Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Note20Ultra5G - kodeki bluetooth, jak włączyć Aptx lub LDAC?

(Temat utworzony: 06-02-2022 05:53 PM)
13121 Wyświetlenia
el-maniaque
Explorer
Opcje

Szanowni 

elmaniaque_0-1644166363153.png

Pozwoliłem sobie podpiąć mój problem pod ten temat bo szału dostaję już.
Mam Samsunga NOte20 Ultra 5G, Android 12
Kupiłem niedawno słuchawki Sony WF1000X M4
Nie mogę wybrać nigdzie kodeka LDAC. W ustawieniach programisty udało mi się zmienić na AAC. Reszta jest wyszarzona. Dźwięk HD mam włączony. W ustawieniach bluetooth, jak już wejdę w urządzenie WF100XM4, mam tylko opcje do zaznaczenia: Połączenie, dźwięk, znajdź moje urządzenie oraz włącz aplikacje Headphones od Sony. Nie widzę tam opcji LDAC. W aplikacji Headphones Connect chciałem zmienić priorytet jakości na dźwięk zamiast na stabilność, ale jak chcę ją zaznaczyć, to wyskakuje komunikat z oknem o połączeniu słuchawek z telefonem i nic nie mogę zrobić, cały czas zaznaczona jest opcja priorytetu stabilnego połączenia.

W ustawieniach bluetooth trzy kropki zaawansowane też nie ma nic o kodekach. Skończyły mi się koncepcje.

Przejdź do rozwiązania
62 Odpowiedzi
relatyw
Helping Hand
Opcje

A jest włączony Multipoint ? XM3 w tym trybie nie ma LDAC. Spróbuj wyłączyć, włącz odtwarzanie  i wtedy sprawdź czy się pojawił LDAC na Headphones.

PS Tak z ciekawości sprawdziłem pierwszą wersję tej serii takie XM1 (wtedy się to nazywało MDR-1000X) i nawet one nie mają dzisiaj problemu z LDAC. Ich się nie da zaktualizować. Dźwięk jest wspaniały (nawet najnowsze dzisiejsze douszne nie mają szans) ale całej reszty niestety nie ma, nawet tego co kiedyś działało. 

Screenshot_20230911_233852_Settings.jpg

0 Like
Jasperibi
Student
Opcje
Nawet nie wyświetla mi takowej opcji
0 Like
relatyw
Helping Hand
Opcje

Musiało coś pójść nie tak przy aktualizacji oprogramowania słuchawek. Kodeki sbs i aac to domyślne standardowe kodeki które są prawie we wszystkich słuchawkach, ldac to specjalny kodek Sony i wygląda, że właśnie z nim się coś stało. Awaria przy aktualizacji firmware sprzętu to nie najlepszy prognostyk. Można go nawet uceglić.

PS Cóż, trzeba ponownie próbować wykonać aktualizację zgodnie z zaleceniami Sony.
https://www.sony.pl/electronics/support/wireless-headphones-bluetooth-headphones/wh-1000xm5/articles...
Trzeba zwrócić szczególną uwagę na uwagi dotyczące wprost WF-1000XM3 (wyłączyć automatyczne wyłączanie zasilania przed aktualizacją). Inaczej odetną zasilanie słuchawek podczas ich aktualizacji po 5 min od zdjęcia z uszu. Nie jestem w stanie tego sprawdzić bo nie mam tego modelu ale wydaje mi się, że XM3 jako jedyny ma domyślnie włączoną tą opcję, więc trzeba uważać.

0 Like
relatyw
Helping Hand
Opcje

Screenshot_20230912_010032_Headphones.jpg

0 Like
Jasperibi
Student
Opcje
Problem w tym że na innych telefonach działa normalnie tylko na s23 jest z nimi problem
0 Like
Jasperibi
Student
Opcje
Wersja apki na s23 która pobiera to 10.1. 0
0 Like
Jasperibi
Student
Opcje
Oprogramowanie słuchawek wersja 3.1.2
0 Like
relatyw
Helping Hand
Opcje

Dopiero teraz zauważyłem ten wpis. Z tego by wynikało, że problem jest z oprogramowaniem tel. , to nawet lepiej. Wersję Headphones na moim S23U też mam 10.1.0 natomiast opr. sł. mam oczywiście inną (2.0.2) bo to inny model. Na początek restart tel., czyszczenia pamięci podręcznej (wipe cache partition), czyszczenie pamięci apk Headphones (a najlepiej ponowna instalacja), initialize settings, ponowne parowanie... jak mi jeszcze coś wpadnie do głowy to dam znać.

PS Czy ten telefon był kupiony w Orange ?. Czy na tel. są jakieś ślady operatora których nie da się usunąć ? Chodzi mi o to czy była ingerencja w oprogramowanie tel. Oficjalnie niby brandingu nie ma ale...

Zgodnie z rozwiązaniem z tego wątku trzeba włączyć Priorize Sound Quality i będzie po problemie.

Screenshot_20230912_093526_Headphones.jpg

Screenshot_20230912_195545_Headphones.jpg

0 Like
makshub
Student
Opcje
Czy jest szansa na dodanie obsługi kodeka aptx adaptive do serii Galaxy S?
Jakość dźwięku na słuchawkach BT to jeden z powodów, dla których rozważam zmianę na Asusa Zenfone 10.
0 Like
theguildsman
Helping Hand
Opcje
Jakie masz słuchawki?
0 Like