22-05-2020 09:41 PM
Witam chciałbym podłaczyć swojego Samsung Galxy Note 9 do komputera i widzę mam opcję MIDI kojarzy mi sie to właśnie z tym co chciałbym mieć. Nie chcę przesyłac plików, nie chcę przesyłać samych zdjęć i innych rzeczy ale chciałbym aby komputer wykrył mi zewnętrzną kartę dźwiękową na usb. Czy da się to jakoś zrobić przez właśnie tą opcję MIDI? Czy potrzebna jest jakaś aplikacja może? Generalnie to co widziałem na internecie polega na przesyle dźwięku przez jakieś programy łączące sie przez sieć wifi jak serwery. Wolałbym zamienić smartfona w dobrej klasy zewnętrzną kartę muzyczną na usb gdzie dalej poprowadzę dźwięk przez jack-a 3,5 do wzmacniacza. Jakieś pomysły jak to zrobić?
22-05-2020 11:48 PM
@Adamjestem niestety, źle Ci się skojarzyło. 😞
Działanie androidowego MIDI polega na odczytywaniu sekwencji wciskanych klawiszy na instrumencie typu elektroniczny fortepian, pianino lub keyboard, wyposażonych w takie wyjście na swoim porcie USB. Do tego trzeba mieć zainstalowaną odpowiednią aplikację w telefonie.
Grasz utwór na takim instrumencie muzycznym, a aplikacja w telefonie rejestruje wciśnięte klawisze.
Pomysł programistów był niezły, ale już samo rozpoznawanie się urządzeń, takie świetne nie jest. Najczęściej nie potrafią się dogadać. 😞
Mam nadzieję, że udało mi się wytłumaczyć o co w tym wszystkim chodzi.