Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

S22 U nie czyta dysków nvme m2 w obudowie usb C

(Temat utworzony: 03-03-2023 09:56 AM)
866 Wyświetlenia
Paramedic88
Troubleshooter
Opcje
Witam serdecznie Mam dwie obudowy jedną oriko drugą Silver Monkey do budów mam włożone dyski SSD m2 mvs normalnie m2 mvs normalnie widoczne w systemie Windows chodzą normalną prędkością natomiast podłączając do s22 Ultra albo się nic nie dzieje na jednej obudowie albo na drugiej jest normalnie widoczne ale podczas kopiowania wyskakuje po 13% błąd i pisze że dysk się zablokował i jest tylko do odczytu. Tylko proszę nie mówcie mi że znowu do backupu muszę mieć oryginalny dysk Samsunga bo się chyba załamie przecież złącze miało być USB C OTG czyli czytać wszystkie dyski.
0 Like
11 Odpowiedzi
waldass
First Poster
Opcje
Aktualizowałeś firmware w tych obudowach? Poszukaj info rtl9210
0 Like
Dezyderiusz
Journeyman
Opcje
Mam podobny problem z moją obudową IcyBox. Problem rozwiązało użycie stacji dokującej z zewn. źródłem zasilania. Być może na niektóre obudowy/dyski napięcie z telefonu jest za małe?
Paramedic88
Troubleshooter
Opcje
Nie nie aktualizowałem nie wiedziałem że nawet w obudowie się da aktualizować Czyli co Masakra jakaś bo nie idzie w takim razie zrobić backupu Z s22 Ultra na dysku nvme a nie będę kupował do tego specjalnie dysku zewnętrznego SSD od Samsunga bez cholernie drogi tu jeden tera mam za 250 zł nowe WD w środku obudowy Ice Box hajsi Box ma układ asmedio
0 Like
Paramedic88
Troubleshooter
Opcje
Mistrzu zaktualizowałem faktycznie Real TK z jakiejś ruskiej strony z najnowszym firmowym z tego roku i faktycznie wszystko zaczęło działać Bardzo ci dziękuję masz jeszcze jakiś pomysł na obudowę Ice boxa zaraz Media Myślisz że tam się też da zaktualizować
0 Like
waldass
First Poster
Opcje
Icy boxa też powinno się dać. Widziałem na forum.anandtech.com że aktualizują ICY box. Układ scalony ASM2362. Popatrz jeszcze na stronie X-kom tam też udostępniali jakieś update ale nie jestem pewien czy do tego
0 Like
Paramedic88
Troubleshooter
Opcje
Moja obudowa to IB-1916M-C32
0 Like
Paramedic88
Troubleshooter
Opcje
Kurczę ale to przecież bardzo dziwne jest bo dysk SSD ciągnie bardzo mało prądu przecież taki telefon to powinien bez problemu obsługiwać dyski jedna TB 2,5 cala mechaniczne nie znowu jest jakieś ograniczenie Samsunga po prostu żeby być w ich ekosystemie Podejrzewam że jak się kupi ich SSD Samsunga to będzie kompatybilny. No więc tak nowe zaobserwowania są takie że wszystkie obudowy działają ale musiałem włożyć do środka dysk SSD który prawdopodobnie nie wiem jest kompatybilny prędzej z Samsungiem czyli WD Blue 570 wszystkie obudowy działają czytają i nie przerywają bez problemu Nawet bez aktualizacji bo naszego filmweru nie znalazłem do chipsetu microna oraz AS media
0 Like
waldass
First Poster
Opcje
0 Like
Paramedic88
Troubleshooter
Opcje
Ja mam asmedia 2364 teraz dopiero mi sie udlao zaaktualizowac. Tez z ruskiej strony maja caly zbiór firmware. Teraz chodzi wszystko elegancko. Jednka jest jeszcze jeden temat. Troche poczytalem po forach i obudowy wewnetrzne razem ze swoimi chipsetami maja tak zwane kompatybilne dyski nvme . Czyli np. Co ciekawe silvermonkej ma jms583 mikrona i on jest najlepije kompatybilny ze wd sn550 blue dyskiem nvme. Co ciekawe obudowa odczyta każdy dysk nvme ale tylko po Windowsem. Jednka np jesli chodzi o androida to juz njlepiej żeby byl ten sn550 i chipset wtedy wszystko bangla. Wiec wydaje mi sie ze nie tyle jest to sprawa firmware obudowy co wlasnie tej kompatybilnosci. Potwierdzam ze samsung dziala z obudowami icy box z chipsetem asmedia 2364, orico rtl9210 , silver monkey jms583 plus tu uwaga dysk 1tb sn550 lub nowszy obecnie w sprzedaży sn570 blue. Jest to ważne gdyż np z dyskiem nvme od goodram iridium 256nvme już przerywa i sie rozlacza podczas kopiowania plikow. Wiec jak by ktos szukał tanich duetow to te co podałem działają. Skopiowalem backup 320Gb na obudowe z fona i wszystko szybko i stabilnie. Szkoda tylko ze w s22u jest tylko usb 3.1 gen 1 a nie gen 2 2x2 wtedy by bylo 20Gb/s na icy box. A tak to bangla na 10Gb/s przez gardło wąskie portu. Dziękuję za wszelką pomoc. Jak cos moge podesłać na priw linki do aktualizacji dyskow gdyby to bylo problem z jakas obudowa u kogas. Jednka kazdy robi to na swoja odpowiedzialność.
0 Like