Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jaka ochrona wyświetlacza Note 10+?

(Temat utworzony: 02-01-2020 03:53 PM)
12615 Wyświetlenia
unikalny002
Journeyman
Opcje

Witam, jestem szczęśliwym użytkownikiem Note 10+ i telefon ma pełno zalet, ale jedną z wad jest słaba folia naklejana w zestawie. Rysuje się ona od cieższego spojrzenia, nie mówiąc już o jakiś kluczach w kieszeni. Mam też wrażenie, że przy upadku zapewni zerową ochronę. Jakie szkło możecie polecić, które ładnie pokryje wyświetlacz, i będzie poprawnie działało ze skanerem? 3mk flexibleglass edge ktoś ma? Nie lubię tych czarnych ramek na szkłach, tamto jest dobrze dopasowane? Czy może w ogóle ryzykować bez szkła, (telefon mam ubezpieczony do 2,5k), jeśli jest ono wystarczająco wytrzymałe i się nie rysuje. Dodam, że telefon noszony jest w silikonowym etui. Liczę na wasze spostrzeżenia

0 Like
92 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Kobersky, na wyświetlaczu telefonów S10 oraz Note10 znajduje się fabryczna folia, która posiada wycięcie w miejscu przedniego aparatu. Przed montażem nowej ochrony wyświetlacza należy ściągnąć oryginalną folię. Problemy z przednim aparatem oraz czytnikiem linii papilarnych, o których piszesz, z całą pewnością są spowodowane tym, że zostawiłeś fabryczną folię. Nawet jeżeli założysz szkło UV bezpośrednio na wyświetlacz to zauważysz nieco gorsze działanie czytnika. Jest to spowodowane grubością szkła oraz dodatkową warstwą kleju. Obecnie korzystam z takiego rozwiązania w modelu Note10+ i zauważyłem pogorszenie działania czytnika, ale da się korzystać z takiego rozwiązania na co dzień. Szkło T-Max powinno w zupełności wystarczyć, ale jeżeli chcesz skorzystać z droższego rozwiązania w postaci Dome Glass to również mogę polecić ich produkty. Korzystałem z nich w przypadku poprzednich telefonów Galaxy S8+ oraz Note9. Jeżeli masz dodatkowe pytania to pisz śmiało.

Kobersky
Explorer
Opcje

@mirudo24 dzięki za potwierdzenie. Czyli wycięcie na kamerę źródłem jednego z problemów. Cały czas nie mogę uwierzyć, że nigdy nigdzie nie wyczytałem, że Note 10 ma fabrycznie montowaną folię :smiling-face:

Cieszy mnie jednak fakt, że to folia się porysowała, bo (o czym nie pisałem) czyszcząc ekran do założenia szkła zauważyłem parę drobnych rysek i sądziłem, że to rysik (jak sama nazwa wskazuje ;)).

T-max oczywiście jest świetnym szkłem i już kiedyś na forum wychwalałem jego zalety. Zastanawiam się jednak czy inne szkło nie będzie lepiej współpracować z czytnikiem linii papilarnych. W S9 nie było podobnych problemów. T-max miał wycięcie na kamerę, a czytnik był na plecach :smiling-face:

Widziałem też kiedyś u znajomego szkło, które miało miejsce na czytnik linii, tzn w tym miejscu, gdzie czytnik, szkło było cieńsze czy może wykonane z innego materiału- dokładnie nie wiem. Wyraźnie jednak było widać miejsce czytnika, co daje dodatkowy bonus, bo często nie wiadomo gdzie dokładnie celować. Jeśli będę miał okazję, podpytam co to za szkło i jak się sprawuje. 

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Kobersky, w przypadku szkieł T-Max oraz Whitestone dużo zależy od tego jak ułoży się klej w miejscu czytnika linii papilarnych. W trakcie montażu należy postępować zgodnie z instrukcją wtedy zwiększamy szansę na lepsze działanie czytnika. Szkła montowane w tradycyjny sposób z reguły jeszcze bardziej pogarszają pracę czytnika.

0 Like
Kobersky
Explorer
Opcje

Dzisiaj spotkałem się z kolegą, który ma magiczne szkło na swoim Note 10 z miejscem na skaner linii papilarnych. Niestety poza tym "bajerem" nie ma nic. Szkło ma czarną ramkę dookoła i jest klejone tylko po brzegach, co przy wyłączonym wyświetlaczu nie dodaje mu uroku. Brak kleju jednak pewnie pomaga przy odczytywaniu odcisków. Nie pytałem o markę, ciężko takie szkło polecić :winking-face:

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Kobersky  Zgadzam się z Tobą.  Również widziałem takie szkło i nie wygląda zbyt dobrze. 

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Kobersky, zdecydowanie odradzam korzystanie ze szkieł klejonych wyłącznie na obrzeżach ze względu na trzy problemy jakie mogą wystąpić. Po pierwsze takie szkło może zacząć się odklejać ze względu na niewielką powierzchnię przylegania. Po drugie mogą występować problemy z działaniem dotykowego wyświetlacza oraz czytnika linii papilarnych. Trzecie to pogorszenie widoczności wyświetlacza oraz efekt tzw "lustra" czyli mocne odbicia światła od tafli szkła.

audiquattro
Pioneer
Opcje

Ja od razu po zakupie nota nakleiłem szkiełko uv jakieś  najtańsze za ok 12 zł, czytnik lini działał tak samo jak z naklejona fabryczną folią, montaż masakra  klej się wylewał..., po 2 tygodniach szkło zaczęło odchodzić.

Kupiłem szkło t-max, montaż prosty, ani kropla kleju nie wyleciała poza szkło, nie ma takich odcisków na szkle i jest dużo lepszej jakości lecz nie działa czytnik lini papilarnych 😔

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@audiquattro  Dzięki za podzielenie się opinią  🙂

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@audiquattro, usunąłeś wcześniej dodane odciski palców i dodałeś na nowo po założeniu nowego szkła? Podociskaj szkło w miejscu czytnika z wyczuciem przez jakiś czas i spróbuj ponownie dodać odciski.

Kobersky
Explorer
Opcje

@audiquattro naprawdę ani kropli nie rozlałeś przy montażu T-maxa? Gratuluję :smiling-face: Osobiście zawsze 20 minut wycieram telefon z tego, co sie powylewa po bokach. A montowałem te szkła kilka razy i zawsze to samo. Niestety przerażasz mnie trochę tym brakiem odczytu linii papilarnych, bo niedawno przykleiłem T-maxa na folię (nie wiedziałem, że fabrycznie jest montowana ;)) i czytnik nie działał. Czekam właśnie na Whitestone DomeGlass, ale jak mimo zdjęcia folii czytnik ciągle nie będzie rozpoznawał odcisków to się lekko zdenerwuję. Pamiętaj też o zwiększeniu czułości dotyku w ustawieniach, wg niektórych może to pomóc, ale u mnie nic nie dało, nawet na nowo zdefiniowane odciski. Tylko podkreślam jeszcze raz, że pod szkłem miałem również folię zabezpieczającą, na pewno miało to duży wpływ na efekty.

0 Like