Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z wifi 2.4 GHz i aktualizacjami.

(Temat utworzony: 21-05-2020 10:01 PM)
2037 Wyświetlenia
mukaso
First Poster
Opcje

Mój note 10 plus łączy się z wifi 2.4 z maksymalną prędkością 144Mbps. Inne urządzenia łączą się z tą samą siecią z 300Mbps. Router pracuje na szerokim paśmie 40MHz. Jak jest u Was, bo nie wiem czy to problem sprzętowy czy oprogramowania? Telefon jest z TMobile, aktualizacja majowa, sieć 5GHz działa ok.  Druga sprawa to nie działające  aktualizacje automatyczne. W poprzednim Note8, gdy odkładałem go na ładowarkę zaczynały się automatycznie aktualizacje w Sklepie Play. W nowym notku mimo zaznaczenia autoaktualizacji  przez wifi wszystko czeka, aż ręcznie uruchomię. Nie mam też informacji o aktualizacji softu, muszę ręcznie wyszukiwać mimo zaznaczonego "automatycznie pobieraj przez wifi"     

0 Like
17 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@mukaso  Wiesz, od czego zależy, że połączenie z routerem masz, 144 Mbps od ustawionego kanału WIFI nie wszystkie urządzenia radzą sobie z tym. Jaki masz router marka model ? Jeżeli w aplikacji masz ustawione automatyczne aktualizacje i problem się pojawia, to wyczyść dane i pamięć sklepu.

mukaso
First Poster
Opcje

Przepraszam, ale nie przywitałem się przy pierwszym poście. Witam wszystkich na forum jako nowy użytkownik.

Oczywiście próbowałem na wszystkich kanałach, router to TP Link Archer C7, w tej chwili pracuje na kanałach 3+7. Zmiana kanałów nic nie daje.  Wygląda, że telefon łączy się z routerem z szerokością kanału 20MHz, czyli korzysta tylko z jednego kanału wifi. W komputerze można to przestawić w ustawieniach sterownika, w telefonie się nie da a przynajmniej nic o tym nie wiem. Stąd była moja prośba z pytaniem jak z wifi 2.4 łączą się Wasze telefony. Wtedy ustalę czy to problem softu, czy uszkodzony telefon. 

Jeśli chodzi o aktualizacje, już czyściłem dane i pamięć sklepu, managera pobierania i pamięć podręczną telefonu, bez zmian. Co ciekawe autoaktualizacje z galaxy store działają. O ile te ze sklepu play to niewielki problem, bo raz na jakiś czas mogę to zrobić ręcznie, to wkurza mnie najbardziej brak informacji o czekającej aktualizacji softu.

Pozdrawiam.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@mukaso Od zawsze były problemy z routerami TP Link, że na niektórych urządzeniach nie było można uzyskać lepszego połączenia.

Jeśli chodzi, o Google Play jak masz ustawione powiadomienia na Cichy ?

Screenshot_20200522-092753_Settings.jpgScreenshot_20200522-092758_Settings.jpgScreenshot_20200522-092810_Settings.jpgScreenshot_20200522-092819_Settings.jpg

mukaso
First Poster
Opcje

A jak u Ciebie łączy się telefon z wifi 2.4? Trzeba kliknąć ikonkę zębatki obok nazwy sieci wifi i pokaże wtedy m in. prędkość zestawienia połączenia z routerem. Na moim note8, którego sprzedałem i zaczynam tego żałować, nie miałem żadnych problemów. Jeśli tablet, laptop, telewizor łączy się prawidłowo nie jest to wina routera.

Jeśli chodzi o sklep play to nie chodzi o powiadomienia. Wszystkie aktualizacje zbierają się w oczekujących i gdy wcisnę ręcznie "aktualizuj wszystkie" rozpoczyna się aktualizacja i powiadomienia się też prawidłowo wtedy wyświetlają. Jak już pisałem wcześniej w note8 ten proces rozpoczynał się automatycznie nawet nie wtedy, gdy wchodziłem w zasięg wifi, ale kiedy ładowałem telefon.

Natomiast brak powiadomień dotyczy nowego oprogramowania telefonu. W starym notku dostawałem powiadomienie, że jest dostępna aktualizacja softu i po kliknięciu mogłem wybrać czy chcę aktualizować teraz, czy odłożyć na później.  Teraz tydzień była dostępna nowa aktualizacja softu i pokazała się dopiero po ręcznym uruchomieniu aktualizacji oprogramowania w ustawieniach.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@mirudo24  @kamil40013  @PrzemekM  pomożecie ?

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@mukaso  Rozumiem że chodzi o aktualizacje aplikacji ze sklepu Play.

Nie odrazu po pojawieniu się dostępności aktualizacji aplikacji zaczną się  aktualizować.  

Najczęściej automatycznie następuje to po podłączeniu do Wi Fi. 

Ja aktualizuje ręcznie ale widzę że powiadomienie o możliwej aktualizacji może się na pasku powiadomień pojawić nawet po tygodniu. 

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@mukaso, Na moim Note 10 pokazywana prędkość dla sieci 2.4 GHz to 144 Mbps, a dla 5 GHz to 780 Mbps. Router to Connect Box z UPC.

Screenshot_20200522-155032_Settings.jpgScreenshot_20200522-155048_Settings.jpg

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@kamil40013  U mnie tak samo 2, 4 GHz Screenshot_20200522-160757_Settings.jpg

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Czyli wychodzi, że mam standard  802.11n do 150.

0 Like