zdjęć dokumentów z bliskiej odległości czy dziwnych kropek na fotografii w scenerii nocnej - z każdej galaktyki byłem zadowolony. Niemniej jednak jest to telefon kompletny, a to są tylko detale, które wpływają na moją subiektywną opinie i zawód.
HubertP
Pathfinder
Opcje
"Kropki" dalej pojawiają się dosłownie w tych samych miejscach na zdjeciach. Natomiast jest najbardziej widoczne przy 30 sekundach naświetlania i 3200 iso i w całkowitej ciemności. Jest ktoś w stanie sprawdzić to u siebie?
0 Like
HubertP
Pathfinder
Opcje
Problem nadal występuje przy wyłącznie głównym obiektywie (1x) przy +800 ISO, 30 sekundach naświetlania oraz całkowitej ciemności. Na pozostsłych obiektywach ta wada nie występuje.
0 Like
HubertP
Pathfinder
Opcje
W sumie to nawet nie jest całkowita ciemność i w Expert Raw wyglada tak samo..20230625_002021_1000028454_1687645254.jpg20230625_002021_1000028455_1687645254.jpg
0 Like
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Jeśli problem nadal występuje, to pozostaje wizyta w autoryzowanym serwisie Samsung w celu weryfikacji sprawy.

[Lista autoryzowanych serwisów]
https://www.samsung.com/pl/support/service-center/
0 Like
HubertP
Pathfinder
Opcje
Witam,

Mój problem występuje wyłącznie przy użyciu głównego obiektywu (1x) przy 800 ISO i w góre, 30 sekundach naświetlania i tylko ciemności. Dzieje się to zarówno w RAW i w JPG. Przy teleobiektywie i ultraszerokątnym tego nie widać. Wygląda mi to na hot pixele, ponieważ na każdym zdjęciu są w tym samym miejscu. Ustawienia fabryczne aparatu, tryb bezpieczny nic nie zmieniają. Czy ktoś mógłby sprawdzić jak to wygląda na waszych modelach? Zależy mi na nocnej fotografii nieba, a nie na "sztucznych gwiazdach".
image
Jpg #1

image
Raw #1

image
Jpg #2

image
Raw #2

image
Jpg #3

image
Raw #3

image
Jpg #4

image
Raw #4

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@HubertP, Pytasz o S23/S23+ czy o model Ultra ? Tak to wygląda u mnie w modelu Ultra.

ISO 800ISO 800ISO 1600ISO 1600ISO 3200ISO 3200

W idealnej ciemności jest ok. Jedno zdjęcie było robione, gdy telefon leżał na stole, więc przez etui wpadło trochę światła i na nim widać opisywane przez Ciebie kropki. Z tego co widzę, to kropki zazwyczaj występują w tych samych miejscach na kilku zdjęciach. Zdjęcia wykonałem w aplikacji Expert RAW.