Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z połączeniami i SMS

(Temat utworzony: 26-04-2022 11:52 PM)
6346 Wyświetlenia
GloriaWiktoria
Apprentice
Opcje

Witam,

Kupiłam nowego Samsunga s22 Ultra, przełożyłam kartę sim. Ja mogę dzwonić ale nikt nie może się dodzwonić do mnie, pojawia się informacja że jestem niedostępna albo mam wyłączony telefon. Nie mogę wysłać SMSów, mam błąd że nie można ich wysłać w sieci a2mobile (działa na Plusie) .  Jeśli ktoś wyśle do mnie SMS to przychodzi po paru godzinach albo wcale.

Nie mogę również zweryfikować i zarejstrować telefonu bo kod weryfikacyjny nie przychodzi....

Proszę pomóżcie :smiling-face:

35 Odpowiedzi
TomaszH_
Pioneer
Opcje
U mnie były podobne problemy na Galaxy S10 po aktualizacji do Androida 12. Karta sim wRodzinie (też działa na plusie). Nikt się nie mógł do mnie dodzwonić. Wgrałem Androida 11 i problem ustąpił. W Galaxy S22 nie da się niestety tego zrobić bo jest tylko Android 12 na ten model.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@GloriaWiktoria Witam. Na początku proponuję zrobić duplikat karty ponieważ starszego typu karta sim ma nieraz problem w nowych telefonach. Ta sieć jest wirtualna, więc pewnie tylko przez infolinię.(chyba że jeszcze w Plusie) Po drugie można sprawdzić w ustawieniach sieci czy jest włączony Roaming danych? Czy było sprawdzane na innych kartach od innego operatora?Screenshot_20220427-062924_Call settings_2623_1651033764.jpg
GloriaWiktoria
Apprentice
Opcje

Zauważyłam coś dziwnego: domyślnie w ustawieniach-> sieci komórkowe-> Tryb pracy sieci:  mam włączone:

5G/LTE/3G/2G(automatyczne połączenie) i wtedy nikt nie może się dodzwonić,Screenshot_20220427-073959_Call settings.jpg

tak samo jest przy opcji: LTE/3G/2G(automatyczne połączenie).   Jeśli przełączę na 3G/2G:

Screenshot_20220427-073913_Call settings (1).jpg

wtedy jest ok i wszystko działa. 

Nie wiem jak jest z zasięgiem 5G w okolicy ale LTE działało bez zarzutu, mój stary telefon normalnie odbierał z tą kartą sim.  Dodatkowo dlaczego musze przełączyć się ręcznie na opcje 2G/3G czy opcja domyślna:  5G/LTE/3G/2G(automatyczne połączenie) nie sugeruje że najlepsza sieć sama powinna być wybrana? I dziwne jest jeszcze to że nawet przy domyślnej opcji jestem wstanie dzwonić tylko do mnie nie przychodzą połączenia i nie działa wysyłanie/odbiór smsów. 😞 

Roaming danych mam włączony jak na screenach. 

Help :smiling-face:

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Zgodnie ze wskazówką podaną przez @_Technik_ warto w pierwszej kolejności wymienić kartę SIM na nową żeby wykluczyć błąd po stronie samej karty.

_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Karta może być jeszcze starego typu i będzie miała problemy z logowaniem się do LTE
sandralena
Student
Opcje
Cześć, czy ktoś może mi podpowiedzieć z czym może być problem, jeśli telefon nie informuje mnie o polaczeniu przychodzącym, przysyła po chwili sms o nieodebranym połączeniu a rozmówca ma komunikat o czasowej niedostępności? Nie jest to permanentne - raz dzwoni, raz nie
0 Like
Cert
Navigator
Opcje
Włącz VoLTE i sprawdź. Analogicznie wyłącz aby porównać.
Aby znaleźć funkcję wystarczy w manu ustawienia wpisać VoLTE
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@sandralena  Cześć

Czy podczas próby dzwonienia zasięg jest dobry? Czy z połączeniami wychodzącymi również jest problem?

Proszę spróbować ponownie uruchomić telefon, możliwe że to chwilowy problem.

0 Like
sandralena
Student
Opcje
Zasieg jest dobry, z wychodzącymi wszystko ok, telefon wielokrotnie resetowany i problem wraca, niezależnie też kd włączenia volte
0 Like