Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Galaxy s22 - pierwszy tydzień, pierwsze problemy. Wypalanie się ekranu?

(Temat utworzony: 07-03-2022 11:50 PM)
3623 Wyświetlenia
smigi142
Explorer
Opcje
Hej!
Dokładnie tydzień temu odebrałem zamówionego u operatora Galaxy S22. Piękny, czarny mat, kompaktowe wymiary, niesamowity wyświetlacz i wydajność. W zasadzie niczego mi nie brakuje i bardzo się cieszę z nowego nabytku. Godny następca mojego wysłużonego S8. 

Jednak w beczce miodu znalazła się łyżka dziegciu i to wyjątkowo parszywego.

Od jakiś 3 dni korzystam z AoD, podobnie jak w poprzednikach ma on funkcje przeciwdziałające wypalaniu się pikseli - elementy AoD "wędrują" po ekranie co jakiś czas. Okazuje się jednak, że niewiele to daje, dziś uruchamiając aplikację z szarym interfejsem zobaczyłem okropna, czarna poświatę w miejscu zegara i "odcisku palca". Co prawda po kilkunastu minutach trochę zanika (a przynajmniej takie mam wrażenie), ale mocno mnie to niepokoi.

We wspomnianym S8 nie mam żadnych śladów na ekranie po 5 latach użytkowania, a tutaj coś zaczyna się pojawiać po kilku dniach... 
Czy należy się bać? Czy to oznacza, że ekran nie wytrzymuje włączonego AoD?
I przede wszystkim, czy jeśli "ślady" nie znikną całkiem to czy jest to podstawa do reklamacji? 
0 Like
37 Odpowiedzi
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@smigi142 Witam. Nie obstawiałbym że to jest jakieś wypalenie ekranu przez AOD. Rozjaśnij ekran na maxa i zobacz wtedy czy to występuje.
smigi142
Explorer
Opcje
Dzięki za odpowiedź!
Sprawdzałem to, na rozjaśnionym ekranie dużo mniej, ale nadal jest to widoczne.
Jest to ewidentnie ślad po AoD, widać wyraźnie nakładające się na siebie cyfry, w tym miejscu gdzie najczęściej pojawia się zegar.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Trochę to dziwne przy tak krótkim czasie użytkowania telefonu. Jesteś w stanie zrobić jakiś zrzut ekranu?
LUKE123
Helping Hand
Opcje
Czy mógłbyś zrobić zdjęcie innym telefonem i przesłać je tutaj? Myślę że łatwiej byłoby określić przyczynę problemu 😀

Wydaje mi się że na zrzucie ekranu nic niepokojącego nie będzie widać
popek9
Pioneer
Opcje
Zrób zdjęcie ekranu przed lustrem. Zobaczymy jak to wygląda. Ja odkąd mam zegarek Huawei przestałem używać AoD w S21+.
0 Like
smigi142
Explorer
Opcje
Screen nic nie da, bo to jest problem fizyczny wyświetlacza, a nie wyświetlanego obrazu.
Problem (póki co) jest widoczny tylko przy niskiej jasności i w kompletnej ciemności, ale udało mi się zrobić zdjęcie.
Nie chciałbym jednak żeby to się pogłębiło, czy w takim przypadku mogę zwrócić telefon na gwarancje/rękojmię?

IMG-20220308-WA0010_22476_1646751925.jpg
0 Like
smigi142
Explorer
Opcje
Mam wrażenie że poświaty zanikają z czasem. Czy to możliwe, czy to już moja schiza bo za długo na to patrzę?

Piki co wyłączyłem AoD i będę obserwował..
0 Like
michalk76
Navigator
Opcje
Logiczne, że tak być nie powinno. Ja w swoim s21 ustawiłem AoD tylko od rana do wieczora. W nocy mam wyłączone. Może tym sposobem trochę przedłużę życie ekranu
0 Like
smigi142
Explorer
Opcje
Też miałem tak ustawione, 7-23...

Dla porównania w S8 przez 5 lat używania AoD, zero śladów. Tak samo przez kilka lat w Note 9 mojej dziewczyny i teraz od pół roku S20 FE, czysty ekran.
0 Like