Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Galaxy S23+ a sterownik Game Driver

(Temat utworzony: 16-03-2024 11:55 PM)
474 Wyświetlenia
Creedoo
Journeyman
Opcje
Witam, mam pewną techniczną zagwozdkę.
Niedawno odkryłem możliwość zmiany sterownika graficznego poprzez developer settings. Niestety co również odkryłem to praktycznie zerowy wybór, pomiędzy sterownikiem domyślnym a systemowym, który tak naprawdę jest już wybrany jako ten domyślny.
Spróbowałem więc ustawić sterownik Game Driver poprzez ADB, co jak widać na załączonych poniżej screenach się niby udało:
image
Telefon poprawnie zgłasza Game Driver jako sterownik ustawiony dla wybranej gry 🎉

image
ADB również potwierdza ustawienie game drivera dla pakietu w.w. gry

Jednak aby się upewnić ze ta zmiana miała miejsce, włączyłem narzędzie GPUWatch poczym odpaliłem grę; iii ku mojemu zdziwieniu wdg. GPUWatcha został załadowany SystemDriver.
image
GPUWatch twierdzący w entry DriverType coś innego niż to co ustawiłem, hmm 🤔

Stąd też naszło mnie pytanie na które a nóż może ktoś będzie znał odpowiedź:Czy Samsung dostarcza w swoich telefonach sterowniki grafiki inne niż systemowe? Czy to może bug w kodzie GPUWatcha?

Odnośnie sterowników, wiem że dla Galaxy S20 oraz Note20 była udostępniona specjalna aplikacja w Google Play pozwalająca na aktualizowanie sterownika do gier, jednak po tej inicjatywie chyba słuch zaginął gdyż nie znalazłem nic podobnego dla innych serii Galaxy.
Tym bardziej cała ta sytuacja mnie ciekawi gdyż już spory czas temu Qualcomm zadeklarował że będzie dążył do możliwości aktualizacji sterowników graficznych poprzez Google Play w podobny sposób, zamiast pozostawiać bardziej technicznych użytkowników na łaskę aktualizacji od producenta telefonu - co dosyć wygodnie się składa, gdyż seria S23 zadebiutowała tylko ze Snapdragonem Qualcomma.

Co o tym sądzić? Chętnie przeczytam opinie bądź rozwiązania innych😁

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
PatrykF
Expert
Opcje

@Creedoo Nie jestem tego w 100% pewny, ale wydaje mi się, że Game Driver jest już zintegorwany z systemem i stąd, nawet przy wyborze tej opcji, niektóre aplikacji testujące sprzęt mogą wyświetlać informacje, że włączony jest tylko podstawowy sterownik systemu.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
3 Odpowiedzi
Rozwiązanie
PatrykF
Expert
Opcje

@Creedoo Nie jestem tego w 100% pewny, ale wydaje mi się, że Game Driver jest już zintegorwany z systemem i stąd, nawet przy wyborze tej opcji, niektóre aplikacji testujące sprzęt mogą wyświetlać informacje, że włączony jest tylko podstawowy sterownik systemu.

0 Like
Creedoo
Journeyman
Opcje
Ma to sens, i osobiście bym na tym wyjaśnieniu przystanął, ale w takim wypadku rodzi się pytanie czym jest Game Driver wdg. dokumentacji GPUWatch od Samsunga? 😄
https://developer.samsung.com/galaxy-gamedev/gpuwatch-userguide/gpuwatch_v2.htmlScreenshot_20240318_191509_Samsung Internet_1000010642_1710785709.png
0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@Creedoo Możliwe, że GPUWatch podaje globalne dane, ale niekoniecznie informuje co dzieje się w danej aplikacji. Myślę, że Game Driver jest dodany do obsługi gry, ale GPUWatch tego nie zaczytuje i weryfikuje tylko to, co jest ustawione globalnie w systemie.

0 Like