Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Rysik S-Pen - problem

(Temat utworzony: 23-10-2019 05:22 PM)
2599 Wyświetlenia
Killepitsch
Pioneer
Opcje

Witam wszystkich forumowiczów!

Jestem posiadaczem Note10+ od dwóch tygodni. Zauważyłem pewną przypadłość rysika, której nie było w przypadku Note 9 (a z niego się przesiadłem na 10+). Otóż pojawia się ten problem w dwóch sytuacjach:

1. Jak chcę zrobić notatkę na wyłączonym ekranie, to pomio iż skończyłęm pisać i oderwałem rysik od ekranu, to kreska na ekranie cały czas "podąża" za rysikiem, co powoduje różnego rodzaju dziwne bazgroły.
  2. Jak wyjmuję rysik przy włączonym ekranie i np chcę użyć funkcji inteligentnego wyboru, to jak kończę zaznaczać i odrywam rysik od ekranu, to pole zaznaczenia dalej "podąża" za rysikiem i zaznacza się więcej lub mniej (w zależności  w którą stronę porusze rysik.

W Note 9 jak odrywałem rysik od ekranu, automatycznie kończyło się "połączenie" rysiku z ekranem i nic więcej na ekranie się działo, w Note 10+ jeszcze przez 1-2 sekduny (mimo iż rysik nie dotyka ekranu) rysik ma "połączenie" z ekranem i rysuje na nim, zaznacza etc.

Byłem w serwisie Samsunga na Placu Europejskim w Warszawie, to po przywróceniu telefonu do ustawień fabrycznych i zaleceniach aby wyłączyć funkcję "AirView", serwisanci stwierdzili, że skoro to nie pomogło to nie wiedza co to jest, nie wiedza jak to naprawić i generalnie pewnie to jakiś bug softu i Samsung usunie to aktualizacją. Generalnie serwis Samsunga rozkłada ręce...

Jakieś pomysły? Rady?

--------------------------------------------------------------
I can only please one person a day. Today is not your day. Tomorrow doesn't look good either.
0 Like
33 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Witaj @Killepitsch. Sprawdziłem czy taka przypadłość występuje na moim Note10+. Wykonałem zarówno test na wyłączonym ekranie jak i w trybie inteligentnego wyboru. W obu przypadkach nie wystąpił u mnie opisywany przez Ciebie problem. Rysik w Note10+ działa dokładnie tak samo jak w modelu Note9.

Czy po przywróceniu ustawień fabrycznych była przywracana kopia zapasowa? Zdarza się, że wraz z kopią przywracane są błędy, które mogą wpływać na nieprawidłowe działanie telefonu. Jeżeli jednak rysik został sprawdzony na "czystym" telefonie i problem występuje w dalszym ciągu to obawiam się, że na forum nie będziemy w stanie rozwiązać tego problemu.

Killepitsch
Pioneer
Opcje

Tak to było robione na "czystym" telefonie bez przywracania do ustawień z kopii zapasowej zarónie z Google jak i z Samsung Cloud.

To co sugerujesz, skoro w serwisie Samsunga odsyłają mnie z kwitkiem?

I can only please one person a day. Today is not your day. Tomorrow doesn't look good either.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Killepitsch, czy telefon pochodzi z polskiej dystrybucji? Jaką posiadasz wersję oprogramowania? Z drugiej strony nie przypominam sobie żeby na poprzednich wersjach oprogramowania występował problem z rysikiem, ale warto również sprawdzić ten wątek.

0 Like
Killepitsch
Pioneer
Opcje

@nismo Telefon kupiony w Euro RTV AGD, czyli polska dystrybucja XEO, a wersja softu to N975FXXU1ASJ2, czyli najnowsza.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Killepitsch, rozumiem. Pozostaje jeszcze sprawdzić ochronę ekranu. Jeżeli jednak posiadasz oryginalną folię to niestety nie mam więcej pomysłów. Na Twoim miejscu ponownie zgłosiłbym się do serwisu. Możesz ewentualnie jeszcze podjechać do sklepu Samsung i sprawdzić czy problem występuje na innych modelach Note10. Przy okazji będziesz mógł sprawdzić czy rysik z innego telefonu działa poprawnie z Twoim telefonem.

0 Like
Killepitsch
Pioneer
Opcje

@nismo Mam naklejone szkło hartowane na ekran Whitestone dome glass, oczywiście wczesniej zdjąłem folię fabryczną z ekranu. Na Note 9 tez miałem nałożone szkło i nie miałem problemów. Jeżeli okaże się, że to wina szkła, to przepraszam bardzo, ale w telefonie za prawie 5K PLN nie może mieć miejsca taka sytuacja...

Ale skoro serwis producenta odsyła mnie z kwitkiem, to kto może mi pomóc...?

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Killepitsch, niestety nie wiem czy wina leży po stronie szkła. Jeżeli po jego ściągnięciu problem będzie występował w dalszym ciągu to pozostaje ponowna wizyta w serwisie. Samsung nie ma żadnego wpływu na producentów szkieł i folii ochronnych i nie może odpowiadać za problemy, które powstały po założeniu takich produktów.

0 Like
Killepitsch
Pioneer
Opcje

Ok rozumiem i nie oczekuję, że Samsung będzie odpowiedzialny za producentów szkieł. Zmierzam do tego, że w telefonie za takie pieniądze, takie rzeczy nie mogą mieć miejsca. I dodam tylko, że bez szkła tez to występuje.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Killepitsch, usterki zdarzają się w urządzeniach niezależnie od ceny. Tak jak wspomniałem wcześniej konieczna będzie ponowna wizyta w punkcie serwisowym.

0 Like