Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nie działa szybkie ładowanie bezprzewodowe

(Temat utworzony: 05-01-2021 08:48 PM)
5775 Wyświetlenia
Peerki
First Poster
Opcje

Witam. Od dłuższego czasu w moim telefonie Galaxy S20 nie działa poprawnie szybkie ładowanie bezprzewodowe. Opcja w ustawieniach jest włączona. Po położeniu telefonu na ładowarce indukcyjnej lub uchwycie indukcyjnym jest komunikat o szybkim ładowaniu bezprzewodowym i po kilku sekundach przechodzi w zwykle ładowanie bezprzewodowe. Testowane na kilku ładowarkach i kilku kablach. Wcześniej działało beż problemu. Czytałem na wsparciu zagranicznym że problem jest masowo zgłaszany przez użytkowników Galaxy s20, s20+, s20 fe. Ponoć po którejś aktualizacji softu tak się dzieje. 

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Members_mESGj0f  Powinien reagować na ładowarkę bezprzewodową, trzeba sprawdzić na kliku różnych jak nigdzie nie będzie działać to oznaczać będzie usterke sprzętową

ralffi
Explorer
Opcje

Witam!

W moim Samsungu S20 FE 5G przestało działać szybkie ładowanie bezprzewodowe, prawdopodobnie po kwietniowej aktualizacji systemu. Od zakupu korzystam z ładowarki indukcyjnej Green Cell AirJuice 15W i wcześniej wszystko działało bez problemu. W ustawieniach mam włączoną opcję „Szybkie ładowanie bezprzewodowe”. Obecnie działa tylko wolne/podstawowe ładowanie bezprzewodowe, więc naładowanie telefonu trwa wieki.

Nie pomógł zarówno restart urządzenia, Repair apps jak i Wipe Cache Partition.

Wersja One UI: 5.1; poprawki zabezpieczeń: 1 maja 2023

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Co mogę zrobić w takiej sytuacji?

0 Like
AdamZF
Voyager
Opcje
Cześć! Upewnij się, że sama ładowarka oraz zasilacz do niej podłączony działają prawidłowo. Jeśli tak, a nie masz możliwości sprawdzenia telefonu z inną ładowarką, to proponuję factory reset. Ustawienia->Zarządzanie Ogólne->Resetuj.
0 Like
ralffi
Explorer
Opcje
Hej. Ładowarka i zasilacz działają cały czas tak samo. Próbowałem podłączyć ładowarkę do innej kostki, innym kablem i nadal bez zmian. Jeśli problem tkwi w ładowarce, to czy nie powinna przestać działać w ogóle?
Factory reset brzmi jak 2 dni straconego czasu na ponowne ustawianie wszystkiego w telefonie z małą szansą, że pomoże to rozwiązać problem, więc raczej podziękuję.
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@ralffi, Czy po rozpoczęciu ładowania pojawia się choć przez chwilę napis "Szybkie ładowanie" ?

DOMAR87
Pioneer
Opcje
Musisz zakupić oryginalną ładowarkę Samsunga bo wykrywa nieoryginał i dlatego ładuje wolniej. Podobnie masz u Appla, jak ładujesz nie oryginalną to ładujesz z połową mocy a jak na oryginalnej to na full mocy.
Samsung poszedł też tą drogą i wcale się nie dziwię. Takie czasy, każdy zabezpiecza swoje interesy.
Ja używam oryginalnej ładowarki i normalnie działa szybkie ładowanie bezprzewodowe.
0 Like
ralffi
Explorer
Opcje
Nie, nawet na chwilę.
Przed "awarią" pojawiał się normalnie i cały czas był widoczny.
0 Like
ralffi
Explorer
Opcje
Niestety błąd. Poczytaj o standardzie ładowania bezprzewodowego - jest tylko jeden. Samsung kiedyś miał swój, ale nie jest już chyba stosowany.
Zresztą ładowarka indukcyjna, którą posiadam jest zgodna nawet z tym standardem wymyślonym przez Samsunga.
Co więcej szybkie ładowanie bezprzewodowe działało do niedawna, więc to nie jest przyczyna.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Ładowarki Green Cell często bywały problematyczne, dlatego skupił bym się właśnie na niej. Co do samego zabezpieczenia ładowania na innych ładowarkach niż oryginalnych Samsung nic takiego nie wprowadził
ralffi
Explorer
Opcje

Nie, nawet na chwilę.
Przed "awarią" pojawiał się normalnie i cały czas był widoczny.

0 Like