Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zdjęcie księżyca samsung s22 ultra

(Temat utworzony: 02-09-2023 09:23 PM)
999 Wyświetlenia
Jarek5
Navigator
Opcje
Hej, ostatnio udało mi się zrobić fajne wyraźne zdjęcie półksiężyca. Parę dni później zdjecia księżyca już takiego nie udało mi się zrobić. Jest jakby bardzo wygładzone bez takiej wyrazistości jak pierwsze zdjęcie. Zauważyłem że to pierwsze zdjęcie jest w formacie 4mp 

image

natomiast pozostałe w 12 mp lub 7 mp.
Ktoś wie jak uchwycić ponownie taka wyraziatosc księżyca jak na zdjęciach poniżej?

image

6 Odpowiedzi
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam, tak naprawdę to nie wiele tutaj możemy doradzić. Wszystko zależy o jakiej porze jest robione zdjęcie i jak wygląda księżyc podczas wykonywania fotografii.
Nie ma żadnych sztuczek 😉
0 Like
Jarek5
Navigator
Opcje
To mam rozumieć że zwyczajnie szczęście i warunki pozwoliły na unikatowe złapanie takiego wyostrzenia ?
A co z rozdzielczością zdjecia ? 4MP zostały automatycznie dobrane czy o co chodzi ?
0 Like
Mrgaretka30
Helping Hand
Opcje
Czy zawsze był ten sam program fotografowania? Program PRO pozwala na samodzielne ustawienia. Natomiast automat sam interpretuje. Zmiana ustawień zmiana spojrzenia aparatu. Nawet lekka zmiana światła gdzieś z boku już aparat zmienia interpretację.
MałaGosia
0 Like
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Przecież zdjęcie robi Pan w trybie automatycznym więc parametry były dobrane automatycznie.
Proszę też pamiętać, że tutaj działa AI, która wpływa na wygląd księżyca.

Jarek5
Navigator
Opcje
Zdjęcie było wykonany polksiezycia jako jedno z pierwszych od momentu posiadania s22 ultra więc domyślnym ustawieniem aparatu. Kolejne zdjęcie również było wykonane domyślna konfiguracja aparatu wiec nic nie zmieniałem. Od tamtego czasu. Nie korzystałem z żadnego pro ani expert raw
0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@Jarek5 Myślę, że tak jak mówią przedmówcy - wiele zależy od warunków, w których wykonywano zdjęcie. Jeżeli wszystko, łądznie z formatem to wartości domyślne to wiele nie poradzimy. Spróbuj porobić zdjecia księżyca o różnej porze i sprawdź rezultaty.