Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zablokowanie IMEI, brak możliwości wykonania połączenia

(Temat utworzony: 10-08-2021 10:17 PM)
3637 Wyświetlenia
Kacperu
Apprentice
Opcje

Witam,

Kupiłem 2 dni temu smartphone Galaxy S20 Ultra na jednym z portali ogłoszeniowych. Dziś mój telefon został chyba "zablokowany", ponieważ nie czyta żadnej karty SIM ( nie ma zasięgu ani nie można nigdzie zadzwonić ) oraz numer IMEI zmienił się na same 0. Dodam, że od początku nie mogłem zrobić aktualizacji oprogramowania bo wyskakiwał komunikat " Łączenie z serwerem " a zaraz po nim " Błąd rejestracji ". Od początku był też problem np. przy próbie skonfigurowania Samsung Pass wyskoczył komunikat: " Urządzenie zostało zrootowane. Ze względów bezpieczeństwa nie można używać Samsung Pass na urządzeniach zrotowanych"

Bardzo proszę o pomoc.

0 Like
12 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Kacperu  Witam 

Z opisu wynika że ktoś poważnie grzebał w oprogramowaniu urządzenia. 

Można w tej sytuacji ewentualnie podejść do serwisu czy da się coś w tej sytuacji zrobić. 

Czy możesz pokazać zrzut ekranu z zakładki w ustawieniach "informacje o oprogramowaniu "?

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Jeżeli masz możliwość to zwróć telefon. Jeżeli została nabita flaga Knox to konieczna będzie wymiana płyty głównej a to wiąże się z wysokimi kosztami.

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Dokładnie o ile jest taka możliwość.  Jak to prywatna osoba to może być problem ze zwrotem.

Kacperu
Apprentice
Opcje
Właśnie niestety jest to prywatna osoba i zaprzecza ze coś grzebała w oprogramowaniu. A na telefonie jest zainstalowany program MagiskScreenshot_20210811-055554_Settings.jpgScreenshot_20210811-055604_Settings.jpg
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

W mojej ocenie kupiłeś uszkodzony telefon. Niestety nie będziemy w stanie udzielić pomocy w rozwiązaniu ewentualnego sporu ze sprzedającym.

Możesz spróbować wykonać hard reset bez przywracania kopii zapasowej. Daj znać jak po tym zabiegu zachowuje się telefon.

Instrukcja - hard reset
https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn...

DonGrigori
Pathfinder
Opcje
Telefon mógłbyć kupiony na raty lub w abonamencie, a poprzedni właściciel "zapomniał" uregulować należność w takim wypadku telefon też zostaje zablokowany.
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Też tak pomyślałem, ale na powyższym zrzucie ekranowym widać wariant telefonu WWA więc najprawdopodobniej telefon nie pochodzi z Polski. Co ciekawe nie udało mi się zidentyfikować tego wariantu co również jest podejrzane.

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Rzeczywiście takiego wariantu jeszcze nie spotkaliśmy 🤔

wielbicielka98
Voyager
Opcje
Wpisz numer imiei urządzenia na stronach operatorów. Może tak być że został wzięty na raty w abonamencie, ktoś przestał płacić i masz zablokowany telefon. Plus, Orange i T-Mobile wiem, że tak robi.