Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung S20 FE 5G aparat przejaskrawia kolory

(Temat utworzony: 15-06-2023 12:56 PM)
281 Wyświetlenia
cristina_loca
Apprentice
Opcje

Witam. W kwietniu kupiłam nowy Samsung Galaxy S20 FE 5g i od początku wydaje mi się, że główny aparat koszmarnie nienaturalnie przejaskrawia kolory. Gdy tylko dostanie trochę naturalnego światła szaleje. Jakby czułość ISO była zbyt wrażliwa. Do samej jakości zdjęć nie mam zastrzeżeń, są ostre, nocne są super, w sztucznym oświetleniu także ładnie wydobywa światło. HDR wyłączony, optymalizacja scenerii także. Nie da się zrobić zdjęcia jasnego błękitnego nieba, bo zawsze jest jaskrawo niebieskie, wszystkie drzewa w tym samym seledynowym kolorze. Każde zdjęcie niezależnie od aury wygląda tak samo. Gdy pokombinuję z ustawieniami PRO dopiero można zrobić sensowne zdjęcie. W aparacie przednim nie ma tego problemu, ani na zoomie.

Wrzucam zdjęcia dla przykładu zrobione na zwykłych ustawieniach i pro (oddające rzeczywistość).

Dodaję też nagranie. Zaczyna się kamerą 3x i w trakcie przełączam na główny, widać wtedy paskudną zmianę kolorów.

Czy to jest normalne w tym modelu??

oryginałoryginałpropro

IzaM95
First Poster
Opcje
Witam, mam problem z robieniem zdjęć tylnym aparatem w Galaxy S20 FE. Otóż jak robię zdjęcia aparatem bez przybliżenia (1x) to w niektórych warunkach oświetleniowych (przy świetle słonecznym) robi się dziwny refleks na zdjęciach. Dodam, że problem znika podczas zastosowania aparatu szerokokątnego. Na aparacie nie mam zastosowanej folii ani szkła. Czy ktoś również napotkał ten problem?
Załączam przykładowe zdjęcia z omawianym problemem. 
Z góry dziękuję za odpowiedź. 

image

image

image
To samo ujęcie przy zastosowaniu obiektu szerokokątnego

image

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@IzaM95  Witam

Ten refleks widoczny na ostatnim zdjęciu to normalne zjawisko gdy robimy zdjęcia pod światło

Natomiast pytanie czy ten efekt jest na każdym zrobionym zdjęciu?

IzaM95
First Poster
Opcje
Nie, na szczęście refleks nie występuje na każdym zdjęciu. Ale w takim razie czemu efekt znika przy użyciu obiektywu szerokokątnego?
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@IzaM95  ponieważ jest inna budowa obiektywu i inaczej światło wpada do niego.

Proszę poruszyć aparatem a zobaczy Pani że ten refleks zacznie się przemieszczać odpowiednio do ruchu telefonu.

IzaM95
First Poster
Opcje
Czyli nie pozostaje nic innego tylko się do tego przyzwyczaić.
Dziękuję bardzo za pomoc!
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@IzaM95  NIe nie, u mnie powiadomienia przychodzą na zegarek normalnie także tak nie może być. Prosze spróbować powyższe czynności, spróbujemy rozwiązać problem.

jancza100
First Poster
Opcje
Mam to samo...w górach zimą główny aparat podbija wszystko na niebiesko DRAMAT
szeroki kąt działa w miarę a zoom 3x jest perfect
Nie wiem o co chodzi ale to koszmarna wada.
0 Like
matiii38
First Poster
Opcje
Mam to samo przesiadłem się z Iphona i już tęsknię za naturalnością zdjęć
M
Żona ma nowy s22 i też ten sam problem przejaskrawionych zdjęć, za to gdy się przestawi wyświetlacz w tryb naturalny jest na odwrót często zbyt blado
Nie wspominając o zbytnim rozjaśnianiu cieni heh
Stare tel może nie były tak ostre, ale zdjecia wypadały lepiej
Te nowe aparaty za mocno przebarwiają rzeczywistosc
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@matiii38, Możesz skorzystać z aplikacji Camera Assistant i przestawić w niej poniższe opcje.

Wyłączyć HDR

Screenshot_20230615_124837_Camera Assistant.jpg

W opcjach szybkości rejestrowania nadać priorytet prędkości

Screenshot_20230615_124857_Camera Assistant.jpg

Powinno to znaczenie ograniczyć processing zdjęć po ich wykonaniu.

Aplikacja Camera Assistant w Samsung Galaxy S23 Ultra
https://eu.community.samsung.com/t5/newsroom/aplikacja-camera-assistant-w-samsung-galaxy-s23-ultra/b...

TrainSpotter00
Explorer
Opcje

Rynek azjatycki niestety bawi się ludźmi.  Porównuje FHD z S3 z 2012 do S20Fe. Poza różnicą w grafice s3 również nagrywa dźwięk bez ANC. Więc jeżeli pozbyć się wiatru i promieni słońca UV to poprzez dobre ustawienie wychodzi video dużo lepsze niż najnowsza elektronika które jest wprawdzie niestety badziewna. Jedyne co się zmienia to Funkcjonalności oraz AI. S20Fe nagrywa dobrze jedynie wieczorem i nocą a reszta to jakiś żart nazywaniem tego flagowcem wśród smartfonów.  S3 była by Bogiem gdyby nie fakt że ma słaby żyroskop i obraz mocno drży. Stablizacja tylko rozmywa video. Najnowsze telefony może i poprawiły żyroskop ale rozwaliły filtracje dźwięku i apratu. Co lepsza te same wady pojawiają się w lustrzankach kamerach i apartach. Za dobrą jakość teraz trzeba zapłacić chyba z 30000 albo kamery go pro. Koniec końców zapytuję jak wyłączyć te paskudną mgłę w s20fe bez zabawy w roota ?Zrzut ekranu 2023-06-16 224330.jpgZrzut_ekranu_2023-03-28_050840.jpg

0 Like