Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Połączenia i powiadomienia na zablokowanym ekranie

(Temat utworzony: 10-05-2020 06:44 PM)
5696 Wyświetlenia
Havanana
Explorer
Opcje

Cześć, mam dwa problemy, które od jakiegoś czasu bardzo mi przeszkadzają, więc może ktoś z Was będzie miał na nie radę.

1. Kiedy ekran jest zablokowany, nie mogę odebrać połączenia whatsapp /skype. Widzę, że dzwoni, ale dopiero po odblokowaniu mogę kliknąć "akceptuj". Da się to jakoś zmienić? Przy normalnych połączeniach nie ma tego problemu.

2. Na zablokowanym ekranie widzę, że mam powiadomienie o np. wiadomości, ale żeby ją szybko przeczytać (na wciąż zablokowanym ekranie) muszę dwa razy "stuknąć" w ekran i dopiero później kliknąć na wiadomość. Czy można to ułatwić?

13 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@mirudo24  @PrzemekM  @kamil40013  Pomożecie ?

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Havanana, poniżej moje odpowiedzi.

1. Czy problem występował od nowości czy pojawił się dopiero po czasie? Spróbuj wykonać wipe cache partition. Jeżeli to nie pomoże to skorzystaj ze wskazówek opisanych w tym wątku.

2. Zamiast dwukrotnie kliknąć ekran możesz alternatywnie nacisnąć przycisk zasilania. Zaczekaj również na podpowiedzi innych forumiczów. Może istnieje jakiś sposób na przyspieszenie odczytywania wiadomości.

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Havanana  1. Co do tych dwóch aplikacji to nie wiem jak to wygląda ponieważ z nich nie korzystam. 

2. Co do drugiego problemu podpisuje się  pod tym co napisał kolega @mirudo24 , poza tym nie widzę innych opcji.  Aby odczytać powiadomienia musimy odblokować ekran. Na zablokowanym widzimy tylko podgląd wiadomości. 

Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Havanana nie używam Skype, ale w przypadku WhatsApp'a wystarczy, że przesunę ikonę z zieloną słuchawkę w górę i połączenie jest odbierane. Nie muszę odblokowywać ekranu. 

telefon S20 U, android 10, nakładka OneUI 2.1, soft 2ATDD

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Havanana
Explorer
Opcje
@nismo, problem pojawił się po jakimś czasie (nie wiem czy nie po ostatniej aktualizacji telefonu). Wykonałam kroki, które zasugerowałeś, ale niestety wciąż muszę odblokowywać telefon, żeby odebrać połączenie whatsapp 😞
0 Like
Havanana
Explorer
Opcje
@Szewcu72 u mnie to niestety tak nie działa. Widzę, że ktoś dzwoni (jest mała ikonka, tak jakbym dostała wiadomość, tyle że ze słuchawką) i słyszę dźwięk, ale dopiero po odblokowaniu mogę odebrać klikając "akceptuj" na górze ekranu.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Havanana, sprawdziłem na Note10+ i opisywany problem nie występuje w aplikacji WhatsApp. Przyznam, że nie mam więcej pomysłów. Czy masz ustawioną blokadę ekranu w postaci kodu PIN lub biometrii?

0 Like
Havanana
Explorer
Opcje

@nismo, tak, mam blokadę w postaci biometrii. No nic, dzięki, będę szukać dalej :smiling-face:

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Havanana  Zainstalowałem u siebie na Note 10+ i można odebrać połączenie na zablokowanym ekranie:20200512_143433.jpg