Chciałbym opisać moje problemy z użytkowaniem s22 ultra wersji 12/256 i na koniec może przeczytac Wasze sugestie jak najprościej doprowadzić do uzyskania realnej pomocy.
1. Najbardziej dokuczliwym problemem na ten moment jest łączność przez bluetooth. Poprzedni smartfon nie miał żadnych problemów, mimo że był to średniak konkurencji. S22 ultra rozlacza się z moim zegarkiem bardzo często gdy wyjdę do innego pokoju (na 45 m naprawdę to nie są duże odległości) - z poprzednim telefonem nigdy w domu się nie rozłączał. Podobnie połączenie w aucie (Mazda) - telefon zrywa połączenie. Słuchawki bezprzewodowe to samo - przestają odtwarzać dźwięk. I uwaga: czyscilem pamięć aplikacji bluetooth, zresetowalem ustawienia sieciowe (tak, przez to musiałem na nowo konfigurować watch4, bo kazalo mi go zresetować żeby połączyć się z "nowym" telefonem. Nie ma już zatem nic co mogę zrobić samemu. Najbardziej irytuje że nawet z urządzeniem tej samej marki (watch4) o połączenie jest niestabilne...
2. Bateria: bateria jest słaba, co znaczy, że przy takim samym użytkowaniu jak mojego poprzedniego smartfona - ledwo starcza mi na jeden dzień. Co gorsza bardzo rozładowuje się przy wyłączonym ekranie. Musiałem poustawiać wiele aplikacji w stan głębokiego snu, ale znów - musiałem poświęcić na to czas, czego nie potrzebowałem robić w tel konkurencji za mniej niż połowę ceny. Nie mam włączonej sieci 5G, mam średnia rozdzielczość (FHD), automatyczna jasność i odświeżanie 120Hz. Mógłbym to oczywiście powylaczac ale chyba nie po to wydałem ponad 6k na telefon. Znów - mój poprzedni smartfon - średniak z 2020 r. z takim samym odświeżaniem ekranu, taka sama rozdzielczością starczał mi na prawie 2 całe dni.
3. Zdjęcia - wrzucałem już w jednym z wątków - w porównaniu do tego średniaka zdjęcia wychodzą co najwyżej porównywalnie! To jest masakra moim zdaniem. O tamtym telefonie nawet nikt nie pomyślałby, żeby wspominac o nim w dyskusji o najlepszych aparatach. A tu przez porównanie widzę że zdjęcia wychodzą raz lepiej tu raz tu. W Samsungu co gorsza są zdecydowanie bardziej zaszumione i mają zdecydowanie większy shutter lag.
Podsumowując: Niestety jakość zdjęc i żywotność baterii to kwestie na tyle subiektywne, że nie mam pewnie szans na pozytywne rozpatrzenie reklamacji. Pytanie czy uważacie że problem z bluetoothem jest? Nie chcę pozbywać się telefonu na kilka tygodni z ryzykiem że nic nie wskóram. Mój poprzedni tel trafił do nowego właściciela i nie mam już nawet urządzenia które mógłbym używać w międzyczasie, więc reklamacja będzie dla mnie uciążliwa. Bardzo żałuję, że kupiłem ten telefon i widzę teraz jak bardzo marketing może oszukać konsumenta. Cały hype nakręcany przez youtuberów, rankingi, recenzje. To wszystko nie ma znaczenia gdy nagle przez porównanie do średniaka słabej konkurencji okazuje się że płacisz niewiadomo za co... Bo na pewno nie za jakość.